tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κομισιόν: Αρχίζει έρευνα για τις διαφορετικές τιμές πολυεθνικών από χώρα σε χώρα

Έρευνα για τις διαφορετικές τιμές των προϊόντων των πολυεθνικών από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς.

Ο κ. Αυτιάς είχε αναφερθεί στο θέμα της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών εντός της ΕΕ (διαφορετικές τιμές προϊόντων από χώρα σε χώρα) και ζητούσε να ενημερωθεί για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Η ερώτηση είχε κατατεθεί μετά και τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, το οποίο κοινοποιείται με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι «ο αξιότιμος κύριος βουλευτής αναφέρεται σε εδαφικούς περιορισμούς εφοδιασμού, οι οποίοι είναι περιορισμοί που έχουν θεσπιστεί από ιδιωτικούς φορείς για να καταστήσουν σκόπιμα δύσκολο ή αδύνατο στους εμπόρους χονδρικής ή λιανικής πώλησης να αγοράζουν προϊόντα σε ορισμένα κράτη-μέλη και να μεταπωλούν σε άλλα» και ότι «οι εν λόγω περιορισμοί κατακερματίζουν την ενιαία αγορά και οδηγούν σε αδικαιολόγητες διαφορές τιμών καταναλωτή σε ολόκληρη την ΕΕ».

Προσθέτει, δε, ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή επιβάλλει το δίκαιο του ανταγωνισμού για την καταπολέμηση των εν λόγω περιορισμών όταν οι εταιρείες κατέχουν δεσπόζουσα θέση ή έχουν συνάψει ανταγωνιστικές συμφωνίες» και πως «τον Μάιο του 2024, η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή επέβαλε στη Mondelēz πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ μεταξύ διαφόρων κρατών-μελών, καθώς διατηρούσε υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της εις βάρος των καταναλωτών», ενώ «το 2019 επέβαλε στην AB InBev πρόστιμο ύψους 200 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό των πωλήσεων μπύρας, καθώς διατηρούσε τεχνητά υψηλότερες τιμές στο Βέλγιο».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τους εν λόγω περιορισμούς ακόμα και όταν προκύπτουν εκτός των καταστάσεων που καλύπτονται από το δίκαιο του ανταγωνισμού». «Για αυτόν τον σκοπό, η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δρομολόγησε διερευνητική διαδικασία με τα κράτη-μέλη για τη συλλογή αποδείξεων σχετικά με την εμφάνιση εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ» και «θα ακολουθήσει διάλογος με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων καταναλωτών».

Τέλος, σύμφωνα με την απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας για την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, ώστε να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ δεν κατακερματίζουν τεχνητά την ενιαία αγορά και δεν διατηρούν υψηλές τιμές σε ορισμένα κράτη μέλη». Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει να επωφελούνται από την ενιαία αγορά όσον αφορά στις επιλογές και στις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν καθημερινά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας