- 02/09/2014
Μιχ.Ζορπίδης: Oι ιθύνοντες αδιαφορούν για τη μικρή επιχειρηματικότητα
Συνέντευξη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Ζορπίδη
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονικής κ. Μιχάλης Ζορπίδης σε συνέντευξή του, στο www.eea.gr μιλάει για την κρίση στην αγορά της Θεσσαλονίκης που μέσα σε κλίμα υπερφορολόγησης οδηγεί σε λουκέτο ουκ ολίγες επιχειρήσεις, επισημαίνει την ανάγκη να αποπληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και να ανοίξουν οι τράπεζες τις κάνουλες της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θέτει ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής, την αναγέννηση της υπαίθρου, της αγροτικής οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω των εξαγωγών.
Στηλιτεύει την αδιαφορία των ιθυνόντων για την μικρή επιχειρηματικότητα και εκτιμά ότι οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να παλεύουν στο διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον έχοντας στο πλευρό τους όπως πάντα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του κ.Ζορπίδη :
Κύριε πρόεδρε, ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τα μέλη σας;
H κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης δεν είναι καλή. Η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει κλείσει πολλές επιχειρήσεις, ενώ και τα ειδικότερα προβλήματα που υπάρχουν, όπως τα έργα κατασκευής του μετρό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η ελλιπής καθαριότητα και η γενικότερη αταξία στο κέντρο επιδρούν αρνητικά στην λειτουργικότητα της πόλης, άρα και στην ελκυστικότητα της αγοράς. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι –όπως έχουμε υπολογίσει- περίπου οι μισοί από τους συναδέλφους μας δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλιση ούτε οι ίδιοι, ούτε οι οικογένειες τους, ενώ κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη.
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων της αγοράς;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει το δημόσιο να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει στους ιδιώτες. Αν πληρωθούν αυτά τα επτά δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε σημαντικό βαθμό στην αγορά και θα αποτελέσουν ανάσα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν βέβαια και οι τράπεζες, τις οποίες θα πρέπει η πολιτεία να πιέσει με κάποιο τρόπο, ώστε να αρχίσουν και πάλι τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν. Πιστεύω ότι μετά και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» που περιμένουμε η εικόνα θα βελτιωθεί.
Συνεχώς ακούμε να γίνεται λόγος για την πολυπόθητη ανάπτυξη, όμως ακόμα δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική βελτίωση. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία, ώστε να ανακάμψει επιτέλους η ελληνική οικονομία;
Η ανάπτυξη για την αγορά και τους μικρομεσαίους συνδέεται με την ενίσχυση των εισοδημάτων, ώστε να υπάρξει κατανάλωση. Θέλουμε το χρήμα να αρχίσει και πάλι να γυρνάει, ώστε να υπάρχουν έσοδα για όλους. Αυτό συμφέρει και το κράτος, αφού θα ενισχυθούν και τα δικά τους ταμεία. Νομίζω ότι το «πάγωμα» της αγοράς είναι ότι χειρότερο και δεν πρέπει να κρατήσει άλλο. Από εκεί και πέρα ο τουρισμός για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για λίγα νησιά μπορεί να δώσει ανάσα, ενώ βασικές προϋποθέσεις γενικότερης ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η αναγέννηση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, δηλαδή των εξαγωγών.
Πιστεύετε ότι δίδεται από τους υπεύθυνους η απαιτούμενη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων;
Η πολιτεία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσει τους μικρομεσαίους σαν βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιθύνοντες μοιάζουν όχι απλώς να αδιαφορούν γι’ αυτή τη μικρή επιχειρηματικότητα, αλλά και να θέλουν να την εξαφανίσουν όσο είναι δυνατόν. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τα έργα για το μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν ακυρώσει ένα σωρό καταστήματα, κυρίως στις οδούς Εγνατίας και Δελφών, κι έχουν καταστρέψει τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες. Είδατε κανέναν να έχει συγκινηθεί; Ακόμη και σήμερα που η πολύχρονη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου ανακοινώνετε επισήμως κανείς δεν ευαισθητοποιείται για την τύχη όσων πλήρωσαν το… μάρμαρο.
Θα θέλαμε την εκτίμηση σας για την "επόμενη μέρα" των επαγγελματιών της πόλης σας…
Οι επαγγελματίες έχουν μάθει να παλεύουν. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είναι στο πλευρό τους. Η διοίκησή μας έχει πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και των αναγκών των μελών μας. Προσπαθούμε συνεχώς και με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες –στην τελευταία 79η Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου επιδοτούμε τη συμμετοχή 40 μελών μας- να τονώσουμε την αγορά. Βλέπετε όμως ότι οι υπεύθυνοι της Πολιτείας ούτε τα Επιμελητήρια θέλουν. Αρχικά «κούρεψαν» τα αποθεματικά μας και τώρα με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής μας οδηγούν σε συρρίκνωση. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της βιωσιμότητας ενός Επιμελητηρίου. Οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, γι’ αυτό τους θέλουμε κοντά μας.