- 27/06/2022
Ν. Κογιουμτσής στο “Παρόν”: Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκου Κογιουμτσή, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (26/06/2022).
Διανύουμε μια δύσκολη χρονική περίοδο. Η αγορά είναι παγωμένη και οι επιχειρηματίες ανησυχούν λόγω της επιβράδυνσης της κατανάλωσης. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών ψαλιδίζονται από την ακρίβεια, με τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια να καλπάζουν.
Κάθε μήνα παρατηρείται αύξηση στα τρόφιμα που έχει διψήφιο ποσοστό. Ειδικά στα καύσιμα και στην ενέργεια παρατηρείται ένα πρωτόγνωρο ράλι ανατιμήσεων. Οι αυξήσεις στα καύσιμα πυροδοτούν και περαιτέρω ανατιμήσεις στα προϊόντα, λόγω του κόστους των μεταφορικών. Ενώ οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι, η ακρίβεια καλπάζει και συρρικνώνει κατά πολύ το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα.
Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο ήταν στο 11,3% και φαίνεται ότι τον Ιούνιο θα ξεπεράσει το 12%. Το φυσικό αέριο έχει ακριβύνει κατά 172,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 80% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%. Στα τρόφιμα οι αυξήσεις είναι πάνω από 10% και σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης ξεπερνούν και το 20%. Πολλά νοικοκυριά, σύμφωνα και με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μετά και τη 19η ημέρα του μήνα. Αντιμέτωποι με αυτές τις αυξήσεις, οι πολίτες πασχίζουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και φυσικά δεν έχουν τη δυνατότητα για άλλες αγορές, με άμεσο αντίκτυπο τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι φορτωμένες με χρέη που προέρχονται από τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και τώρα την ακρίβεια. Χιλιάδες επιχειρήσεις είναι πια στο κόκκινο. Καλούνται να αποπληρώσουν πολλαπλάσιους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ παράλληλα καλούνται να εξοφλούν και όποια χρέη κουβαλάνε από το παρελθόν. Οι όποιες επιχορηγήσεις στο ρεύμα είναι αμελητέες σε σχέση με την υπέρμετρη αύξησή του.
Σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμα ενοίκιο σε ηλεκτρικό ρεύμα. Θα πρέπει να μειωθεί βέβαια και ο φόρος στα καύσιμα, που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, οι επιδοματικές πολιτικές δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία της χώρας. Χρειάζεται ένας ουσιαστικός, παραγωγικός, αναπτυξιακός σχεδιασμός, που θα μπορέσει να δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Η ξέφρενη αυτή πορεία των ανατιμήσεων και της ακρίβειας πρέπει να τιθασευτεί. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν άλλες αντοχές και από ό,τι φαίνεται ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το 2023, ίσως και το 2024. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 13% σε 6% στα βασικά είδη. Εμείς, ως φορείς της αγοράς, έχουμε επιμείνει για το συγκεκριμένο μέτρο εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και να ανασάνει η αγορά. Πρέπει να γνωρίζει η Πολιτεία ότι μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αναγκαστεί να κατεβάσει ρολά αν δεν στηριχθεί. Κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση, στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή.
Οι συνθήκες είναι έκτακτες. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δημοσιονομικές δυσκολίες, αλλά θα πρέπει άμεσα και κατά το δυνατόν να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι 120 δόσεις θα πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων που προέρχονται από το παρελθόν. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, που από τέλος Ιουλίου θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφονται, πρέπει να πάρουν παράταση σε βάθος χρόνου.
Ειδικά όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα είχαν μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να μην επιστραφεί ούτε το 50%. Να δημιουργηθεί ένας ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός και για τις επιχειρήσεις, όπως υπάρχει αντίστοιχα για όλους τους Έλληνες πολίτες. Η αγορά και η επιχειρηματικότητα περιμένουν εναγωνίως ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας, για να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά και να προλάβει τον ορατό κίνδυνο χιλιάδων λουκέτων, απώλειας θέσεων εργασίας και κοινωνικών αντιδράσεων.