tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (11/11/2024)

Άρθρο

Ελληνική οικονομία: Η πορεία δύο ταχυτήτων και το διαθέσιμο εισόδημα

 

Ερωτήματα

Τα έξοδα κινήσεως, αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενο;

Διαχειριστής -εταίρος Ημεδαπής Εταιρείας ΙΚΕ, πηγαίνει ταξίδι για να κλείσει συμφωνία ή για να παρέχει υπηρεσίες που παρέχει η ΙΚΕ, Πληρώνει τις δαπάνες αυτές (καύσιμα, δείπνα , διαμονή) με την προσωπική του κάρτα κ στη συνέχεια συντάσσει ένα εξοδολόγιο προσκομίζοντας κ τις πρωτότυπες αποδείξεις κ πληρώνεται από την εταιρεία κάνοντας του μια κατάθεση στον προσωπικό του λογαριασμό,

τίθεται θέμα εκπεσιμότητας της δαπάνης;

τίθεται θέμα καταλογισμού ψηφιακού τέλους συναλλαγών;

Απάντηση

  1. Τα έξοδα διαμονής και τα έξοδα κινήσεως, εφόσον τηρηθούν τα αναφερόμενα στο με αρ. πρωτ. Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. 13280/26.5.2015 έγγραφο, δεν αποτελούν εισόδημα για τον εργαζόμενα (επί αποδώσει με νόμιμα παραστατικά).
  2. Η καταβολή χρηματικών ποσών στους εργαζόμενους και όχι η κάλυψη των εξόδων μετακόμισης με παραστατικά τα οποία θα εκδοθούν στο όνομα της καταβάλλουσας επιχείρησης, αφενός μεν δεν μπορούν να αποτελέσουν παροχή σε είδος, δεδομένου ότι η σε χρήμα καταβολή δεν αποτελεί τοιούτη παροχή (ΠΟΛ. 1113/2015), αφετέρου δε, τα ποσά που θα καταβληθούν στους εργαζόμενους, αποτελούν έκτακτες αμοιβές και φορολογούνται συναθροιζόμενα στα ποσά που ανάγονται φορολογικά στη κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.
  3. Ποσά τα οποία αποτελούν έκτακτες αμοιβές και προσαυξάνουν τις αποδοχές, δεν υπόκεινται σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, σύμφωνα με το Νόμο 5135/2024.
  4. Εφόσον αναφέρεστε σε έκτακτες αμοιβές που θα καταβάλει η επιχείρηση στον διαχειριστή, το εισόδημα εξ΄ αυτών, καλύπτει τα υφιστάμενα τεκμήρια βάσει προσωπικών αγορών (πληρωμή με δικά του χρηματοοικονομικά μέσα), του διαχειριστή.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Διαχείριση νοσηλείας εργαζομένου

Παρακαλώ μπορείτε να με ενημερώσετε πως θα διαχειριστούμε κατά τον υπολογισμό μισθοδοσίας την περίοδο κατά την οποία εργαζόμενος νοσηλεύεται; Οι ημέρες νοσηλείας πως θα υπολογισθούν;

Απάντηση

Ο Μισθωτός  δικαιούται κατά την διάρκεια του ανυπαιτίου κωλύματος και για όσο χρόνο διαρκεί, κατά το άρθρο 658 του Α.Κ. η υποχρέωση του εργοδότου, το μισθό τον οποίο θα ελάμβανε εάν, κατά τον αντίστοιχο χρόνο, προσήρχετο και προσέφερε πράγματι την εργασία του, στον οποίο μισθό , κατά την έννοια  των ανωτέρω διατάξεων, συμπεριλαμβάνονται και οι καταβαλλόμενες σ’ αυτόν τακτικώς και αδιαλείπτως πάσης φύσεως πρόσθετες παροχές ως αντάλλαγμα της υπ’ αυτού παρεχόμενης εργασίας όπως οι προσαυξήσεις για εργασία κατά Κυριακές, εξαιρέσιμες ημέρες και κατά τη νύχτα, οι προσαυξήσεις για νόμιμη υπερωριακή απασχόληση κλπ. (Έγγραφο 2039/30.8.1996).

Το άρθρο 658 του ως άνω κώδικα διαλαμβάνει τα ακόλουθα: «Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διατηρείται, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, η αξίωση για το μισθό σε περίπτωση εμποδίου, δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα μήνα, αν το εμπόδιο εμφανίστηκε ένα τουλάχιστον έτος μετά την έναρξη της σύμβασης, και το μισό μήνα σε κάθε άλλη περίπτωση. Η αξίωση για το διάστημα αυτό υπάρχει και αν ακόμη ο εργοδότης κατάγγειλε τη μίσθωση επειδή το εμπόδιο του παρείχε το δικαίωμα αυτό».

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας