tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κύριε Υπουργέ για αυτά σας έχουν ενημερώσει;

Του Παναγιώτη Παντελή, Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Έχουμε φτάσει στα μέσα του Ιουλίου και ο φορολογικός πυρετός καλά κρατεί σε όλα τα επίπεδα και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη.

Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων γίνονται αυτά που είχαμε προβλέψει σε παλαιότερο άρθρο μας στις 16 Απριλίου. Ως τίτλο στο άρθρο μας είχαμε δώσει την έκφραση «εκτός τόπου και χρόνου» για τον απλούστατο λόγο ότι εκείνη την περίοδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο έτσι το γεγονός έναρξης των υποβολών των φορολογικών δηλώσεων.

Τα νούμερα άλλωστε το επιβεβαίωσαν, αφού τον πρώτο μήνα, μέσα στην πλατφορμομαχία που είχαμε εμείς οι φοροτεχνικοί να αντιμετωπίσουμε, υποβλήθηκαν ελάχιστες δηλώσεις. Έτσι ο πρώτος μήνας είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Τι απέμεινε λοιπόν; Άλλος 1,5 μήνας που έγινε 2,5 μήνες μετά την παράταση της προθεσμίας για την 29η Ιουλίου… 2,5 μήνες με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί, με τα προβλήματα που προκύπτουν στα συστήματα, με τις προβληματικές και ελλιπείς βεβαιώσεις των κρατικών φορέων, με τις 650 εγκυκλίους, με τις άπειρες πλατφόρμες, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει ο κλάδος των μικροβιολόγων και των φυσικοθεραπευτών: Οι δηλώσεις αυτών των φορολογουμένων δεν μπορούν να υποβληθούν, γιατί ενώ υπολείπονται 12 ημέρες για την υποτιθέμενη λήξη των φορολογικών δηλώσεων, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμα εκδώσει τις απαραίτητες βεβαιώσεις του clawback και του rebate (!) Χωρίς αυτές δεν μπορεί καν να γίνει «στήσιμο» του εντύπου Ε3, άρα κατ’ επέκταση ούτε και υποβολή της δήλωσης.

Με τα χθεσινοβραδινά στατιστικά είχαν υποβληθεί περίπου 4,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Το φορολογικό έτος 2019 υποβλήθηκαν περίπου 6,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Άρα υπολείπονται προς υποβολή περίπου στα 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα νομικά πρόσωπα, όπου κι αυτά έχουν προθεσμία μέχρι την 29η Ιουλίου, τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως περίπου 200.000 φορολογικές δηλώσεις και μάλιστα χωρίς να εξαιρέσουμε τα 2 Σαββατοκύριακα που έχουμε έως τις 29/7. Εάν τα εξαιρέσουμε, που είναι και το λογικό, τότε το νούμερο σκαρφαλώνει στις 275.000 δηλώσεις ημερησίως.

Είναι το νούμερο εφικτό; Προφανώς και όχι… Ακόμα κι αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι μέχρι τις 31/7 τρέχουν τα ΦΠΑ, οι νέες ΑΠΔ με τους νέους συντελεστές, αλλά και μια σειρά άλλων «παράπλευρων» υποχρεώσεων, το σύστημα δεν πρόκειται να αντέξει. Δεν σηκώνει τέτοιο αριθμό δηλώσεων και το έχει αποδείξει πολλές φορές φέτος.

Οπότε, κύριε Υπουργέ, όση πλάτη και να μπει, όσο και να είναι συνεπείς οι φορολογούμενοι όπως λέτε, τα νούμερα δεν βγαίνουν και το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Άρα, είναι προτιμότερη η εμπρόθεσμη υποβολή και με λιγότερες δόσεις, παρά η εκπρόθεσμη με προσαυξήσεις και πρόστιμο, σε 8 δόσεις.

Η παράταση είναι λοιπόν αναγκαία και μάλιστα θα πρέπει να είναι γενναία, αφού ούτε οι 10 ημέρες που ακούγονται πρόκειται να φτάσουν. Επιπλέον, φυσικά και θα πρέπει να υπολογιστεί ότι ο Αύγουστος είναι κοινώς αποδεκτό, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι είναι μήνας διακοπών. Ακόμα και οι προθεσμίες των προσφυγών δεν μετρούν τις ημέρες του Αυγούστου. Οπότε μια προθεσμία του τύπου 20 Αυγούστου είναι άκυρη και άτοπη… Το αναφέρουμε γιατί δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που είχε ξεχαστεί το Πάσχα, για προθεσμίες που έτρεχαν τότε. Πρέπει να θυμίζουμε τι εστί ο μήνας Αύγουστος.

