tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (15/02/2021)

Άρθρα

 Οι σημαντικότερες αλλαγές στις παροχές σε είδος για το φορολογικό έτος 2020

Ερωτήματα

Λογιστική απεικόνιση μισθοδοσίας υπαλλήλου σε αναστολή

Καλημέρα σας ,

Σας παρακαλώ ενημερώστε με πως θα απεικονιστεί η αναστολή υπαλλήλου λόγω covid-19 σε απλογραφικά βιβλία. Θα πρέπει να καταχωρηθεί το ποσό μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών που θα έδινε η εταιρία εάν ο υπάλληλος δούλευε κανονικά και να περαστεί ως έσοδο η επιδότηση του κράτους λόγω covid-19 ;
Είναι υποχρεωτικό να καταχωρηθεί η επιδότηση του κράτους ;
Μπορούμε να καταχωρήσουμε αυτά που πραγματικά χρεώθηκε η επιχείρηση για το διάστημα που εργαζόταν ο υπάλληλος ;

Απάντηση

 

  1. Στην γνωμοδότηση ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1137 ΕΞ/16.06.2020αναφέρεται:

    «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
    [ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ]

    Σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14/3/2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4682/3-4-2020: «Θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης».

Μεταγενέστερα, ο ως άνω μηχανισμός στήριξης επεκτάθηκε και στους εργαζόμενους, σε επιχειρήσεις, με συγκεκριμένα αντικείμενα δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίες κρίθηκε αρμοδίως, ότι επλήγησαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ή πλήττονται σημαντικά (βάσει ΚΑΔ), υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ή ανήκει στους πληττόμενους ΚΑΔ. Τα στοιχεία των εργαζομένων, που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, των επιχειρήσεων αυτών, αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Τι ισχύει για το πιστωτικό τιμολόγιο σε μη παράδοση προϊόντων;

Καλημέρα σας,
Το Δεκέμβριο του 2020 (15/12/20) δώσαμε παραγγελία σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής για δυο τάμπλετ συνολικής αξίας 2.100 ευρώ με ΦΠΑ. Καθώς η παραγγελία καθυστερούσε,  μας ενημέρωσαν ότι τα προϊόντα που ζητήσαμε δεν υπάρχουν και πρέπει να βάλουμε άλλη παραγγελία για άλλους κωδικούς προϊόντων ,χωρίς να χρεωθούμε την αρχική παραγγελία.  Εν συνεχεία έστειλαν καρτέλα κινήσεων για συμφωνία υπολοίπου, και διαπιστώσαμε ότι η αρχική παραγγελία είχε χρεωθεί με τιμολόγιο της 21/12/20. Τους ειδοποιήσαμε για το λάθος και μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να περάσουμε το τιμολόγιο αυτό κανονικά και στη συνέχεια θα μας κόψουν όποτε μπορέσουν πιστωτικό.

Ρωτάμε ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τα ΕΛΠ , λαμβάνοντας υπόψιν και το θέμα με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών 2020 ή το mydata?

Απάντηση:

  1. Στο Ν.4308/2014(ΕΛΠ) δεν υπάρχει αναφορά για “ακυρωτικό στοιχείο”. Η αναφορά σε “ακυρωτικό” είναι σε εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ και είναι ως εξής : «25. Πότε εκδίδεται ειδικό ακυρωτικό στοιχείο; Εκδίδεται στην περίπτωση που δεν έχει γίνει χρήση του παραστατικού πώλησης, δηλαδή δεν έχει παραδοθεί αυτό στον αντισυμβαλλόμενο. Στην περίπτωση που έχει γίνει χρήση του παραστατικού πώλησης εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο.».

    Η έννοια (κατά την κρίση μας) που μπορεί να δοθεί στην παραπάνω αναφορά είναι για την περίπτωση τυχόν λάθος έκδοσης τιμολογίου το οποίο γίνεται αντιληπτό και εκδίδεται άμεσα το ακυρωτικό, ή για την περίπτωση της τυχόν αποστολής αποθεμάτων που δεν παραδόθηκαν (στον πελάτη) και επιστρέφονται στην επιχείρηση. Δηλαδή περιπτώσεις που είχαμε στον ΚΒΣ / ΚΦΑΣ (που καταργήθηκαν).

    2. Για το πιστωτικό τιμολόγιο οι αναφορές στο Ν.4308/2014 είναι οι εξής :

    • Ν.4308/2014, άρθρο 8 (“τιμολόγιο πώλησης”) : «6. Πιστωτικό τιμολόγιο είναι το τιμολόγιο που εκδίδεται για κάθε περίπτωση εκπτώσεων, επιστροφών ή άλλων διαφορών.»,

    • ΠΟΛ.1003/31-12-2014 : «8.6.1 Με την παράγραφο αυτή προβλέπεται η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου για εκπτώσεις, επιστροφές ή άλλες διαφορές. Τέτοιες διαφορές μπορεί να είναι η διαπίστωση ελλειμμάτων κατά την αποστολή και παράδοση των αγαθών, λανθασμένου υπολογισμού αξίας, λανθασμένη αναγραφή επωνυμίας, εσφαλμένης χρέωσης Φ.Π.Α. επί του αρχικά εκδοθέντος τιμολογίου και τυχόν άλλες διαφορές, που έχουν σχέση και επηρεάζουν το περιεχόμενο του αρχικού τιμολογίου. Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση το πιστωτικό τιμολόγιο εκδίδεται από πωλητή των αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο για την έκδοση τιμολογίου.».

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Ποιος βαρύνεται  με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων;

Πρόκειται για συζύγους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε δήλωση « χωριστής δήλωσης συζύγων». Σύμφωνα με διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ ( 13 Ιανουαρίου 2021 , συχνές ερωταπαντήσεις για τις χωριστές δηλώσεις συζύγων), διευκρινίζεται ότι η κύρια κατοικία όταν αυτή ανήκει στον έναν από τους δύο συζύγους, (στην περίπτωση αυτή) ο δεύτερος σύζυγος που δεν είναι ο ιδιοκτήτης, στο Ε1 δηλώνει για την οικία που διαμένει το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης. Επομένως αφού το κατοικούν μόνο οι δύο σύζυγοι, θα δηλώσει ο Δεύτερος σύζυγος στο Ε1 δωρεάν παραχώρηση της οικίας που διαμένει 50%. Στην περίπτωση που η οικία έχει κολυμβητική δεξαμενή, θα μπορεί ο δεύτερος σύζυγος να δηλώσει εκτός από την οικία ως δωρεάν παραχώρηση και το 50% της κολυμβητικής δεξαμενής;

Απάντηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με την υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβολή φόρου, όπως η παρ.4 του άρθρου 67 αντικαταστάθηκε με την παρ.5 του άρθρου 59 του Ν.4583/2018 (ΦΕΚ Α΄212/18-12-2018) και σύμφωνα με την παρ.7 του ιδίου άρθρου του ιδίου νόμου ισχύει για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και επόμενων, ορίζεται ότι:

«4. α) Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο.

β) Η δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει, με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης.

Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο.

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.