tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μείζον θέμα η στήριξη της ήδη περιορισμένης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων

Γράφει ο Θράσος Μίαρης.


Εκτός από το πάγωμα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μεγάλο επίσης ζητούμενο παραμένει στην δεδομένη χρονική στιγμή η διοχέτευση ρευστότητας ώστε να υποστηριχθεί αρχικά η επιβίωση και στη συνέχεια η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας στην κανονικότητα. Καθολικό αίτημα από πλευράς των επιχειρήσεων είναι η κάλυψη των τεράστιων αναγκών τους σε ρευστότητα προκειμένου να μείνουν, σε πρώτη φάση, ζωντανές.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι τόκοι από τις χορηγήσεις μέσω factoring (υπηρεσίες προεξόφλησης από πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων).

Τόσο τα «όπλα» με τα οποία εξόπλισε κεφαλαιακά τις τράπεζες η ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες, όσο και η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών, τους δίνουν της δυνατότητα να ανοίξουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών που ξεπερνά τα 176 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πρόσθετη ρευστότητα των 10 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα, δίνει την απαιτούμενη ανάσα στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην κρίσιμη φάση.

Πολύτιμος σύμμαχος των ελληνικών προσπαθειών σε αυτή τους της προσπάθεια έχει ανακυριχθεί η ΕΚΤ με συντονισμένες δράσεις και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η αρχή έγινε στις 12 Μαρτίου όπου η ΕΚΤ ανακοίνωσε την χαλάρωση των όρων για Στοχευμένες Πράξης Πιο Μακροπρόθεσης Αναχρηματοδότησης, γνωστό ως TLTRO III. Το νέο Πρόγραμμα προβλέπει πιο ευνοϊκούς όρους για να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ήδη μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τις γραμμές πίστωσης που είχαν ανοιχτές στις τράπεζες, οι οποίες διευρύνουν περαιτέρω τα όρια σε μια προσπάθεια να δώσουν την αναγκαία ρευστότητα στο σύστημα να αντέξει την ταμειακή πίεση που υφίσταται από την καθίζηση της κατανάλωσης.

Το πιστωτικό σύστημα δηλώνει κεφαλαιακά έτοιμο ώστε να ανοίξει σταδιακά την χρηματοδότηση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Ήδη οι τράπεζες εγκρίνουν την ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδοτήσεων.

Είναι πλέον άμεση η κρατική παρέμβαση για να ανοίξουν νέοι χρηματοδοτικοί πόροι και νέα προϊόντα από τις τράπεζες.


Θράσος Μίαρης

Φορολογικός Συνεργάτης ΕΕΑ

Αντιπρόεδρος Φορολγουμένων Ελλάδας