Κόκκινη σφραγίδα στα σφάγια και σαφάρι ελέγχων ενόψει Πάσχα

εντατικοποίηση όλων των ελέγχων, για την καταγωγή ή προέλευση, με σκοπό την διαφάνεια στη αγορά

Την εντατικοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, για την καταγωγή ή προέλευση, με σκοπό την διαφάνεια στη αγορά και προστασία των ελληνικών αιγοπροβάτων ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ για διαφάνεια της αγοράς κρέατος ενόψει των εορτών του Πάσχα.

 

Για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, η οποία επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 1337/2013, «Ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

 

Με σκοπό την ομοιόμορφη επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε129 (ερυθρό ALURA), εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ»

 

«Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4492/2017 για την “διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις” οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα προστατευτούν από παράνομες Ελληνοποιήσεις, θα διασφαλιστεί το εισόδημά τους και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εγγυημένα την ελληνική προέλευση του κρέατος στην αγορά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, μνημονεύοντας ένα νόμο για τον οποίο όλοι αναμένουν τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής (αναφερόμαστε στην αναγραφή προέλευσης κρέατος στην ταμειακή μηχανή) προκειμένου να είναι καλυμμένοι οι εμπλεκόμενοι και να μην είναι εκτεθειμένοι σε… παντοίους κινδύνους. Οι λεπτομέρειες αναμένονται ακόμη…

 

 

​​ 

Πολιτικές επισκέψεις και έλεγχοι στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων»

 

Τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων επισκέφθηκε ο κ. Δημήτρης Μάρδας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον κ. Θ. Παραστατίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Κιλκίς, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους τους εμπορικού κόσμου της περιοχής. Υπάρχει ένα σύνολο καταγγελιών για διακίνηση νωπών προϊόντων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως και για ένα άλλο σύνολο θεμάτων (π.χ. εφοδιασμός καυσίμων, τα καζίνο κλπ) που προκαλούν στρεβλώσεις τόσο στην αγορά του νομού Κιλκίς όσο και της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μάρδας θα συναντηθεί στις 6 Απριλίου με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Π. Τονικίδη για να συζητηθεί το θέμα αυτό. Απώτερος σκοπός της σύσκεψης είναι η κωδικοποίηση ενός συνόλου μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Μάρδας έχει συντάξει πρόταση προς συζήτηση με εκπροσώπους του επιμελητηρίου ενώ παρόμοια μέτρα πρότεινε και για τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου εκεί καταγράφονται όμως στρεβλώσεις άλλης μορφής.

 

 

Διαβάστε Σχετικά

 

 

 

 

Πηγή: http://meatnews.gr

 

 

ΑΣΒ