- 16/04/2019
Λύση εξπρές & «ανώδυνη» διασώζει το Συνταξιοδοτικό
Λύση εξπρές για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος με τις συντάξεις και τη συρρίκνωσή τους στο μέλλον δίνει μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το 27% στο 20% και ενεργοποιείται ως υποχρεωτικός ο 2ος πυλώνας. Προϋπόθεση βέβαια είναι να μη χαθεί χρόνος και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς κάτι που διαφοροποιείται κατά περίπτωση πολιτικού κόμματος.
Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ( Δ Τ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 15 4 2019) με θέμα Συνταξιοδοτικό και Ανάπτυξη στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και ο Γ.Γ κ. Δ. Γαβαλάκης. Τις εργασίες της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ι. Ρέτσος οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα λύσουν το ασφαλιστικό και θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη, ξεκίνησε ο πρόεδρός της κ. Αλ. Σαρρηγωργίου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης ζήτησε τη συνδρομή του ΙΟΒΕ προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για ώριμο και ψύχραιμο διάλογο ώστε και το πρόβλημα του Ασφαλιστικού να λυθεί και οι Έλληνες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ιδιωτική σύνταξη όπως οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Η λύση του ΙΟΒΕ παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του κ. Ν. Βέττα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ στο Ξενοδοχείο «Χίλτον» στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν αναδεικνύοντας και την διαφορά αντίληψης επί του θέματος, από τη Ν. Δ ο Αντιπρόεδρος κ. Άδωνις Γεωργιάδης από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. κ. Τ. Πετρόπουλος και από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο κ. Βέττας ξεκινώντας την παρουσίαση της μελέτης τόνισε ότι:
- Πολύ λίγοι έλληνες επιθυμούν να εργαστούν γι΄ αυτό και η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ το σχετικό ενδιαφέρον των πολιτών
- Δαπανάται άνω του 17% του ΑΕΠ για συντάξεις.
- Το δημογραφικό πρόβλημα διογκώνεται.
- Σε κάθε συνταξιούχος άνω των 65 ετών σήμερα αντιστοιχούν 3 εργαζόμενοι ενώ το 2060 θα αντιστοιχεί 1,5 εργαζόμενος.
- Κυριαρχεί η υψηλή φορολόγηση και η ασφαλιστική επιβάρυνση των εργαζομένων.
- Η σημερινή κατάσταση διακρίνεται από υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης στην σχέση σύνταξη/μισθός αλλά υπάρχουν και χαμηλοί μισθοί.
- Η χώρα δε δημιουργεί αποθεματικά.
- Δημιουργούνται αντικίνητρα για εργασία και αναπτύσσεται η αδήλωτη εργασία.
Συνοψίζοντας ο κ. Βέττας τόνισε ότι χρειάζεται η άμεση αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος, η λύση υπάρχει και τεκμηριώνεται και δε θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην υφιστάμενη κατάσταση καθώς με την προτεινόμενη λύση εφόσον τεθεί σε εφαρμογή συνεχίζονται να δίνονται οι συντάξεις και οι παλιές επικουρικές ενώ οι νέες επικουρικές θα δοθούν με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα του 2ου πυλώνα ενώ ταυτόχρονα ανοίγει χώρος και για τις ιδιωτικές συντάξεις (3ος πυλώνας).
Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και εστίασε πολλές φορές στην ομιλία του στην τήρηση από την πλευρά της κυβέρνησης των όσων είχε εξαγγείλει. Όπως φάνηκε δεν αποδέχεται την ανάγκη επείγουσας αλλαγής στο σημερινό σύστημα το οποίο και θα αποδώσει στο μέλλον.
Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της Ν. Δ. κ. Α. Γεωργιάδης τόνισε ότι θέλει η Ν.Δ να εμπλέξει τις ασφαλιστικές εταιρείες στον 2ο πυλώνα ώστε τα χρήματα των ασφαλισμένων να πιάνουν τόπο. Επισήμανε ότι υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες από τις οποίες και μπορούμε να πάρουμε ιδέες και στοιχεία, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να δοθούν κίνητρα φορολογικά και ασφαλιστικά που θα βοηθήσουν στην προκοπή των ανθρώπων. Ακόμα εξήγγειλε ότι η Ν.Δ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές.
Στην κατεύθυνση λύσεων αναγκαίων που θα βρεθούν μέσα από ένα διάλογο καλών προθέσεων τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Σαφώς και αυτός επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό καθώς και τις επιλογές της και έδωσε σχετικά παραδείγματα. Κατά τον κ. Σαχινίδηχρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις οι οποίες όμως όπως είπε θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί, συμφωνηθεί και οριοθετηθεί προς όφελος των πολιτών.