Διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα της θερινής εκπτωτικής περιόδου. Οι προσλαμβάνουσες που έχουμε από όλη τη χώρα είναι ότι η αγορά κινείται υποτονικά και σε αυτό βέβαια το αρνητικό αποτέλεσμα συνέβαλαν και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, με τον συνεχόμενο καύσωνα που απέτρεψε αρκετούς καταναλωτές να κατέβουν στην αγορά για τα ψώνια τους. Να επισημάνουμε βέβαια ότι αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή έχει αρκετά ψαλιδιστεί και λόγω της ακρίβειας κυρίως στα τρόφιμα. Η EUROSTAT μας κατατάσσει ως χώρα προτελευταία στην Ευρώπη των 27 και τελευταία στην ευρωπαϊκή ένωση. Ένας άλλος σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τα οικονομικά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι και η ολοένα αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στη τσέπη των Ελλήνων πολιτών.
Από τα εξαγγελλόμενα μέτρα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος δυστυχώς απουσιάζουν οι επιχειρήσεις και οι εν γένει επαγγελματικές στέγες και μάλιστα χιλιάδες αυτών καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά επιδοτήσεων που δόθηκαν κατά τα έτη 2022 και 2023.Οι μισθοί παράλληλα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη μας κατατάσσει δεύτερους από το τέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δεν αποδίδουν…
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία έως τώρα φαίνεται ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Μάλιστα από έρευνες που διενεργήθηκαν από το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών οι πολίτες σε ποσοστό πάνω από 60% απαντούν ότι χρειάζονται ποιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά μέτρα για να τιθασευτεί η ακρίβεια προς όφελος κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών και κυρίως επ΄ωφελεία της ίδιας της οικονομίας της χώρας. Θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και να ελέγξει την κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια που παρατηρείται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης έχει αποδώσει και έχει αποφέρει οικονομικές ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι η έντονη διεύρυνση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μέγιστο βαθμό οι πόροι έχουν κατευθυνθεί σε πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το πολυδιαφημιζόμενο ΕΣΠΑ χρονοτριβεί λόγω της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και ενός τραπεζικού συστήματος που σε κάθε περίπτωση δεν είναι φιλικό προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι όποιες καλές διαθέσεις της πολυδιαφημιζόμενης αναπτυξιακής τράπεζας προσκρούουν στα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια το συστημικών τραπεζών.
Χρηματοδότηση
Μόλις ένα στους δέκα μικρούς επιχειρηματίες και μικροεπαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες και για αυτό το λόγο η πλειονότητα των εμπόρων και επαγγελματιών ασφυκτιούν από την απουσία ρευστότητας. Εν τω μεταξύ και ο τουρισμός παρά την αύξηση των αφίξεων δεν αποδίδει τα αναμενόμενα στα έσοδα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις διάσπαρτες σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Η κρίση έχει αγγίξει και τους επισκέπτες τουρίστες μας και στη χώρα μας και δυστυχώς η κατά κεφαλή δαπάνη έχει μειωθεί αρκετά. Θα πρέπει να στοχεύσουμε από τώρα στην προσέλευση ποιοτικότερου τουρισμού με παράλληλη αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών μας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που διαχρονικά αποτελεί το στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και απασχόλησης της χώρας.