tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με επιδότηση το νέο πλαίσιο για την α’ κατοικία

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών, για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, που απλώς παρατείνεται ως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία των αναγκαίων διατάξεων.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση που έγινε το πρωί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:

– Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

– Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο προστασίας θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στεγαστικά δάνεια, άρα δεν θα μπορούν να υπαχθούν επαγγελματικά δάνεια, στα οποία έχει μπει υποθήκη κύρια κατοικία. Επιπλέον, παρά το κλίμα συνεννόησης, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, αναφορικά με τα όρια προστασίας, παραμένει μεγάλη.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Προέδρου της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζη, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης: “Ενδιαφερουσα συναντηση ΕΕΤ με Πρωθυπουργό/Υπουργούς. ΕΕΤ θετική για νεο πλαίσιο προστασιας Α’κατοικιας. Να αφορά μονο οικ.ευπαθείς ομάδες σε αδυναμία αποπληρωμής, αυστηρότερα κριτήρια επιλογής, αποκλεισμό των στρ/γικών κακοπληρωτών, να στηρίζει την ευρωστια/εποπτικες υποχρεωσεις τρα/ων”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το όριο της αξίας του ακινήτου να ξεκινά από τις 150.000 ευρώ και να φτάνει στις 250.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες και οι Εποπτικές Αρχές θεωρούν ότι το “ταβάνι” δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, καθώς ήδη προστατεύεται το 90% των δανειοληπτών από το ισχύον πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την ενσωμάτωση των βασικών παραμέτρων του Κυπριακού μοντέλου, που προβλέπει επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέρους της δόσης, που θα καλείται να εξυπηρετεί ο δανειολήπτης, μετά από την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο. Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα κληθούν να συμβάλουν με αναπροσαρμογή του δανείου στα τρέχοντα επίπεδα της εμπορικής αξίας του ακινήτου, κάτι που ισοδυναμεί με “κούρεμα”.