tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (13/03/2023)

Άρθρα

Παροχές σε είδος – υποβολή για το ΦΕ 2022

Ερωτήματα

Τι ισχύει ως προς τη φορολόγηση διατακτικών σίτισης από τους ωφελούμενους;

Το ερώτημα μου αφορά κυρίως την εκπεσιμότητα της δαπάνης των διατακτικών σίτισης με βάση τον 4172/2013. Καλό θα ήταν όμως αν δείτε ότι υπάρχει πρόβλημα και για τον χαρακτηρισμό ως αφορολόγητη παροχή σε είδος να μας το αναφέρετε. Σε οτιδήποτε αναφέρω πιο κάτω εννοείτε ότι μιλάμε για 6 ευρώ την ημέρα για 22 μέρες τον μήνα. Όπου αναφέρομαι σε πάροχο εννοώ τον πάροχο διατακτικών σίτισης

 

Στην πράξη υπάρχουν οι παρακάτω περιπτώσεις ώστε αν λειτουργήσουν οι παροχές σε είδος.

 

  • Να γίνει απευθείας αγορά διατακτικών σίτισης από κάποιο κατάστημα .π.χ. σούπερ μαρκετ, και μετά να διανεμηθούν στον προσωπικό

 

  • Να συμβληθεί η επιχείρηση με κάποιον πάροχο διατακτικών σίτισης ώστε να αγοράσει τα αντίστοιχα κουπόνια που θα αγόραζε από ένα σουπερ-μαρκετ….

Απάντηση:

Σύμφωνα με το με αριθμό ΔΕΑΦΒ 1121357 ΕΞ2015/14.9.2015 έγγραφο της Γ.Γ.Δ.Ε. με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την έκπτωση των διατακτικών σίτισης που χορηγεί επιχείρηση σε εργαζομένους της», ορίζεται ότι:

 

«1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του N.4172/2013 , οι οποίες ισχύουν, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 72 του ίδιου νόμου, για δαπάνες που αφορούν φορολογικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε. οι οποίες:

 

α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,

 

β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,

 

γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

 

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

Πως γίνεται η κατάτμηση των αδειών;

Παρακαλώ ενημερώστε μας για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν απο εταιρεία Α.Ε. σχετικά με τις άδειες προσωπικού (μισθωτοί υπάλληλοι)..

1) πως θα γίνεται η κατάτμηση των αδειών;; σε πόσα μέρη;; μπορούν οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν άδεια μικρότερη των 5 ημερών επι πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας όταν σε αυτό συμφωνούν και τα δύο μέρη, εργοδότης και εργαζόμενος;;

Απάντηση

  1. Νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας

 

Σύμφωνα με τη  διάταξη  του άρθρου 61 του Ν.4808/19.6.2021 , το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας αναψυχής  του μισθωτού που δεν έχει χορηγηθεί εντός του αντίστοιχου ημερολογιακού έτους,  πρέπει να εξαντληθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του αμέσως επόμενου έτους. Ειδικότερα με την ως άνω διάταξη  τροποποιήθηκε   η  παρ. 1 του άρθρου 4 του Α.Ν. 539/1945 , ως προς την υποχρέωση σε παροχή άδειας από τον εργοδότη στον μισθωτό μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού έτους ακόμη κι αν δεν ζητηθεί  από τον εργαζόμενο  και   προστέθηκε  τέταρτο εδάφιο που προβλέπει πλέον τη δυνατότητα  εξάντλησης της δικαιούμενης ετήσιας άδειας εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου ημερολογιακού έτους .

 

Στο πλαίσιο αυτό  , όσον αφορά   τις αποδοχές και το επίδομα αδείας, τάσσεται  επακριβώς καθορισμένη ημέρα καταβολής , η 31η Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους (  αντί της τελευταίας  ημέρας  του ημερολογιακού έτους που όριζαν οι προϊσχύουσες ρυθμίσεις) ,  ώστε με μόνη την πάροδο της δήλης αυτής ημέρας να καθίσταται υπερήμερος ο εργοδότης.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr