tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κ.Νικολούτσος:Εθνικός διάλογος από τα Επιμελητήρια για τις Κυριακές

Κων. Νικολούτσος : Εθνικός διάλογος από τα Επιμελητήρια για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Πρωτοβουλία εθνικού διαλόγου θα πρέπει να αναλάβουν τα Επιμελητήρια για το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων επισημαίνει στο www.eea.gr o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Χαρακτηρίζει καταρχήν θετική τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και τονίζει πως για να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι κλάδοι και όχι μόνο ναυτιλία, πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός. Για το νομό Ηλείας αποκαλύπτει ότι η οικονομική ζωή του τόπου υφίσταται ακόμη και σήμερα τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

———————————————————————————————————————————————–

Ερ : Το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων για τις μικρές  επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πως το κρίνετε ; Μπορούν με το νέο καθεστώς τράπεζες και «μικροί» επιχειρηματίες να κάνουν μια «νέα αρχή» με στόχο την ανάπτυξη ;

 

Απ : Η νέα ρύθμιση είναι σε θετική κατεύθυνση. Βεβαίως αναμένουμε την εξειδίκευσή της καθώς και την αποτίμηση του ποσοστού των συναδέλφων που θα κάνουν χρήση των παραπάνω διατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις γιατί τα επιχειρηματικά δάνεια πληρώνονται από την επιχειρηματικότητα.

 

Ερ : Το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και εμπόρων αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους εργοδοτικούς φορείς. Πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε το μέτρο να λειτουργήσει τόσο υπέρ της επιχειρηματικότητας όσο και υπέρ των καταναλωτών ;

 

Απ : Νομίζω ότι τα επιμελητήρια θα ήταν χρήσιμο να αναλάβουν μια πρωτοβουλία για ένα εθνικό διάλογο που θα οδηγήσει σε προτάσεις καθολικής εφαρμογής.

Το σημερινό καθεστώς της ασαφούς εφαρμογής του μέτρου μόνο προβλήματα δημιουργεί.

 

Ερ : Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία είναι ήδη ορατά και θα γίνουν περισσότερα το επόμενο έτος. Συμφωνείτε ; Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα της Ηλείας  και ποια είναι αυτά ;

 

Απ : Σε επίπεδο δεικτών φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος αλλά για τις πρόσφατες προβλέψεις περί ανάπτυξης 3% το 2015 και 4% το 2016 έχω μια επιφύλαξη.

Στην επιχειρηματικότητα της Ηλείας δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες ενδείξεις. Ο Νομός ταλανίζεται ακόμα από τις συνέπειες των πυρκαγιών του 2007 που διατάραξαν σημαντικά τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό ενώ η ελληνική πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτε για να βελτιώσει τις συνθήκες. Κλασικό παράδειγμα κακής πρακτικής η κατακράτηση για πολλά χρόνια των πόρων του ταμείου Μολυβιάτη που αντί να εκπληρωθεί η επιθυμία των δωρητών χρησιμοποιήθηκε για απόθεμα του κρατικού κορβανά.

Τα μεγάλα έργα όπως οι Αυτοκινητόδρομοι και ο Σιδηρόδρομος πιθανολογείται να ξεκινήσουν το 2015.

Πέρα από τις υποδομές, το αγροτικό εισόδημα έχει περιοριστεί, χρειάζεται επείγουσα επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα με ριζικά μέτρα όπως για παράδειγμα η αναδιάταξη των καλλιεργειών που υστερεί σε εποχικότητα με παράλληλες προσπάθειες ανάδειξης της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της σύνδεσης της με το τουριστικό προϊόν.

Για να έχουμε ανάπτυξη στην Ηλεία χρειαζόμαστε έντονη κινητικότητα, σύγχρονο μάνατζμεντ και πάνω από όλα υποδομές στις μεταφορές.

 

Ερ : Τα χρόνια της κρίσης υπερίσχυσε η «επιχειρηματικότητα ανάγκης» έναντι της «επιχειρηματικότητας ευκαιρίας». Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται  στην απουσία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου ; Ποια βασικά στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο κατά τη γνώμη σας ;

Απ :Νομίζω ότι έχουμε  πειστεί όλοι ότι δεν υπήρξε ποτέ αναπτυξιακό σχέδιο ή ακόμη χειρότερο ότι προτάθηκε ήταν σε λάθος κατεύθυνση.

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον παραγωγικό τομέα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν έχει επιβαρυνθεί ποτέ με διατροφικό σκάνδαλο. Αυτό οφείλουμε και να το διαφυλάξουμε και να το προβάλλουμε.

Η τοποθέτηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές είναι μία ιδιαίτερη συζήτηση με πολλές παραμέτρους.

Εκείνο όμως που μπορώ να προτείνω στα πλαίσια της σημερινής συνέντευξης είναι η σύνδεση ελληνικής γαστρονομίας και τουρισμού που είναι και ζητούμενο στις σύγχρονες μορφές τουρισμού.

Πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κρήτη έχει κάνει αρκετά βήματα.

Όμως για σύγχρονη ανάπτυξη δεν αρκούν τα στερεότυπα τουρισμός – ναυτιλία – πρωτογενής παραγωγή.

Όλοι οι τομείς όπως για παράδειγμα οι κατασκευές, η τεχνολογία, η ένδυση και υπόδηση απαιτείται να επαναλειτουργήσουν αποδοτικά.

 

Ερ : Τελευταία στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς δείχνουν μικρή άνοδο της χώρας μας στην κατάταξή της όσον αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας ( ταχύτητα στην έναρξη επιχείρησης με μείωση πιστοποιητικών και μείωση του κόστους εγγραφής). Αποτυπώνεται πράγματι αυτό στην καθημερινότητα των μελών του Επιμελητηρίου σας ; Ποιες άλλες ενέργειες θεωρείται επιβεβλημένες για τη διευκόλυνση του επιχειρείν;

 

Απ : Η λειτουργία του ΓΕΜΗ και της υπηρεσίας μιας στάσης έδειξαν πόσο ουσιαστικός είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων για μια επιχειρηματικότητα χωρίς γραφειοκρατία και αγκυλώσεις.

Η υλοποίηση σε γρήγορους χρόνους του ΓΕΜΗ έγινε δυνατή χάρις στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού και την ευελιξία στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων ενώ απομένει η ολοκλήρωσή του , με την ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων .

Στα θετικά καταγράφεται η εξοικείωση των επιχειρηματιών στη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

 

Ερ : Ο ρόλος και το μέλλον των Επιμελητηρίων είναι το αντικείμενο του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κοινότητας και της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι η άρση της υποχρεωτικής εγγραφής θα οδηγήσει σε «λουκέτο» πολλά Επιμελητήρια ; Υπάρχουν άλλες πιθανές πηγές εσόδων;

 

Απ : Kαταρχήν δεν τίθεται θέμα λειτουργίας ορισμένων Επιμελητηρίων γιατί ο θεσμός λειτουργεί σε όλη τη χώρα.

Η πλέον πιθανή πηγή εσόδων είναι ένα τέλος υπέρ ΓΕΜΗ που θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα.

Πέραν τούτου η προσφορά ανταποδοτικών υπηρεσιών που θα ωφελήσουν πραγματικά τις επιχειρήσεις είναι στοιχεία σοβαρού προβληματισμού για όλους.