Με χρήση κάρτας οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ!

Την Άνοιξη θα νομοθετηθεί και η ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση της κάρτας σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ σήμερα το όριο είναι 1.500 ευρώ.


Νέα μέτρα ελέγχου των συναλλαγών ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο την Άνοιξη θα νομοθετηθεί και η ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση της κάρτας σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ σήμερα το όριο είναι 3.000 ευρώ.


Σημειώνουμε ότι παρόμοιες διατάξεις συνάντησαν πολλές αντιδράσεις από καταναλωτές και επαγγελματίες διότι σήμαιναν μια γραφειοκρατική διαδικασία πληρωμών και επιπλέον περιείχαν πάντα τον κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων πάνω στις αγορές και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Για το θέμα ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε στη Βουλή τα εξής: «Τέλος, ήδη εξετάζουμε την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή».
 

Με βάση το νέο Κώδικα Απεικονισης Φρορολογικών Στοιχείων που ισχύει απο 1.1.2013 οι συναλλαγές που υποχρεωτικά γίνονται μέσω των τραπεζών για όλες τις κατηγορίες είναι απο 3.000 ευρώ και πάνω.  Το ποσό αυτό παρότι μόλις νομοθετήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να το κατεβάσει για τις λιανικές αποδείξεις στα 500 ευρώ!