tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κοσμοσυρροή επενδυτών στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου!

Μετά από 9 “πέτρινα” χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο “τόλμησε” να χτυπήσει την πόρτα των αγορών με ένα 10ετές ομόλογο και παρά την άριστη τεχνική προετοιμασία, η ανταπόκριση των ξένων επενδυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το αρχικό guidance ήταν για επιτόκιο 4,125%, ωστόσο το κύμα προσφορών, που κατέκλυσε το βιβλίο προσφορών οδήγησε κατ’ αρχάς τον ΟΔΔΗΧ να χαμηλώσει τον πήχη στο 3,9- 4%. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, υποβλήθηκαν προσφορές που ξεπέρασαν τα 11,8 δισ ευρώ, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει τελικά 2,5 δισ ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ πάνω από τον αρχικό στόχο.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,9% (το κουπόνι στο 3,85%), επιτυγχάνοντας έτσι τον πρώτο στόχο, που ήταν να κλείσει η έκδοση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 4%. Στη δευτερογενή αγορά, άλλωστε, το ελληνικό 10ετές “έπαιζε” στο 3,6- 3,7%, δείγμα του ότι η απόδοση του νέου ομολόγου μπορούσε να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα από το 4% επίπεδα.

Το δεύτερο σημαντικό στοίχημα ήταν η σύνθεση των επενδυτών. Οι λογαριασμοί που άνοιξαν για συμμετοχή στην έκδοση έφτασαν στους 419, από 290 στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς, ενώ η συμμετοχή των hedge funds δεν ξεπέρασε το 14%, κάτι που σημαίνει ότι η μερίδα του λέοντος κατέληξε στα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμων επενδυτών του εξωτερικού.

Η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται, πλέον, στα επίπεδα του 2006, επιτρέποντας έτσι την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά πρόσβαση βιώσιμου χαρακτήρα στις αγορές. Ο αντίλογος είναι ότι η Ελλάδα παραμένει μακριά από τις αποδόσεις των υπολοίπων χωρών του Νότου. Για παράδειγμα, το πορτογαλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,458%, το ισπανικό στο 1,166%, ενώ και η Ιταλία, που έχει μπει στο μικροσκόπιο των αγορών, βρίσκεται στο 2,713%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είναι πολύ πιθανόν να κάνει την επόμενη κίνηση μέσα στον Απρίλιο, με reopening του ομολόγου Σαμαρά.