tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Ναι στις επενδύσεις, αλλά με όρους που δεν θα πλήττουν τις ΜμΕ»

Άρθρο του Α' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκου Γρέντζελου.

Άρθρο του Α' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκου Γρέντζελου.


Η χώρα μας χρειάζεται αναμφίβολα επενδύσεις για να βγει από το τούνελ της κρίσης και να βαδίσει προς την πολυπόθητη ανάπτυξη.

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι είναι υπέρ των επενδύσεων – σημειώνοντας ωστόσο ότι οι μεγάλες επενδύσεις δίνουν ένα «θετικό σήμα» αλλά δεν ξεπερνούν συνήθως το 5%, με το 95% να είναι μικρές επενδύσεις.  

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν ένα συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο αρχών, μεταξύ των οποίων και η αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των άλλων επιχειρήσεων. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους επιχειρηματίες και δη τους μικρομεσαίους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, από ενέργειες που πλήττουν τη βιωσιμότητά τους.

 

Πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens, έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων, υπογράφοντας το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο.

 

Είχε προηγηθεί, τον Μάιο του 2017, το «πράσινο φως» για την επένδυση και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

 

Η ανέγερση και λειτουργία ενός τέτοιου «πολυχώρου εμπορίου και ψυχαγωγίας-αναψυχής», στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος – Περιστερίου, θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στις γειτνιάζουσες τοπικές αγορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί και παλεύουν να «γιατρέψουν» τις ήδη βαθιές πληγές της πολυετούς κρίσης.

 

Κάτι ανάλογο δεν συνέβη και στις αγορές του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου; Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η λειτουργία του Mall στην περιοχή, σε συνδυασμό με την κρίση, είχε σαν αποτέλεσμα η τοπική αγορά να χάσει το 30% του τζίρου της.

 

Στο επιχείρημα, δε, της αύξησης των θέσεων εργασίας, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς, αφενός το πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν ή θα έχουν προβλήματα βιωσιμότητας, και αφετέρου την ποιότητα των συνθηκών απασχόλησης, με ευέλικτα ωράρια εργασίας και χαμηλές αμοιβές.

 

Με ένα τέτοιο εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης, και όχι εκτός πόλεων όπως συνηθίζεται στο εξωτερικό, είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των γειτονικών περιοχών θα είναι καταστροφικές.

 

Στη χώρα μας, όπου το 99,9% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και μέσω αυτών μπορεί να παραχθεί πλούτος και να έρθει η ανάπτυξη, φαντάζει αδιανόητο να γίνονται κινήσεις, όπως αυτή, που «πνίγουν» μέρος των επιχειρήσεων αυτών αντί να τους δίνουν «ανάσα ζωής» και προοπτική ανάπτυξης.