- Η αναδρομική αναρρωτική άδεια γίνεται αποδεκτή από τον e-ΕΦΚΑ μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη ιατρική αιτιολόγηση.
- Αποφάσεις του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων απαιτούν ιατρικά δεδομένα αναφορικά με τον χρόνο έναρξης της ανικανότητας.
- Για απαλλαγή φόρου απαιτείται σύμβαση τουλάχιστον τριών ετών, τήρηση προϋποθέσεων βραχυχρόνιας χρήσης και δήλωση στο έντυπο Ε2 (κωδ. 65).
Άρθρο
Ηλεκτρονικό μητρώο για συλλόγους και σωματεία: «Παρατηρητήριο» Ο.Κοι.Π.
Ερωτήματα
Προσκόμιση ασθένειας προγενέστερη της ημερομηνίας διάγνωσης
Εργαζόμενος προσκομίζει έγγραφο με barcode ηλεκτρονικής γνωμάτευσης, βάσει του οποίου του χορηγείται άδεια ασθενείας για χρονικό διάστημα προγενέστερο της ημερομηνίας διάγνωσης.
Ενδεικτικά, το έγγραφο αναφέρει ότι ο εργαζόμενος εξετάστηκε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου στις 15/04, ενώ το διάστημα ασθένειας ορίζεται από 05/04 έως 10/04.
Γίνεται αποδεκτή από τον ΕΦΚΑ η ασθένεια που χορηγείται ετεροχρονισμένα σε σχέση με τη διάγνωση;
Η επιχείρηση υποχρεούται να την αποδεχθεί και να την καταχωρήσει ως διάστημα ασθένειας;
Απάντηση
Σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ, η ανικανότητα προς εργασία πρέπει να αποδεικνύεται με ιατρικά δεδομένα που ανάγονται στον κρίσιμο χρόνο επέλευσής της, ενώ μεταγενέστερες ιατρικές γνωματεύσεις έχουν περιορισμένη αποδεικτική αξία, αφού δεν τεκμηριώνουν την αναδρομική ύπαρξη της πάθησης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίες δέχονται ότι ετεροχρονισμένες αναρρωτικές άδειες χωρίς ειδική αιτιολογία δύνανται να απορριφθούν από τον ασφαλιστικό φορέα.
Περαιτέρω, ο e-ΕΦΚΑ δέχεται ότι η αναδρομική χορήγηση αναρρωτικής άδειας είναι κατ’ εξαίρεση μόνο επιτρεπτή, όταν υφίσταται ειδική και εμπεριστατωμένη ιατρική αιτιολόγηση (π.χ. αποδεδειγμένη αδυναμία έγκαιρης εξέτασης ή σαφής κλινική συνέχεια της νόσου). Αντιθέτως, όταν η ιατρική εξέταση λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη του δηλούμενου διαστήματος ασθένειας, χωρίς τέτοια τεκμηρίωση, η σχετική γνωμάτευση δεν δεσμεύει τον e-ΕΦΚΑ και υπόκειται σε ουσιαστικό έλεγχο, με αυξημένη πιθανότητα απόρριψης.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η ιατρική εξέταση πραγματοποιήθηκε στις 15/04 και η αναρρωτική άδεια αφορά το διάστημα 05/04–10/04, δηλαδή χρονικό διάστημα πλήρως προγενέστερο της διάγνωσης, υπάρχει ουσιώδης έλλειψη χρονικής συνάφειας μεταξύ διάγνωσης και ανικανότητας προς εργασία και άρα, εφόσον υπάρχει έλλειψη και σχετικής ιατρικής αιτιολόγησης, που να δικαιολογεί την χρονική αυτή καθυστέρηση, η εν λόγω αναρρωτική άδεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει αποδεκτή από τον e-ΕΦΚΑ.
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.
Ακίνητο νοικιαζόταν από 27/06/2025 έως 28/08/2025 με βραχυχρόνια μίσθωση. Το επόμενο μισθωτήριο ήταν μακροπρόθεσμο από 15/10/2025 με λήξη 20/06/2026, το ακίνητο νοικιάστηκε σε εκπαιδευτικό, μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει απαλλαγή φόρου;
Απάντηση
Σύμφωνα με τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:
1. Δεν μπορεί να χορηγηθεί απαλλαγή για το εισόδημα της μακροχρόνιας μίσθωσης με τα στοιχεία που δώσατε. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύμβαση να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) ετών. Η δική σας σύμβαση (έναρξη 15/10/2025, λήξη 20/06/2026) δεν είναι τριετής, άρα δεν ικανοποιεί την παρ. 91 του άρθρου 72 ΚΦΕ όπως ερμηνεύεται στην Α.1062/2026.
2. Ως προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, η απαλλαγή απαιτεί και άλλες προϋποθέσεις, είτε το ακίνητο να δηλωνόταν ως κενό κατά τα απαιτούμενα φορολογικά έτη, είτε να είχε διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση το προηγούμενο φορολογικό έτος και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να έχουν δηλωθεί (Α.1062/2026, τμήμα η, σημεία i & ii). Στην περίπτωσή σας υπήρξε βραχυχρόνια μίσθωση μόνο στο 2025 (27/6–28/8/2025), όχι αποκλειστική χρήση το 2024, οπότε αυτή η προϋπόθεση δεν ικανοποιείται.
3. Όσον αφορά τον κωδικό 65 του εντύπου Ε2: «Εκμίσθωση κατοικίας που είχε καταχωρηθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Το ακαθάριστο εισόδημα που απαλλάσσεται δηλώνεται εκεί και μεταφέρεται προσυμπληρωμένο στους κωδικούς 119–120 του Πίνακα 6 του Ε1 (Α.1062/2026, Β. ΕΝΤΥΠΟ Ε2, περιγραφή κωδ.65).
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.