tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (10/05/2021)

Άρθρα

Ο Ειδικός Τρόπος Φορολόγησης του εισοδήματος από μισθωτή εργασία των Ειδικών Φορολογικών Κατοίκων του άρθρου 5Γ του Ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) 

Ερωτήματα

Τι ισχύει για τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

 

Εξετάζεται πρόσληψη εργαζομένου με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε επιχείρηση που έχει ξενοδοχείο. Θα εργάζεται σε ετήσια βάση, όχι εποχικά. Λόγω φόρτου εργασίας ορισμένους μήνες του έτους, ο μισθός του θα αυξάνεται, οπότε στην ουσία σε ετήσια βάση θα γίνονται δύο συμβάσεις στις οποίες θα αλλάζουν μισθός και τόπος παροχής εργασίας.

H ξενοδοχειακή δραστηριότητα του εργοδότη θα μπορούσε να θεωρηθεί αντικειμενικός λόγος ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τη συγκεκριμένη περίπτωση; Το ξενοδοχείο ουσιαστικά λειτουργεί εποχικά, ορισμένοι εργαζόμενοι όμως εργάζονται σε ετήσια βάση στην επιχείρηση.

Αν δεν συντρέχει αντικειμενικός λόγος που να δικαιολογεί τις διαδοχικές συμβάσεις, ποιος είναι ο καλύτερος χειρισμός αυτού του παραδείγματος και αποφυγής του προβλήματος των διαδοχικών συμβάσεων, εφόσον η σύμβαση αορίστου αρχικά απορρίπτεται;

 

Απάντηση:

Α. Τα συμβαλλόμενα  στη σύναψη μιας ατομικής σύμβασης εργασίας μέρη  (εργοδότης και εργαζόμενος) , μπορούν κατ’ αρχήν  να ρυθμίζουν με μεταξύ τους συμφωνίες το εργασιακό αυτών καθεστώς όπως π.χ. το ωράριο εργασίας τους  κλπ. , πλην όμως, οι συμφωνίες αυτές δεν θα πρέπει να αντίκεινται σε ισχύουσες διατάξεις νόμων, ΣΣΕ κλπ.

Β. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 8 του Ν.2112/20, είναι άκυρη οποιαδήποτε σύμβαση αντικείμενη στον παρόντα νόμο πλην αν είναι μάλλον ευνοϊκή για τον υπάλληλο. Το αυτό ισχύει και περί εθίμου. Οι διατάξεις του νόμου τούτου εφαρμόζονται ωσαύτως και επί συμβάσεων εργασίας με ορισμένη χρονική διάρκεια, εάν ο καθορισμός της διαρκείας ταύτης δεν δικαιολογείται εκ της φύσεως της συμβάσεως, αλλά  ετέθη σκοπίμως προς καταστρατήγηση  των περί υποχρεωτικής καταγγελίας της υπαλληλικής συμβάσεως διατάξεων του παρόντος νόμου.

Oι συμβάσεις εργασίας οι οποίες καταρτίζονται ως συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια ανανεώνονται  διαδοχικά, γιατί ουσιαστικά, οι, με αυτές, προσληφθέντες εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη, είναι και αναγνωρίζονται σε κάθε περίπτωση, ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και δεν δικαιολογούνται από λόγους αντικειμενικούς και θεωρείται ότι η κατάρτιση τους, ως συμβάσεως ορισμένου χρόνου, έγινε για την καταστρατήγηση της προστασίας των εργαζομένων που απορρέει από τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Όμως προϋπόθεση για να θεωρηθούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως αορίστου, θα πρέπει:

α) να υπάρχει διαδοχική ανανέωση,

β) οι εργαζόμενοι να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εργοδοτικής  επιχείρησης και

γ) να μην δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους.  Ήτοι  εάν δεν υπάρχει διαδοχική ανανέωση ή οι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εργοδοτικής επιχείρησης και τέλος αν δικαιολογείται το είδος ως συμβάσεως ορισμένου χρόνου, τότε δεν υπάρχει καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν 2112/1920 .

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Ποια θα είναι η φορολόγηση σε συνιδιοκτησία ακινήτου;

Έχουμε στην κατοχή μας το 50% από ένα ακίνητο στο οποίο υπάρχει χωριστή συμφωνία του κάθε συνιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή την οποία δεν γνωρίζουμε με αποτέλεσμα ο κάθε συνιδιοκτήτης να εισπράττει διαφορετικό ενοίκιο σε σχέση με τα ποσοστά τα οποία κατέχει. Πως θα αποτυπωθεί το ενοικιαστήριο το δικό μας έστω ότι το ενοίκιο το οποίο εισπράττουμε για το 2020 είναι 2000 με βάση το ΑΤΑΚ το ενοίκιο το οποίο θα εμφανίζετε ότι εισπράττουμε στην φορολογική δήλωση και στην δήλωση covid είναι 1000 ευρώ λόγω του ότι κατέχουμε το 50% του ακινήτου το οποίο είναι λάθος , έως τώρα καταχωρούσαμε το σωστό ποσό με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και δεν υπήρχε πρόβλημα.

