tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο Kontra για κατώτατο μισθό, κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τις 120 δόσεις, αλλά και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, μίλησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Κογιουμτσής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου” την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Κογιουμτσής τάχθηκε υπέρ του μέτρου, υπενθυμίζοντας ότι αποτελούσε διατυπωμένη θέση των εμπόρων και των μικρομεσαίων, ωστόσο υπογράμμισε ότι απαιτείται η ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημείωσε, δε, ότι με τον τρόπο που εφαρμόζεται τώρα η αύξηση ένα μεγάλο μέρος δεν θα επιστρέψει στην αγορά αλλά στα δημόσια ταμεία, λόγω και της μείωσης του αφορολόγητου.

Ο κ. Κογιουμτσής υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνεται κοινωνική πολιτική στις πλάτες των μικρομεσαίων, οι οποίοι χρειάζονται κίνητρα για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε την άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας καθώς και ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ υπενθύμισε ότι ανέρχονται σε 45 δισ. ευρώ και υποστήριξε ότι οι εν εξελίξει συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, “θα πρέπει όμως να τρέξουμε για να σώσουμε όσες επιχειρήσεις σώζονται”.

Για τις 120 δόσεις ο κ. Κογιουμτσής ανέφερε, με αφορμή και πρόσφατη συνάντηση της ΕΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας κα. Έφη Αχτσιόγλου, ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται, όπως ενημερώθηκαν, να τεθεί σε ισχύ εντός του Μαρτίου και θα αφορά μόνο οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εκτίμησε ότι θα δώσει ανάσα σε 70.000 επιχειρηματίες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν, λόγω χρεών, να πάρουν σύνταξη.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ εστίασε και στη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, η οποία συνεχίζεται, πλήττοντας την ελληνική οικονομία, ενώ επισήμανε και μία ακόμη παράμετρο, το γεγονός δηλαδή ότι οι νέοι αυτοί επιστήμονες στελεχώνουν εταιρίες του εξωτερικού, ανταγωνιστικές προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η συνταγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής – με τις συνολικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων να φτάνουν μεσοσταθμικά το 65%- δεν βγαίνει και επανέλαβε ότι χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης της χώρας.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: