- 12/06/2023
Νέα από το e-forologia.gr (12/06/2023)
Άρθρα
Το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας ως μοναδικό έγγραφο αλλαγής της φορολογικής κατοικίας
Ερωτήματα
Ενοικίαση αποθηκευτικού χώρου σε ευρωπαϊκή χώρα
Ελληνική εταιρία θα πουλάει στην Γερμανία εμπορεύματα.Θα ενοικιάσει έναν χώρο ωs αποθήκη για τα εμπορεύματα τηs.
Η τιμολόγηση θα γίνεται από την Ελλάδα και στην περίπτωση που θα φεύγουν τα εμπορεύματα από εδώ ,αλλά και στην περίπτωση που θα φεύγουν τα εμπορεύματα απο την αποθήκη στην Γερμανία.
1.Που πρέπει να δηλωθεί αυτή η αποθήκη ωs εγκατάσταση(στην ΔΟΥ τη δική μαs:)
2.Yπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί υποκατάστημα σε αλλοδαπή;
Απάντηση:
- Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ΦΠΑ, θεωρείται ως παράδοση αγαθών η μεταφορά από έναν υποκείμενο στο φόρο αγαθών της επιχείρησής του προς ένα άλλο κράτος – μέλος. Θεωρείται ως μεταφερόμενο προς ένα άλλο κράτος μέλος, κάθε ενσώματο αγαθό που αποστέλλεται ή μεταφέρεται εκτός του εσωτερικού της χώρας, αλλά εντός της Κοινότητας, από τον υποκείμενο στο φόρο στο εσωτερικό της χώρας ή από άλλον που ενεργεί για λογαριασμό του, για τις ανάγκες της επιχείρησής του, εκτός αν τα αγαθά αυτά προορίζονται για την πραγματοποίηση ορισμένων πράξεων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ έως στ΄ της ίδιας παραγράφου 3.
Όπως έχει διευκρινισθεί με τις εγκυκλίους ΠΟΛ 1282/1992 και 1317/1993, η περίπτωση αυτή καταλαμβάνει περιπτώσεις μετακίνησης αγαθών ελληνικής επιχείρησης σε άλλο Κράτος – Μέλος προς αποθήκευση και μεταγενέστερη πώληση, οι οποίες εξομοιώνονται με παράδοση αγαθού (ενδοκοινοτική παράδοση) απαλλασσόμενη του φόρου.
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.
Άδεια πατρότητας
Πρόσφατα υπάλληλος έγινε πατέρας. Η άδεια των 14 ημερών πρέπει να δοθεί εντός συγκεκριμένου διαστήματος; Σε περίπτωση που αποχωρίσει ο μισθωτός με απόλυση (η και οικειοθελής) τι γίνεται; Μπορεί να απολυθεί η υπάρχει η υποχρέωση να τον κρατήσουν;
Απάντηση
Στο άρθρο 27 του Ν.4808/2021 με τίτλο « Άδεια πατρότητας » ,ορίζονται τα εξής:
« 1. Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (12) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης. Για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού στον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να λάβει εγκαίρως γνώση. 2. Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου».
Στο άρθρο 66 του Ν.4808/2021 με τίτλο «Προστασία από τις απολύσεις» ορίζονται τα εξής:
« 1. Η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από τον εργοδότη είναι άκυρη, εφόσον: ………………………γ) αντίκειται σε άλλη ειδική διάταξη νόμου, ιδίως, όταν πρόκειται για απόλυση: …………..
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.
Πηγή: www.e-forologia.gr