Πως θα υποβάλουμε το ενοικιαστήριο μονό για το δικό μας 50% και το ενοίκιο το οποίο εισπράττουμε 2000 ευρώ για να φορολογηθούμε για το σωστό ποσό , χωρίς να γνωρίζουμε τους άλλους συνιδιοκτήτες και τα ποσά τα οποία εισπράττουν;

Απάντηση

 

  1. Δικαιούχοι εισοδήματοςΣτο Ν.4172/2013δεν ορίζονται οι δικαιούχοι του εισοδήματος (εν αντιθέσει με τον καταργηθέντα Ν.2238/1994). Εντέλει οι δικαιούχοι αναφέρονται στην εγκ. ΠΟΛ.1069/2015 ως εξής :

    «Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία αποκτάται από κάθε πρόσωπο στο οποίο έχει νόμιμα μεταβιβασθεί με οριστικό συμβόλαιο ή έχει αποκτηθεί με δικαστική απόφαση ή λόγω χρησικτησίας το δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή νομής ή επικαρπίας ή οίκησης, κατά περίπτωση, καθώς και από τον υπεκμισθωτή σε περίπτωση υπεκμίσθωσης.».

      Συνιδιοκτησία

    Στο ερώτημα αν σε συνιδιοκτησία μπορεί κάθε συνιδιοκτήτης- εκμισθωτής να συμφωνήσει διαφορετικό ποσό μισθώματος με τον μισθωτή, λ.χ. σε  δυο συνιδιοκτήτες 50% – 50% αν μπορεί καθένας να έχει διαφορετική συμφωνία με το μισθωτή και ο ένας να συμφωνήσει στα 100€ το μήνα και ο δεύτερος να συμφωνήσει στα 50€ το μήνα :

    2.1  Ως προς τον Αστ. Κώδικα η κρατούσα άποψη είναι ότι καθένας συνεκμισθωτής μπορεί να ζητήσει να του καταβληθεί μερίδιο του μισθώματος, ανάλογο προς το εξ αδιαιρέτου ποσοστό συγκυριότητας του στο κοινό μίσθιο ή εν πάσει περιπτώσει να ζητήσει – συμφωνήσει να του καταβληθεί μίσθωμα, το οποίο είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το ποσό του μισθώματος που αξιώνει – έχει συμφωνήσει, ο έτερος συγκοινωνός – συνεκμισθωτής.

 

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

MY DATA- Καταχώρηση ενοικίου ως έσοδο

Α.Ε με κύριο ΚΑΔ 68.20.12.00( ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Η ΜΙΣΘΩΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ), έχει αποκλειστικά έσοδα από ενοίκια επαγγελματικών μισθώσεων των ιδιόκτητων ακινήτων της. Συνεπώς τα έσοδα από τα ενοίκια αποτελών τον κύκλο εργασιών της. Η συναλλαγή δεν περιέχει ΦΠΑ ( μίσθωση χώρου).
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τη διαβίβαση των εσόδων στο MyData, η εκμισθώτρια εταιρεία διαβιβάζει τη σύνοψη με τύπο παραστατικού 8.1(εφόσον εκδότης και λήπτης είναι επιχειρήσεις και η συναλλαγή δεν έχει ΦΠΑ).
1.Κατά τη την διαβίβαση από τον εκδότη , το χαρτόσημο (3,6%), διαβιβάζεται διακριτά ;Kαι αν ναι ,με ποιο τύπο -κατηγορία κλπ;
2.Αν το έσοδο διαβιβάζεται χωρίς διάκριση καθαρής αξίας μισθώματος – χαρτοσήμου, ποιο είναι το ποσό που πρέπει να αναγραφεί σαν έσοδο , το καθαρό ποσό ή καθαρό ποσό +χαρτόσημο;
3. Διαβιβάζοντας το έσοδο με τύπο 8.1 υποχρεωτικά παίρνει χαρακτηρισμό Λοιπά έσοδα/κέρδη category 1_5 και χαρακτηρισμό Ε3_562(Λοιπά συνήθη έσοδα). Κατά την σύνταξη του Ε3 ,από τον ΚΩΔ.562 το ποσό θα μεταφερθεί στον 422 και όχι στον 400 , ώστε να απεικονισθεί ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης. Κατά την άποψη σας ,υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα να χειριστώ το θέμα ώστε τα συγκεκριμένα έσοδα να μεταφέρονται στο Ε3 στον κωδ.400 αλλά να είναι σωστά καταχωρημένα και στο MyData;;;

Απάντηση:

  1. Στις συχνές ερωτήσεις απαντήσεις «Ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ – Επιχειρησιακά Θέματα» (Τελευταία Ενημέρωση: 17/11/2020) αναφέρεται:«Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις πλην ΦΠΑ στην ψηφιακή πλατφόρμα

    myData;

    Οι επιβαρύνσεις πλην ΦΠΑ (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημο, τέλη, κρατήσεις) παρότι δεν αποτελούν υποχρεωτικό περιεχόμενο του τιμολογίου με βάση τις διατάξεις του ν.4308/2014, είναι υποχρεωτική η διαβίβαση τους στη ψηφιακή πλατφόρμα myData, σύμφωνα με την Α.1138/2020.

    2. Ποιος έχει την υποχρέωση να διαβιβάζει τα παραπάνω δεδομένα;

    Σύμφωνα με την Α.1138/2020, ο Εκδότης.

    4. Τι περιλαμβάνουν οι κρατήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και γιατί δεν έχουν λίστα τιμών;

    Οι Κρατήσεις περιλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις επιβαρύνσεων που αφορούν τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου και στην πρώτη φάση λειτουργίας δεν έχουν λίστα τιμών. Σε επόμενη φάση και όταν οι λίστες τιμών δοθούν από τον αντίστοιχο φορέα θα δίνονται προς επιλογή για να τις διαβιβάζει διακριτά ο Εκδότης. Στην παρούσα φάση αρκεί η διαβίβαση του συνολικού ποσού.».

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr