Ν. Κογιουμτσής στο Kontra: «Θερμαίνεται» η αγορά λόγω Πάσχα, αλλά…

Η εορταστική περίοδος στην αγορά ξεκίνησε, με τις δυνατότητες ωστόσο των καταναλωτών να παραμένουν περιορισμένες, όπως εξήγησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, κ. Νίκος Κογιουμτσής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra το Σάββατο 20 Απριλίου 2019.

Ο κ. Κογιουμτσής ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυξάνεται σταδιακά η κατανάλωση και όσο πλησιάζουμε προς την κορύφωση της εορταστικής περιόδου αυτό θα ενταθεί, δεδομένης και της συμβολής που θα έχει η καταβολή του Δώρου. Την ίδια ώρα, όμως, το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των πολιτών παραμένει κατά πολύ μειωμένο, τόσο λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις την περίοδο της 10ετούς κρίσης – που έφτασαν έως και 40%- όσο και της υπερφορολόγησης. «H αγορά βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις συμπληγάδες πέτρες και προσπαθεί να επιβιώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή και την πρόσφατη έκθεση του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, ο Β΄Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ επισήμανε τα μείζονα ζητήματα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, με νούμερο ένα, αυτό της ρευστότητας. Όπως τόνισε, «οι τράπεζες είναι ουσιαστικά κλειστές για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» και όσοι επιχειρηματίες καταφέρουν να φτάσουν στα γκισέ και να πάρουν κάποιο δάνειο χρειάζεται να έχουν μεγάλες εξασφαλίσεις, ενώ το επιτόκιο «είναι ουσιαστικά απαγορευτικό», τη στιγμή που ανταγωνίστριες εταιρίες από το εξωτερικό, μπορεί να έχουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους με πολύ μικρότερο επιτόκιο.

Για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας – ζητούμενο του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου εδώ και κάποια χρόνια- ο κ. Κογιουμτσής εξέφρασε την ελπίδα να μη σκοντάψει στη δυσκινησία των συστημικών τραπεζών και να δώσει τη ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ εκτίμησε ότι θα συμβάλλουν θετικά στο βαρύνουσας σημασίας ζήτημα των οφειλών των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα κριτήρια δεν θα πρέπει να είναι αυστηρά προκειμένου να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ο οποίος, όπως είπε, ξεκίνησε με πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ωστόσο σταδιακά πολλές εξ αυτών έχουν αρθεί.

Αναφερόμενος, τέλος, στον τουρισμό ο κ. Κογιουμτσής εκτίμησε ότι θα κινηθεί φέτος στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι και τόνισε ότι χρειάζεται να στοχεύσουμε σε «ποιοτικότερους τουρίστες», προκειμένου να αυξάνονται τόσο οι αφίξεις όσο και τα έσοδα.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: