Μεγαλώνει ο φόβος αυξημένης ανεργίας στο τέλος του καλοκαιριού

Στο κυβερνητικό επιτελείο ωριμάζει η σκέψη να ρίξουν στη μάχη κατά της ανεργίας από τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα προσλήψεων που θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.

Φόβους για εκτίναξη της ανεργίας από τον Αύγουστο εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και παράγοντες της αγοράς, καθώς περιορίζονται οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της πληρωμής των εργαζομένων με την ειδική αποζημίωση των 543 ευρώ τον μήνα, πολλές παραμένουν κλειστές, ενώ όσες έχουν ανοίξει μετά το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, βλέπουν τον τζίρο τους δραστικά περιορισμένο.

Ηδη, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο έδειξαν μεγάλη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. άτομα, κατά 20%, μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια, σε σχέση με τον «δύσκολο» μήνα Μάιο, κατά τον οποίο η πανδημία COVID-19 είχε κάνει σαφέστατη την επέλασή της και στη χώρα μας, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν μικρή μείωση, κατά 3,16%, καθώς σταδιακά κάποιες επιχειρήσεις από αυτές που κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, άνοιξαν και προχώρησαν σε προσλήψεις, κατά κύριο λόγο εποχικές.

Η ανησυχία εντείνεται για τον Ιούλιο, με τις τελευταίες ημέρες του μήνα που διανύουμε να θεωρούνται καθοριστικές για την πορεία της ανεργίας και την κατάσταση στην εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς πλέον έχει λήξει κάθε ρήτρα προστασίας της απασχόλησης και απαγόρευσης των απολύσεων που αφορούσε όσους εργοδότες έθεσαν για πρώτη φορά τους εργαζομένους τους σε αναστολή στα τέλη Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» εξακολουθεί να πραγματοποιεί… χαμηλές πτήσεις, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ακόμη και σε κυβερνητικά στελέχη, ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αφορά 700.000 ή και περισσότερους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ενταχθεί περίπου 5.900 επιχειρήσεις και κάτι περισσότερο από 55.000 εργαζόμενοι.

Για το φθινόπωρο οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, με τους ειδικούς να λαμβάνουν υπόψη τους ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα και κατά συνέπεια και η εγχώρια οικονομία της να έχει εισέλθει σε έναν δεύτερο γύρο υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Πηγή: Καθημερινή

Β