tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κορονοϊός: 121 νέα κρούσματα – Κανένας θάνατος. Έξαρση σε Ιταλία και Γαλλία

Σήμερα, 4/8/2020, δηλώθηκαν στην Ελλάδα, εκατόν εικοσιένα επιπλέον κρούσματα κορονοιού.

Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής: 

– Πέντε (5) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

– Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

– Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

– Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

– Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

– Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

– Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

– Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

– Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

– Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

– Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

– Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

– Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

– Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

– Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

– Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Σωτήρης Τσιόδρας: Επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, σημειώνοντας πως σήμερα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπεται σε προφύλαξη της μάσκας.

Είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Ν. Χαρδαλιάς: Είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους

«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό.

«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Συνεχίζοντας, είπε πως «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα».

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

Ενάμιση εκατομμύριο τα πραγματικά κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία, βάσει έρευνας του υπουργείου Υγείας

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα έρευνας επί των πολιτών που ανέπτυξαν αντισώματα στον covid -19 (η οποία συντονίσθηκε από το ιταλικό υπουργείο Υγείας) Ιταλοί επιστήμονες θεωρούν ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα έως τώρα είναι ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες. Έξι φορές περισσότερα, δηλαδή, απ΄οσα είχαν διαγνωσθεί έως τώρα.

Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη από το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία αποκαλύπτει ότι το 2,5% του στατιστικού δείγματος ανέπτυξε αντισώματα στον ιό.

Εκτός από τον συντονισμό του υπουργείου υγείας της Ρώμης, καθοριστική ήταν και η συμμετοχή στην επιδημιολογική αυτή έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής και του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος συγκέντρωσε τον αναγκαίο δείγμα εθελοντών.

Οι κάτοικοι της Λομβαρδίας αποτελούν το 51% των Ιταλών που προέκυψαν θετικοί στον κορονοϊό, ενώ μόλις το 0,3% των Σικελών μολύνθηκε από την ασθένεια.

«Μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε τη δυσκολότερη φάση της επιδημίας, αλλά δεν μπήκαμε ακόμη σε απάνεμο λιμάνι. Χρειάζεται προσοχή», τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, σχολιάζοντας την έρευνα αυτή.

Γαλλία- Ένα δεύτερο κύμα COVID-19 είναι “πολύ πιθανό”, προειδοποιεί ομάδα επιστημόνων

Ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού είναι «πολύ πιθανό» στη Γαλλία το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, προειδοποίησε σήμερα η ομάδα των επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να τιθασεύσουν μια αύξηση των νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αφότου τα αυστηρά μέτρα lockdown που επέβαλαν μείωσαν τα ποσοστά μόλυνσης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τώρα τους αριθμούς να αυξάνονται πάλι, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιορισμών στην προσπάθεια να περιοριστεί η οικονομική ζημία, και περισσότερων κοινωνικών συναναστροφών.

«Η κατάσταση είναι επισφαλής και θα μπορούσαμε να πέσουμε σε ένα σενάριο που θα είναι λιγότερο υπό έλεγχο όπως στην Ισπανία», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της γαλλικής επιστημονικής επιτροπής που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα αυτό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα», αναφέρεται στην έκθεση όπου προστίθεται ότι αν οι πολίτες δεν τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επιστροφή της επιδημίας ακόμη και το καλοκαίρι.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται αφού ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Γερμανίας δήλωσε πως η Γερμανία αντιμετωπίζει ήδη ένα δεύτερο κύμα που κινδυνεύει να καταστρέψει την αρχική της επιτυχία με τη μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να αυστηροποιούν τους κανόνες δημόσιας υγιεινής, με πόλεις όπως η Λιλ και η Ναντ να έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστες πεζοδρομημένες περιοχές.

Η Γαλλία έχει καταγράψει 3.376 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 τις τελευταίες τρεις ημέρες και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας εξαιτίας της ασθένειας έχει αρχίσει να αυξάνεται.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται σε διακοπές στη θερινή κατοικία του στην Μπρεγκανσόν, στις ακτές της Μεσογείου, αναμένεται να μεταβεί στην πόλη-λιμάνι Τουλόν αργότερα σήμερα προκειμένου να συναντήσει εργαζόμενους σε κοινωνικές υπηρεσίες που φροντίζουν ηλικιωμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β