Μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2020” που έγινε στο Ε.Ε.Α.

Τέσσερις Υπουργοί, ένας Περιφερειάρχης, τρεις βουλευτές, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρόεδροι οργανισμών και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής, επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, έδωσαν το παρών στο Συνέδριο που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης με την συνεργασία της Boussias Communications, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, στο κτίριο του Ε.Ε.Α.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρώην Υπουργός κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ήταν μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου, με τοποθετήσεις για την επιχειρηματικότητα, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές της προοπτικές, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Πιερίας κ. Σάββας Χιονίδης.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης όλων των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να προστατευθεί και η απασχόληση. Παράλληλα ανέδειξε το μείζον πρόβλημα επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω της δυσκολίας υπαγωγής σε προγράμματα χρηματοδότησης και υπογράμμισε την σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, κάτι που προωθεί το Ε.Ε.Α. με στοχευμένες ενέργειες όπως τη δημιουργία δωρεάν eshop για τα μέλη του.

Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις ενέργειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι τραπεζική τυραννία και μίλησε για το συνεκτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε όμως την ομιλία του υπογραμμίζοντας την στενή συνεργασία που έχει με το Ε.Ε.Α., κάτι που βοήθησε να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, μίλησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης που είχαν ως στόχο την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων την περίοδο της πρώτης φάσης της πανδημίας και τόνισε την σημασία της αξιοποίησης όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο, το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος επέκρινε και την τακτική των τραπεζών. Επίσης υπογράμμισε πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομίας είναι δυσοίωνες αν δεν ληφθούν γρήγορες και δραστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, πρέπει να προχωρά λαμβάνοντας υπόψη της τις θέσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον να γίνει φιλικό για επενδύσεις και περιέγραψε τους τομείς της οικονομίας οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών που θα δίνουν νέα κίνητρα σε νέους και σε ταλέντα ώστε να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαία η εκ βάθρων αλλαγή του σημερινού παραγωγικού μοντέλου της χώρας.