tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Γρέντζελος: «Άμεση επαναλειτουργία του κλάδου, πάντα με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα»

Άρθρου του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκου Γρέντζελου:

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μία διαρκής συζήτηση για το click away, το click in shop, γενικά για το πως μπορεί να επανεκκινήσει το λιανεμπόριο. Από το δημόσιο διάλογο όμως απουσιάζει εντελώς η ανάγκη επαναλειτουργίας των επαγγελμάτων που έχουν σχέση με παροχή υπηρεσιών. Καμία αναφορά, κανένας προβληματισμός, λες και δεν υπάρχουν αυτά τα επαγγέλματα, όπως των εκπαιδευτών οδηγών ενός κλάδου που βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας όχι μόνο λόγω των συνεχόμενων lock down αλλά και των δομικών προβλημάτων που υπήρχαν και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή λειτουργεί μόνο ένα μικρό μέρος των υπηρεσιών, συγκεκριμένα αυτό που σχετίζεται με επαγγελματικά διπλώματα το οποίο είναι περίπου το 5% των εργασιών του κλάδου, με αποτέλεσμα το επάγγελμα μας να οδηγείται στην εξαφάνιση.

Κανείς μας δεν ζητά να έχει ο κλάδος μας κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Ίσα ίσα που είμαστε υπέρ των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και γενικότερα των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας. Και θέλω να τονίσω το πόσο προσεκτικοί είμαστε και πόσο τυπικοί στην εφαρμογή των κανόνων, κάτι που αποδεικνύεται και από τα ελάχιστα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στον κλάδο μας.

Το παράπονο όλων των συναδέλφων γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν στην καθημερινότητα μας βλέπουμε να συνωστίζεται κόσμος σε πλατείες, παραλίες, κλπ. Δηλαδή έχουμε εφαρμογή του lockdown μόνο στη λειτουργία επιχειρήσεων και επαγγελμάτων. Πόσο όμως να αντέξουμε, όταν είμαστε επί της ουσίας ανενεργοί για μήνες; Μπορεί να έχουν εφαρμοστεί κάποια μέτρα στήριξης από την Πολιτεία όπως κάποιες οικονομικές ενισχύσεις ή η επιδότηση των ενοικίων, όμως δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουμε στην κατηγορία των επαγγελμάτων που στα lockdown κλείνουμε από τους πρώτους και ανοίγουμε από τους τελευταίους. Είναι απόλυτη ανάγκη ο κλάδος μας να ξεκινήσει άμεσα την επαναλειτουργία του- έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις- γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τα «λουκέτα» και την έξοδο στην ανεργία χιλιάδων επαγγελματιών.

Για παράδειγμα, η μέθοδος της εξυπηρέτησης των καταναλωτών με προκαθορισμένα ραντεβού που εξετάζει η κυβέρνηση και που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σχετικά γρήγορα, θα μπορούσε να ισχύσει και για τον κλάδο μας. Δηλαδή να γίνεται εξέταση με ραντεβού, με παρουσία ενός εξεταστή, του εκπαιδευτή και τους εξεταζόμενου στο όχημα. Και δε νομίζω ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα, όταν βλέπουμε ότι το κοινό κινείται καθημερινά με τα μέσα μεταφοράς. Επίσης ο κλάδος θα μπορούσε να ξεκινήσει λειτουργώντας όχι όπως πριν από την πανδημία αλλά με μέρος των υπηρεσιών του, πχ με πρακτικά μαθήματα, εξετάσεις ΙΧ και Μότο, χωρίς καθόλου συνωστισμό στα κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης και πάντα ακολουθώντας πιστά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

Επίσης θα μπορούσε να συζητηθεί η εξ αποστάσεως θεωρητική εκπαίδευση για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν τα μέτρα, όπως γίνεται και με πολλούς άλλους κλάδους της εκπαίδευσης.

Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται άμεσα κάποια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι βλέπουν να πλησιάζει όλο και περισσότερο η καταστροφή. Θα το επαναλάβω: Δεν ζητάμε κάποια προνομιακή μεταχείριση. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμα μας, ώστε να αντέξουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η οικονομική ύφεση λόγω του κορονοϊού μας πιέζει ασφυκτικά.