tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Α.

Ν. Γρέντζελος: «Ο κλάδος των Εκπαιδευτών Οδηγών πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για την ¨μετά-κορονοϊό¨ εποχή»

 

Με μεγάλη μου ικανοποίηση είδα ότι η 1η διαδικτυακή ενημέρωση των εκπαιδευτών οδηγών που διοργάνωσε το Ε.Ε.Α. έτυχε ξεχωριστής αποδοχής και ιδιαίτερης προβολής, με την είδηση να «παίζει» σε περίπου 200 ιστοσελίδες. Αυτό δείχνει και τη δυναμική του κλάδου αλλά κυρίως την αγωνία των επαγγελματιών για το μέλλον και τη δίψα τους για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε διαδικασία προπαρασκευής του νέου πλαισίου και για τη λειτουργία των Σχολών Οδήγησης και της διεξαγωγής των εξετάσεων. Το θετικό που βγήκε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης, είναι η ξεκάθαρη διάθεση όλων των εμπλεκομένων και των υπευθύνων για την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο Κλάδος πρέπει να εκπαιδευτεί και να προετοιμαστεί για την «μετά-κορονοϊό» εποχή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την υγειονομική κρίση, ακολουθεί η οικονομική που απειλεί να ισοπεδώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η χώρα θρηνεί λιγότερα θύματα συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ενώ το τελευταίο διάστημα μειώνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων. Είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και οφείλεται στα γρήγορα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και βέβαια στην επίδειξη αυτοπειθαρχίας που επέδειξαν σχεδόν όλοι οι πολίτες. Επειδή όμως ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλουμε όλοι μαζί να δούμε με προσοχή την «επόμενη μέρα». Γιατί αναμένεται πολύ δύσκολη. Θεωρώ δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, ενώ μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού αλλά και κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν πολύ βαθιά ύφεση. Με δύο λόγια οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, να ερμηνεύσουμε σωστά τα μηνύματα που λαμβάνουμε, να επενδύουμε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών και να εστιάσουμε σε δράσεις που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα επαγγελματικής επιβίωσης που ξεκινά για όλους μας. Για παράδειγμα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Αρκετοί κλάδοι εμφανίστηκαν ανέτοιμοι έως τώρα σε αυτή την «στροφή» που έγινε εν μέσω πανδημίας. Ας παραδειγματιστούμε για να δούμε που πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά γύρω μας, θα δούμε εικόνες από το μέλλον. Στο εμπόριο, ανεβαίνουν συνεχώς οι ηλεκτρονικές πωλήσεις. Αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζουν και οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών. Στην παροχή υπηρεσιών κομβικό ρόλο παίζουν πλέον οι ψηφιακές πλατφόρμες, η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, οι online συνομιλίες.

Δεν είναι τυχαίο που σε όλα τα παραπάνω το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι πρωτοπόρο και έχει επιτύχει την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Και η ορθότητα της επιλογής του φάνηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της υγειονομικής κρίσης, αφού κατάφερε να σταθεί δίπλα σε μέλη και πληττόμενους κλάδους, με καθοριστικές παρεμβάσεις προς την Πολιτεία, εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως και παρέχοντας διαδικτυακά συνεχείς έγκυρες ενημερώσεις από ομάδες ειδικών συνεργατών.

Η επόμενη μέρα λοιπόν επιβάλει συστράτευση όλων των δυνάμεων, δηλαδή την αρμονική συνεργασία Ομοσπονδιών, Σωματείων, εκπροσώπων κλάδων, ώστε μαζί με μέτρα στήριξης που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση, να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό την ύφεση που έρχεται.