tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μια διαφορετική ματιά στις (ουκ ολίγες) υποχρεώσεις του Δεκέμβρη

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Δεκέμβριος έφτασε, αλλά μαζί με αυτόν αρκετές υποχρεώσεις παίρνουν σειρά για να ολοκληρωθούν, αφού πατροπαράδοτα ο τελευταίος μήνας του έτους, εκτός από μήνας με πολλά δώρα και γιορτές, είναι και μήνας αρκετών πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Αξίζει να θυμίσουμε εν τάχει τις σημαντικότερες υποχρεώσεις που έχουμε, κάνοντας και μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις, ξεκινώντας από τις απλές και κλείνοντας με τις προβληματικότερες.

– Τρέχουσες πληρωμές : Ας ξεκινήσουμε από τις γνωστές και μη εξαιρετέες τρέχουσες υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου που για τους περισσότερους είναι η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φόρου εισοδήματος. Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής, επιβάλλεται, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Προσοχή θέλει εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ, γιατί τότε η Δ.Ο.Υ. έχει το δικαίωμα λήψης μέτρων.

– Τέλη κυκλοφορίας 2022 : Εκτός από τα προαναφερόμενα τρέχοντα, τον Δεκέμβριο υπάρχει και η ετήσια υποχρέωση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, δεν υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση, ούτε να πληρωθούν σε δόσεις, παρά μόνο εάν κάποιος χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα, εάν έχει πιστωτικό όριο φυσικά και θέλει να το χρησιμοποιήσει. Η εκπρόθεσμη καταβολή επιφέρει διπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής, η οποία πατροπαράδοτα παρατείνεται για μικρό διάστημα, υπάρχει η δυνατότητα το όχημα να δηλωθεί σε ακινησία μέσω της εφαρμογής myCAR και έτσι να αποφευχθεί ο διπλασιασμός των τελών.

Όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας αξίζει να προσθέσουμε ότι καλό θα είναι να επιλέγεται η άντλησή τους μέσω των κωδικών taxis (πλέον τους γνωρίζουν σχεδόν όλοι θεωρούμε), όπου βγαίνουν για το σύνολο των οχημάτων που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του. Μέσω της επιλογής αυτής, ενδέχεται να εμφανιστούν οχήματα τα οποία ο φορολογούμενος δεν έχει πλέον στην κατοχή του, αλλά η εφαρμογή εξακολουθεί να τα θεωρεί δικά του. Εάν συμβαίνει αυτό, καλό θα είναι να μην το αγνοήσει και να ψάξει να το διορθώσει μέσω του Υπουργείου Μεταφορών ή οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου φορέα, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

– Υποβολή δηλώσεων αναδρομικών εισοδημάτων που ελήφθησαν το 2020 : Όσοι έλαβαν αναδρομικές αποδοχές το 2020 θα πρέπει να κάνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου τη συμπληρωματική δήλωση στα έτη που αφορούν τα εν λόγω αναδρομικά εισοδήματα. Φέτος έχουν αυξηθεί πολύ οι φορολογούμενοι που θα πρέπει να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις, αφού υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικές συντάξεις για τα έτη 2015- 2016 και 2019. Μάλιστα, επειδή δεν τους είχε γίνει παρακράτηση φόρου, σχεδόν όλοι καλούνται να πληρώσουν φόρο για αυτά έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 σε 1 δόση.

Βέβαια, πολλές φορές, εκτός της έκπληξης του φόρου, έρχονται αντιμέτωποι και με άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού για να δηλώσουν τα αναδρομικά, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης για παλαιότερα αναδρομικά που είχαν λάβει στο παρελθόν, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ευτελή ποσά που δεν είχαν καν αντιληφθεί. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπρόθεσμες δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν είναι πάνω από μία. Για κάθε εκπρόθεσμη φυσικά θα τους επιβληθεί και το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλέπεται από τον Κ.Φ.Δ. Το ζήτημα αυτό το είχαμε αναδείξει πρώτοι από τις αρχές Ιουλίου στο άρθρο μας «ο κωδικός 781και τα αναδρομικά του 2017». Με χαρά διαπιστώνουμε ότι το έχουν αντιληφθεί πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά με λύπη εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε την αδυναμία λύσης του προβλήματος. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να λάβει μια απόφαση που θα προστατεύει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, γιατί είναι τουλάχιστον αστείο κάποιος να πρέπει να πληρώσει πρόστιμο που είναι πολλαπλάσιο του εισοδήματος που «απέκρυψε».

– Δηλώσεις θανόντων φορολογουμένων : Εκτός των αναδρομικών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου υποβάλλονται από τους κληρονόμους οι δηλώσεις των φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2020 ή το 2021, πριν υποβάλουν τη δήλωσή τους. Πλέον, με την επικοινωνία του ληξιαρχείου με την ΑΑΔΕ, υπάρχει άμεση ενημέρωση για το γεγονός του θανάτου και έτσι κλειδώνει άμεσα η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων, καθώς και η πρόσβαση στο Ε9. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι η φορολογική αρχή θα πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε ο νόμιμος κληρονόμος να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις εφαρμογές (Ε9 και δεδομένων δηλώσεων), προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ. για να λαμβάνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την υποβολή των δηλώσεων.

