tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μεγάλες επιβαρύνσεις στα ακίνητα

Μέχρι και δεκαπλασιασμός του ΤΑΠ έρχεται, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ

 

Σοβαρές επιβαρύνσεις και παρενέργειες φέρνει στο χώρο της ακίνητης ιδιοκτησίας ο νόμος για το «μεσοπρόθεσμο» που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με το νέο νόμο θα επέλθει περίπου δεκαπλασιασμός του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις (3ο/οο) ετησίως! Σήμερα το ΤΑΠ κυμαίνεται ανά Δήμο από 0,25 – 0,35ο/οο. Η επιβολή του τέλους γίνεται υποχρεωτική, για τους υπερχρεωμένους δήμους στο ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή τους, όπως προβλέπει ο νόμος. Σε σχετικό παράδειγμα που αναφέρει η ομοσπονδία, για μια κατοικία ή οποιοδήποτε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το ΤΑΠ που σήμερα είναι 50-75 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ ετησίως!

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για διάψευση των πληροφοριών που δημοσιεύονται περί επιβολής σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων δημευτικού χαρακτήρα ΦΑΠ με απόδοση 3 δις και εξοντωτικής φορολόγησης των μισθωμάτων των ανέργων και των υπερηλίκων χωρίς σύνταξη, επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους από την διαφαινόμενη σαρωτική  υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών της χώρας.

Για να μην οδηγηθούμε σε «δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικό Βατερλώ» από αστοχία στα έσοδα εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν, η Ομοσπονδία προτείνει «επαναφορά του ΕΤΑΚ, με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή» κάτω του 1ο/οο (ένα τοις χιλίοις) και φορολογία εισοδήματος από ακίνητα το πολύ της τάξης του 20%.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτησης της βουλευτού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, σχετικής με την πτώση της δραστηριότητας στον κλάδο της οικοδομής, αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ότι η αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας των ακινήτων θα προχωρήσει με γνώμονα την προσφορότητα, την αναλογικότητα και με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας