tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (13/10/2021)

Άρθρα

Η ακύρωση προστίμου αδήλωτης εργασίας με προσφυγή

Ερωτήματα

Ασθένεια πρακτικά ασκούμενου φοιτητή ΑΕΙ

Επιχείρηση έχει συνάψει σύμβαση πρακτικής άσκησης με φοιτητή ΑΕΙ διάρκειας 5 μηνών, σύμφωνα με την οποία ο ασκούμενος δικαιούται 5 ημέρες άδεια κατά τη διάρκεια της 5μηνης πρακτικής. Η περίπτωση ασθένειας του ασκούμενου διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών πως αντιμετωπίζεται από την επιχείρηση, πως θα τον ασφαλίσει και πως θα τον πληρώσει, αν έχει τέτοια υποχρέωση, για τις ημέρες που ο ασκούμενος απουσίασε 10 ημέρες λόγω ασθένειας?
Απάντηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του Ν. 2327/95 (ΦΕΚ 156/ Α /31.7.95),     o ι φοιτητές των τμημάτων των ΑΕΙ πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, εφ’ όσον αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών του οικείου Τμήματος.  Οι  όροι και προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθορίζονται από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (εν προκειμένω από το ΑΕΙ).Στο πλαίσιο αυτό  ορίζονται οι επιχειρήσεις που μπορούν  να πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση , το  ωράριο πρακτικής άσκησης κλπ.  Οι ρυθμίσεις για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών στα Α.Ε.Ι. , κατ’ εφαρμογήν του άρθρου  59,  Ν.4386/2016 καθορίζονται με  υπουργικές αποφάσεις.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

 

Δύναται να λυθεί σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου νωρίτερα;

 Έστω ότι μια επιχείρηση συνάπτει με εργαζόμενο σύμβαση ορισμένου χρόνου, αλλά ο εργαζόμενος αποχωρεί οικειοθελώς νωρίτερα από τον συμφωνημένο χρόνο . Ποιο έντυπο πρέπει να στείλουμε το Εργάνη; Το Ε5 περί οικειοθελούς αποχώρησης ή το Ε7 περί λύσης σύμβασης ορισμένου χρόνου; Στην δεύτερη περίπτωση επισυνάπτουμε κάποιο έντυπο;

Κι επίσης μεταβολή της σύμβασης ορισμένου χρόνου , κατόπιν κοινής συμφωνίας, σε προγενέστερο χρόνο μπορεί να γίνει;

Απάντηση

Στη περίπτωση  οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου , γεγονός που σημαίνει ότι αποχωρεί σε χρόνο προγενέστερο του  αρχικώς ορισθέντος συμβατικού χρόνου λήξης της σύμβασης εργασίας του, υποβάλλεται το έντυπο Ε5 της αναγγελίας  οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού. Άλλωστε στο έντυπο Ε5 υφίσταται σχετικό πεδίο στην παράγραφο Ε,  στο οποίο  συμπληρώνεται το είδος της σχέσης εργασίας ( ορισμένου ή αορίστου χρόνου).

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Τι ισχύει ως προς τη φορολόγηση διατακτικών σίτισης από τους ωφελούμενους;

 

Εταιρία που δραστηριοποιείτε στο χονδρικό εμπόριο τροφίμων προμηθεύοντας σε διάφορα σουπερμάρκετ τα τρόφιμα που εμπορεύεται επιθυμεί να κάνει συμφωνία με μια μικρή αλυσίδα market ώστε να δίνει η εταιρεία κάποιο κουπόνι για σίτιση στο προσωπικό της και το προσωπικό να αγοράζει τρόφιμα από τα εν λόγο συγκεκριμένα market χωρίς να πληρώνει όμως την αξία του κουπονιού .

Πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να μεσολαβήσει κάποια τρίτη εταιρεία που πουλάει διατακτικές σίτισης έναντι προμήθειας ώστε να είμαστε σύννομοι ως προς τα ΕΛΠ και την φορολογία εισοδήματος ;

και τι επιπτώσεις θα υπάρχουν ως προς τον φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικά .

 

Απάντηση:

Σύμφωνα με το με αριθμό  ΔΕΑΦΒ 1121357 ΕΞ2015/14.9.2015 έγγραφο της Γ.Γ.Δ.Ε. με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την έκπτωση των διατακτικών σίτισης που χορηγεί επιχείρηση σε εργαζομένους της», ορίζεται ότι: «2. Με  την ΠΟΛ.1113/2015 εγκύκλιό μας, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή  >των άρθρων 22, 22Α και 23 του N. 4172/2013 διευκρινίσθηκε, όσον αφορά στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ότι όποια δαπάνη έχει χαρακτηρισθεί ως παροχή σε είδος με βάση  >το άρθρο 13 του N. 4172/2013 ( ΠΟΛ. 1219/2014 εγκύκλιός μας) και φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, θεωρείται ότι πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης (άρθρο 22 περ. α΄) και εκπίπτει ως έξοδο μισθοδοσίας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις των περ. β΄ και γ΄ του άρθρου 22. Λοιπές δαπάνες που δεν εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος (π.χ. διατακτικές μέχρι 6 ευρώ, παροχές μέχρι 300 ευρώ, χρήση κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1219/2014, παραχώρηση εταιρικών οχημάτων για το 70% του κόστους των αναφερομένων στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 δαπανών, καύσιμα και διόδια εταιρικών οχημάτων, κ.λπ.) εκπίπτουν υπό το πρίσμα των διατάξεων του άρθρου 22.

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.