– Ρύθμιση 72 δόσεων σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία : Για τις 72 δόσεις της εφορίας τα έχουμε πει σε παλαιότερα άρθρα μας και λίγο πολύ γνωρίζουμε τη διαδικασία, αφού τρέχει εδώ και καιρό. Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η νέα εξέλιξη που είχαμε είναι ότι μπαίνει μετά από πολύ καιρό σε εφαρμογή η πλατφόρμα υπαγωγής στη ρύθμιση των 72 δόσεων των οφειλετών που έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις αναλύονται στην εγκύκλιο61/2021 του e-ΕΦΚΑ. Δεν χρειάζεται να σταθούμε σε αυτό, αξίζει όμως να σταθούμε σε κάτι άλλο που έχει να κάνει με τη διαχείριση των οφειλών και των ασφαλιστικών εισφορών γενικότερα…

Μήπως θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για τη ρύθμιση από αυτόν που ισχύει σήμερα;

Σήμερα για να ρυθμίσεις, οι οφειλές πρέπει να πάνε στο ΚΕΑΟ. Στο ΚΕΑΟ, εάν ρυθμίσεις, η ταυτότητα οφειλής είναι μία, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής σε παράλληλες ρυθμίσεις. Μάλιστα, εάν ρυθμίσεις και δημιουργηθούν νέες οφειλές οι οποίες θα πάνε στο ΚΕΑΟ, τότε το σύστημα «βλέπει» ότι πληρώνεις τις νέες οφειλές, χωρίς όμως να σου δίνει τη δυνατότητα υποβολής νέας ρύθμισης. Με λίγα λόγια σε ωθεί αυτόματα να χάσεις την ευνοϊκή ρύθμιση που έχεις, κάτι που θεωρούμε ότι δεν είναι αυτοσκοπός των αρμοδίων ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι.

Έστω κι εάν ο νόμος αναφέρει ότι για να παραμείνεις στη ρύθμιση δεν έχεις το δικαίωμα να δημιουργήσεις νέες οφειλές, θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να έχεις το δικαίωμα να ρυθμίσεις τις νέες οφειλές σε 12 δόσεις, ό,τι κάνει η φορολογική διοίκηση δηλαδή, η οποία μάλιστα δίνει 24 δόσεις. Με τα ποσά τα οποία εστάλησαν προχθές στο ΚΕΑΟ (εισφορές 1ος 2020- 9ος 2021), κινδυνεύει να χαθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων που αφορούσε οφειλές των ετών 2017-2019, εάν αυτή δεν έχει χαθεί ήδη με τις δόσεις της εκκαθάρισης του 2019 που έπεσαν κι αυτές με τη σειρά τους στην ίδια ταυτότητα οφειλής. Με λίγα λόγια… Μύλος… Όποιος κάνει ευνοϊκή ρύθμιση στον ΕΦΚΑ και την φτάσει ως το τέλος, θέλει βραβείο και όχι μόνο!

– Ρύθμιση 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία : Στις 31 Δεκεμβρίου παίζεται το 10ο επεισόδιο του σήριαλ «ρύθμιση στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο δεύτερο στάδιο της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών του ν.4611/2019». Είναι το 10ο επεισόδιο, γιατί έχουν προηγηθεί ήδη άλλες 9 παρατάσεις. Βέβαια θεωρούμε απαραίτητο ότι θα πρέπει να δοθεί κι άλλη παράταση, γιατί θα πρέπει το ποσό των οφειλών να εναρμονιστεί με την απόφαση του ΣτΕ (ΣτΕ Ολ. 1833/2021) περί 10ετούς δικαιώματος των ασφαλιστικών ταμείων να αναζητούν ασφαλιστικές εισφορές. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει γίνει, αλλά ούτε και τα ταμεία έχουν λύσει το πρόβλημα που έκανε αναγκαίο το γεγονός να υπάρξουν οι συνεχόμενες παρατάσεις που προαναφέραμε.

Κλείνοντας, νιώθουμε την ανάγκη να θυμίσουμε στους αρμοδίους το άρθρο μας «Μήπως ήρθε η ώρα για δημόσιες διαβουλεύσεις για διορθώσεις των διαδικασιών;;», στο οποίο είχαμε αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις Δ.Ο.Υ., υποβάλλοντας ανοιχτές προτάσεις αλλαγών. Χθες, μιλώντας με προϊστάμενο μεγάλης Δ.Ο.Υ. της Αττικής, μας αναφέρθηκε ότι τρεις υπάλληλοι από το τμήμα κεφαλαίου είναι εκτός υπηρεσίας λόγω κορονωϊού. Το Τμήμα Κεφαλαίου τον Δεκέμβριο διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων, αφού όλοι τρέχουν να προλάβουν μεταβιβάσεις πριν αλλάξει η χρονιά. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μείνει σε λειτουργία, αλλά μήπως θα πρέπει να το δουν και οι υπόλοιποι αρμόδιοι; Μήπως απλά να διαβάσουν το άρθρο;

Πηγή: www.e-forologia.gr