tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Λάμψη και δημιουργία στην έκθεση KOSMIMA

Περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι του κλάδου του κοσμήματος έδωσαν το «παρών» στην 34η KOSMIMA, την οποία διοργάνωσε  η ΔΕΘ-Helexpo από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση φιλοξένησε κατασκευαστές, εργαστήρια, σχεδιαστές, εισαγωγείς, αντιπροσώπους και χονδρεμπόρους κοσμημάτων, ωρολογίων και πολύτιμων λίθων, όπως επίσης και εταιρείες με ασημένια είδη, είδη συσκευασίας και μηχανήματα. Η φετινή διοργάνωση είχε και τρεις ξένες συμμετοχές, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Μεταξύ των στόχων, άλλωστε, της KOSMIMA είναι το άνοιγμα νέων αγορών και η προβολή του ελληνικού κοσμήματος στις αγορές του εξωτερικού.

Με την αφορμή της φετινής έκθεσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), ο Σύλλογος Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ), η Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης (ΣΧΑΘ), με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo, διοργάνωσαν τον 30ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, μια διοργάνωση-θεσμό, που σκοπό έχει την ανάπτυξη και την ανάδειξη του ελληνικού κοσμήματος. Φέτος το θέμα του διαγωνισμού ήταν «30 Έλληνες καλλιτέχνες, έμπνευση για το κόσμημα».

Τελετή απονομής βραβείων και επαίνων του 30ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να εμπνευστούν από τα έργα 30 Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν στον 19ο και τον 20ο αιώνα και αντιπροσωπεύουν διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα της ζωγραφικής, της χαρακτικής και της γλυπτικής. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 25 άτομα (23 σπουδαστές και 2 επαγγελματίες), με 33 έργα.

Μια σύντομη αναδρομή στους διαγωνισμούς που φιλοξενήθηκαν στις διοργανώσεις της Kosmima έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και του ΣΚΩΘ, Πέτρος Καλπακίδης κατά την ομιλία του στην τελετή της απονομής των βραβείων και  των επαίνων.

«Ο διαγωνισμός ως μία ζωντανή δραστηριότητα είχε και αυτός τις καλές αλλά και τις δύσκολες στιγμές του. Οι πρώτες διοργανώσεις χαρακτηρίζονταν από μεγάλο αριθμό συμμετοχών που στη συνέχεια μειώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει περίοδος παύσης. Σταθμός στην πορεία του διαγωνισμού ήταν το 2005 που αναβίωσε με την πρωτοβουλία των δύο τοπικών συλλόγων του κλάδου της χρυσοχοΐας του ΣΚΩΘ και της ΣΧΑΘ… Πλέον οι 30 διοργανώσεις ταύτισαν το διαγωνισμό με τη Θεσσαλονίκη και τον συνέδεσαν με τη διεθνή έκθεση «Kosmima». Παράλληλα τον ανέδειξαν ως θεσμό και μία σταθερή αξία για τον κλάδο της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ κάνοντας την ευχή η διοργάνωση του 2019 να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του διαγωνισμού.

Ο κ. Καλπακίδης συνεχάρη στους σπουδαστές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης.

 

Β