Μπαράζ κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων από τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο, λόγω της αύξησης των ληξιπροθέσμων.

Σε μπαράζ κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς προχωράει γοργά ολοένα και περισσότερο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσο και το ΚΕΑΟ για εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο, λόγω της αύξησης των ληξιπροθέσμων.
Ο κοινός λογαριασμός όσον αφορά τις κατασχέσεις διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Τεκμαίρεται δηλαδή πως στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον κατατεθειμένο χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.
Σε περίπτωση που ένας από τους συνδικαιούχους του λογαριασμού οφείλει στο Δημόσιο και το Δημόσιο προχωρά σε κατάσχεση του κοινόχρηστου λογαριασμού, το μέγιστο ποσό που δύναται να κατάσχει είναι το ½ ή 1/3 ή ¼ (ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων).
Σε κάθε περίπτωση πάντως το «όπλο» για τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σημειώστε ότι πλέον ο ακατάσχετος λογαριασμός έως και τα 1.250 ευρώ επεκτείνεται και στα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια».
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει στο Taxisnet τον ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να το πράξετε άμεσα. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη και γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση της ΑΑΔΕ.

Θράσος Μίαρης
Φοροτεχνικός
Φορολογικός Συνεργάτης
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών