tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Λιγότερο αλλά και φθηνότερο το κρέας που κατανάλωσαν τα νοικοκυριά

H μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, για το 2015, ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας μείωση 2,8% ήτοι 40,95 ευρώ

Μετά από τρίμηνη και πλέον καθυστέρηση, ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2015.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, για το 2015, ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας μείωση 2,8% ήτοι 40,95 ευρώ, σε σύγκριση µε το 2014. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε κατά 1,2% ήτοι 16,82 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι μεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).

3,7% χαμηλότερη η δαπάνη για κρέας

Μείωση (τρέχουσες τιμές) της μηνιαίας δαπάνης το 2015 σε σχέση με το 2014, δείχνει η έρευνα για τα είδη: καφέ, τσάι και κακάο (7,0%), μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (5,3%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (5,0%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (4,6%), κρέας (3,7%), ψάρια (2,0%) και φρούτα (0,6%), ενώ παρατηρείται αύξηση της μηνιαίας δαπάνης για τα λοιπά είδη διατροφής (24,0%) – το μεγάλο ποσοστό της μεταβολής έχει προκύψει από τη συμπερίληψη αγαθών από τις λοιπές κατηγορίες ειδών διατροφής – ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κ.λπ. (5,9%), λαχανικά (0,7%) και λίπη και έλαια (0,6%). Οι δαπάνες για κρέας, πάντως, παρέμειναν για άλλη μια χρονιά σχετικά σταθερές σε σχέση με τις δαπάνες για είδη διατροφής συνολικά. Έτσι, το 2015 αποτελούσαν το 22,4% των δαπανών για είδη διατροφής, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν στο 22,7%.

Μεταξύ των ετών 2014 και 2015, μείωση παρουσιάζουν οι μηνιαίες ποσότητες ειδών διατροφής και οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, που αφορούν σε: τσιγάρα (8%), ψάρια (6,5%), τυρί (5,4%), ελαιόλαδο (5,1%), γάλα (2,8%), φρέσκα και συντηρημένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (2,4%), φρέσκα και συντηρημένα λαχανικά (1,4%), κρέας (1,0%) και ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας (0,2%), ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι μηνιαίες ποσότητες που αφορούν σε ζυμαρικά (4,9%), γιαούρτι (3,8%), οινοπνευματώδη ποτά (2,1%) και ρύζι (0,8%). Αμετάβλητη είναι η μέση μηνιαία ποσότητα των αυγών.

katanalosi2015

Mιλώντας για την απόκτηση κρέατος από τα νοικοκυριά το 2015, πρέπει να πούμε ότι:

– η μέση μηνιαία δαπάνη του κάθε νοικοκυριού για αγορά κρέατος ήταν 65,56 ευρώ. Μειωμένη κατά 3,7% σε σχέση με το 2014. Αυτά τα 65,56 ευρώ μοιράζονται κυρίως στο βόειο κρέας (26,39 ευρώ) και στα πουλερικά (12,43 ευρώ). Ακολουθούν: χοιρινό (11,60 ευρώ), αλλαντικά (7,02 ευρώ), αιγοπρόβειο κρέας (6,36 ευρώ).

– η μέση μηνιαία κατανάλωση των νοικοκυριών από αγορά κρέατος έφτασε το 2015 στα 10,26 κιλά, παρουσιάζοντας μείωση 1% σε σχέση με το 2014. Η κατανάλωση των 10,26 κιλών γίνεται λίγο μεγαλύτερη και φθάνει στα 11,42 κιλά αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες πηγές από τις οποίες τα νοικοκυριά προμηθεύτηκαν κρέας (είναι οι κατηγορίες: «Από δική του παραγωγή», «Από δική του επιχείρηση», «Από άλλες πηγές», «Από τον εργοδότη»). Ο Πίνακας δίνει μια σαφή εικόνα της κατανάλωσης.