tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (08/02/2021)

Άρθρα

 Έρχεται το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο. Η νέα «καυτή πατάτα» στα χέρια του Χατζηδάκη! Δείτε όλες τις αλλαγές

Ερωτήματα

Επιχείρηση η οποία δεν απασχολούσε καθόλου προσωπικό την 01/03/2020 πληροί τα κριτήρια για την επιστροφή του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής;

Καλησπέρα σας,

Επιχείρηση την 1/3/2020 δεν απασχολούσε καθόλου προσωπικό ενώ 1/11/2020 απασχολούσε ένα (1) άτομο , το οποίο απολύθηκε 31/12/20 .
Βάση της παρ.8 του άρθρου 10 της ΓΔΟΥ 19/25-1-2021 πληρεί τα κριτήρια
για επιστροφή του 50% της επιδότησης;

Απάντηση

 

  1. Στην απόφαση ΓΔΟΥ 19/2021αναφέρεται:

    «Άρθρο 10 Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης

    8. Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως την 30η Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Νοεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως την 30η Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαρτίου 2020, κατά περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Θα πρέπει να εκδίδουμε τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις κατοικιών που διενεργούνται μέσω πλατφορμών;

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως πρέπει να εκδίδουμε τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις κατοικιών που διενεργούνται μέσω πλατφορμών από νομικό πρόσωπο΄?Σε αναμονή των ηλεκτρονικών βιβλίων πως θεωρείται ότι πρέπει να διευθετηθεί αυτό το θέμα; Κατά το παρελθόν δεν εκδίδαμε καμία απόδειξη αλλά καταχωρούσαμε ανά κράτηση το έσοδο στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και στη συνέχεια στα βιβλία μας.

Απάντηση: 

  1. Ιστορικό (ΚΒΣ)

    Κατά το χρόνο ισχύος του ΚΒΣ/ΚΦΑ [(έως την αντικατάστασή τους με τα ΕΛΠ (και την κατάργηση των διατάξεων και των εφαρμοστικών τους αποφάσεων)] με την εγκ. 3/1992 είχε γίνει δεκτό ότι«για την είσπραξη ενοικίων και προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στις συναλλαγές μπορεί να εκδίδεται απόδειξη είσπραξης (αθεώρητη)».

    2. ΕΛΠ

    Στις ισχύουσες διατάξεις (ΕΛΠ) δεν υπάρχει κάποια αναφορά για την έκδοση (ή μη) απόδειξης (και παρεπόμενα για το χρόνο έκδοσης της ή/και για το χρόνο “λογιστικοποίησης” του εσόδου). Οπότε το θέμα θεωρούμε ότι εξετάζεται στη βάση των γενικών αρχών των ΕΛΠ. Οι σκέψεις μας είναι :

    2.1  για το “στοιχείο”

    α) Δεν μπορεί να εκδοθεί “απόδειξη λιανικής συναλλαγής” του άρθρου 12 ή “τιμολόγιο”  του άρθρου 8 του Ν.4308/2014, εφόσον δεν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών αλλά για εκμίσθωση ακινήτου χωρίς παροχή συναφών με την διαμονή υπηρεσιών [ήτοι με αποξένωση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή από το ακίνητο (πράξη εκτός πεδίου Φ.Π.Α.)].

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Τι ισχύει για τις απολύσεις μετά από αναστολή εργασίας;

Συνάδελφος ήταν σε αναστολή μέχρι τις 20/12/2020 ( και από τότε η εταιρία δεν έχει βάλει άλλον σε αναστολή), και η εταιρία έχει πάρει μέρος στις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2 και 3. Γνωρίζουμε ότι για να γίνει απόλυση πρέπει να έχει περάσει ένας μήνας από την αναστολή και ότι λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών πρέπει να παραμείνει ο ίδιος αριθμός εργαζομένων μέχρι και το καλοκαίρι, δηλαδή αν υπάρξει πρόσληψη μπορεί να γίνει και απόλυση.

Θα ήθελα σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε ένα μπορώ να προχωρήσω στην απόλυση της συγκεκριμένης συναδέλφου και με ποιες προϋποθέσεις.

Απάντηση:

Kατά τα οριζόμενα στο Άρθρο 2, παρ.2 του Κεφαλαίου Β  της ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 49989/1266/ΦΕΚ Β 5391/7.12.2020  « 2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες  του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για τον μήνα Δεκέμβριο, υποχρεούνται μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Για τον υπολογισμό του ισόχρονου διαστήματος, σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό διάστημα που οι επιχειρήσεις -εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής».

Ερμηνεύοντας την ανωτέρω διάταξη και σύμφωνα με τα δεδομένα του ερωτήματος , μετά το πέρας της αναστολής της σύμβασης εργασίας ενός εργαζόμενου, είναι δυνατόν η πληττόμενη επιχείρηση να προβεί σύννομα σε απόλυση του  υπό την αναγκαία προϋπόθεση να προβεί σε νέα πρόσληψη, με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, αυθημερόν. Άρα δεν τίθεται θέμα ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αν αυτή προηγηθεί της νέας πρόσληψης, υπό την προϋπόθεση να γίνουν ( καταγγελία και πρόσληψη )την ίδια ημέρα.

Με δεδομένο ότι ο  μισθωτός  του ερωτήματος,  που απασχολείται σε πληττόμενη επιχείρηση, τέθηκε σε αναστολή κατά τους μέχρι 20 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζονται εν προκειμένω  με βάση  το πλαίσιο που διέπει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.