Πάμε τώρα και στο κομμάτι της αποπληρωμής…

Καταρχάς έχει ήδη μπει στο ψηφισμένο νομοσχέδιο η μεταβολή των δόσεων των φυσικών προσώπων από 3 διμηνιαίες δόσεις, σε 8 μηνιαίες. Το ίδιο ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο και για τα νομικά πρόσωπα, 8 δόσεις δηλαδή και αυτά. Ξεχάστηκε όμως μια μικρή λεπτομέρεια… Στον νέο νόμο προβλέπεται ότι η πρώτη δόση θα πληρώνεται στις 31/7. Έλα όμως που οι δηλώσεις νομικών προσώπων που στέλνονται μέχρι στιγμής, βγάζουν ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης την 31η Αυγούστου, αφού αυτό προβλέπει ο Ν. 4172/2013 στο άρθρο 68! Τι θα γίνει λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση; Θα τραβηχτεί η πρώτη δόση ένα μήνα πίσω; Κι εάν γίνει αυτό, πότε περιμένουν να το μάθει ο φορολογούμενος ο οποίος έχει ήδη προγραμματίσει την πληρωμή για τα τέλη Αυγούστου; Κι εάν «πρέπει» τελικώς να το μάθει, ποιος περιμένουν οι αρμόδιοι να τους το πει ; Αυτός ο οποίος θα τρέχει σαν τον Βέγγο για να προλάβει τις 275.000 δηλώσεις ημερησίως και τα ΦΠΑ;;;

Πρέπει να είμαστε σοβαροί και πολύ περισσότερο αυτοί που γράφουν τους νόμους, εκτός εάν σκοπός είναι ο καταλογισμός καμιάς προσαύξησης για να καλυφθεί και κανένα κενό στα έσοδα. Είναι ο μόνος λόγος που μπορούμε να αντιληφθούμε από τα αναφερόμενα στον νόμο «… ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με την υπ. αρ. Α.1156/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών….»

Πάμε τώρα και στο κίνητρο της έκπτωσης φόρου, σε περίπτωση που γίνει εφάπαξ πληρωμή. Ψηφίστηκε λοιπόν ότι προβλέπεται έκπτωση 2% όταν κάποιο φυσικό πρόσωπο επιλέξει να αποπληρώσει ολικά τον φόρο εισοδήματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής της πρώτης δόσης: «Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%…» αναφέρει χαρακτηριστικά το ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Ο νομοθέτης φαίνεται όμως να ξεχνά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αναλύσαμε την προπερασμένη Παρασκευή σχετικά με τη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Μελετώντας τις εξαγγελίες, καταλαβαίνει κάποιος ότι η μείωση στην προκαταβολή θα γίνει, αφού προκύψουν πρώτα τα συγκριτικά στοιχεία των πρώτων εξαμήνων 2019-2020, άρα μετά την υποβολή του ΦΠΑ που λήγει στις 31/7. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι καν ψηφισμένο, αλλά ούτε και σε κάποιο σχέδιο νόμου γραμμένο, οπότε έχουμε καιρό…

Όμως ο επαγγελματίας – ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης, προκειμένου να τύχει αυτής της μικρής έκπτωσης του 2%, θα πρέπει να επιλέξει να αποπληρώσει το σύνολο της οφειλής, άρα το 100% της προκαταβολής φόρου και μετά εάν είναι να περιμένει ανάλογα με το τι θα προβλεφθεί, την επιστροφή της προκαταβολής που ήδη έχει πληρώσει. Άρα είναι μεταξύ δύο επιλογών: Πρώτη επιλογή είναι να χάσει αυτό το μικρό κίνητρο της έκπτωσης. Δεύτερη επιλογή είναι να κάνει άλλο ένα άτοκο δάνειο στο ελληνικό δημόσιο και μετά να περιμένει την τύχη του… Η επιλογή δική του, αν και είναι προφανέστατο τι θα επιλέξει…

Πηγή: www.e-forologia.gr