tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μεταφέρθηκε για τις 7 Μαΐου η αργία της Πρωτομαγιάς

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται από τη Μ. Τετάρτη στις 7 Μαΐου

  • Απεργία κήρυξαν ΓΣΕΕ  και συνδικάτα την 1η Μαΐου

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται από τη Μ. Τετάρτη στις 7 Μαΐου.

Εκφράζοντας την αντίδρασή τους τα συνδικάτα και κινούμενα στη γραμμή «η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία» ανακοίνωσαν την κήρυξη απεργίας για την Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου μετά από απόφαση της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, ενώ η Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου, εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Από την αργία της Τρίτης του Πάσχα, εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).
Σε ότι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, οι υπάλληλοι των καταστημάτων που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα ασφαλισθούν για 25 ημερομίσθια, όπως συνήθως ισχύει για κάθε μήνα, είτε εργασθούν, είτε όχι.

Ανακοίνωση της ΕΣΕΕ

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την απόφαση η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε «μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της ΕΣΕΕ, και αίτημα του εμπορικού κόσμου για μεταφορά της αργίας της πρωτομαγιάς εκτός της Μεγάλης Εβδομάδας.  Η συγκεκριμένη μετάθεση ζητήθηκε προκειμένου να μπορέσουν οι έμποροι λιανικής που λειτουργούν μέσα σε απόλυτο καθεστώς ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας, να εκμεταλλευτούν τα όποια οφέλη από το εορταστικό κλίμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας».

Η ΓΣΕΒΕΕ

Παρόμοιο αίτημα μεταφοράς της Πρωτομαγιάς έκανε και η ΓΣΕΒΕΕ η οποία το στηρίζει στη δραματική πτώση του τζίρου και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης. Σύμφωνα δε, με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας  (12/3/2012) 55.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κλείσιμο το αμέσως επόμενο δωδεκάμηνο.