tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κατοχύρωση του Γύρου ως ΠΓΕ προωθούν οι κρεοπώλες

σύνταξη φακέλου για την προστασία του Ελληνικού Γύρου ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης)

Στη διαδικασία σύνταξης φακέλου για την προστασία του Ελληνικού Γύρου ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) βρίσκεται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ, και από όσα δηλώνουν τα στελέχη της, η κίνηση αυτή, που θα αφορά Γύρο από χοιρινό αλλά και από κοτόπουλο, γίνεται σε συνεργασία με άλλους κρίκους της αλυσίδας, οι οποίοι ασχολούνται στη μεταποίηση και στο εμπόριο. Στο βαθμό που προχωρήσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, πηγές της ΕΔΟΚ κάνουν λόγο και για μια ευρεία διαβούλευση με όσους έχουν συμφέρον από μία τέτοια εξέλιξη.

 

Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, γύρω από την ιδέα διεθνούς κατοχύρωσης του Γύρου με τρόπο που να αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της πρώτης ύλης κρέας, κινούνται και άλλοι φορείς, που δεν έχουν κάποια οργανωτική σχέση με την ΕΔΟΚ, και ενδεχομένως να αναμένεται και κάποια σχετική πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα.

 

Μέχρι τότε εκείνο που αποτελεί δημόσια κατάθεση άποψης είναι η αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της ΕΔΟΚ Λευτέρη Γίτσα, όταν σε ημερίδα της Διεπαγγελματικής το περασμένο Σάββατο στο Metropolitan Expo, σημείωνε ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες εκείνες που απαιτούνται ώστε συντεταγμένα και με απόλυτη μεθοδικότητα, να συντάξουμε και καταθέσουμε φάκελο, προς την αρμόδια αρχή, με τον οποίο να ζητούμε την προστασία του Ελληνικού Γύρου ως ΠΓΕ, δηλαδή να ονομάζεται Ελληνικός Γύρος αυτός που παρασκευάζεται με κρέας ελληνικής παραγωγής. Με την πρότασή μας θα αποδείξουμε ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον για τη χοιροτροφία μας, τη μεταποίηση, την εμπορία αλλά και την εθνική μας οικονομία. Γιατί σε αυτήν τη χώρα δεν θέλουμε να ζήσουμε άλλον έναν εξευτελισμό όπως το greek yoghurt, όπου επιχειρήσεις ελληνικές χρησιμοποιούν ένα ελληνικότατο brand για να παρασκευάζουν –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– ένα προϊόν με εισαγόμενο γάλα».

 

Η κίνηση αυτή της ΕΔΟΚ προφανώς σχετίζεται με την ανάγκη να ωφεληθεί η ελληνική παραγωγή. Στην αντίρρηση που αυθόρμητα ορθώνεται, ότι η παραγωγή της ελληνικής χοιροτροφίας δεν επαρκεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας παραγωγής Γύρου, στελέχη της Διεπαγγελματικής απαντούν με το παράδειγμα της Φέτας αναφέροντας ότι όποιος δεν χρησιμοποιεί ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, δεν εμποδίζεται να παράγει Λευκό Τυρί. Αλλά όποιος θέλει να παράγει Φέτα θα πρέπει να χρησιμοποιεί ελληνικό γάλα. Με την ίδια λογική, όποιος θέλει να παράγει Γύρο θα πρέπει να χρησιμοποιεί ελληνικό κρέας, λένε.

 

Σημειώνεται πάντως ότι στη διαδικασία σύνταξης φακέλου για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) έχει μπει ο ΣΕΒΕΚ –αναλυτικά εδώ αλλά και εδώ.

 

Είναι προφανές ότι η υπόθεση που ανοίγει η Διεπαγγελματική για τον Ελληνικό Γύρο θέλει το χρόνο της μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όμως στην ΕΔΟΚ δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς «οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις έχουν εκ του αναγνωρισμένου ρόλου τους πλεονέκτημα στην προώθηση σχετικών διαδικασιών». Η ΕΔΟΚ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, μετά το κενό που προέκυψε από την αποχώρηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, της Ομοσπονδίας των Κρεοπωλών, αλλά και των Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος. Εν τούτοις σήμερα τα στελέχη της ΕΔΟΚ μιλούν για νέες εντάξεις φορέων που θα εκπροσωπούν τη μεταποίηση, τα δημοτικά σφαγεία, αλλά και άλλους κρίκους, όπως για παράδειγμα οι σεφ.

 

 

 

Πηγή: meatnews.gr