
- 28/04/2025
Νέα από το e-forologia.gr (28/4/2025)

Άρθρο
Παροχή τροφής σε εργαζομένους (φορολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες)
Ερωτήματα
Πως αποδίδεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί εμπορικών μισθώσεων από τους εκμισθωτές;
Εφαρμόζεται ψηφιακό τέλος συναλλαγών τιμολόγια Αγοράς παγίων στοιχείων που εκδίδονται από υπαγόμενο επαγγελματία σε ΦΠΑ και αντισυμβαλλόμενο ιδιώτη; Εφαρμόζεται ψηφιακό τέλος συναλλαγών στις συνδρομές μελών εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων ή υπάγεται στις εξαιρέσεις;
Απάντηση
Σύμφωνα με τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:
- Επί μισθώσεων ακινήτων, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δηλώνεται και αποδίδεται ετησίως μαζί με τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όπως ορίζεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167).
- Η αγορά αγαθών από ιδιώτη με τίτλο κτήσης – απόδειξη δαπάνης, υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Ν. 5135/2024 και επιβάλλεται, κατ΄ αρχήν, ψηφιακό τέλος συναλλαγής με συντελεστή τρία κόμμα εξήντα τοις εκατό (3,60%).
- Το άρθρο 11 του Ν. 5135/2024 διαφοροποιείται από Κ.Ν.Τ.Χ., όπου επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου 3,6% στις αγορές από ιδιώτες από σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός αν οι αγορές πραγματοποιούταν από κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.), όπου επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου πλέον ΟΓΑ επί αυτού σε ποσοστό συνολικά 2,40%. Εν προκειμένω, ο νομοθέτης αναφέρεται πως σε «τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167)), όπου η περίπτωση β΄ του άρθρου 45 του Ν. 5172/2013 Κ.Φ.Ε. αφορά τις «προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή». Συνεπώς, επί αγορών από ιδιώτες που πραγματοποιούν προσωπικές εταιρείες, επιβάλλεται ψηφιακό τέλος συναλλαγής με συντελεστή 2,40%.
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (Εγκύκλιος ΙΚΑ 93/1996), η ασφάλιση συγγενικών προσώπων α’ και β’ βαθμού εξ αίματος, καθώς και των συζύγων, είναι υποχρεωτική, αλλά όχι αυτοδίκαιη. Ωστόσο, στην περίπτωση μας, η ατομική επιχείρηση επέλεξε την ασφάλιση του συζύγου υπό το καθεστώς πλήρους απασχόλησης, τηρώντας τις προβλεπόμενες νομοθετικές διατυπώσεις.
Οι σύζυγοι επιθυμούν να διακόψουν τη σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σε περίπτωση που ο σύζυγος εξακολουθήσει να παρευρίσκεται στον χώρο της επιχείρησης, τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου για ανασφάλιστη εργασία από τα ελεγκτικά όργανα, με δεδομένο ότι υπήρξε προηγουμένως, εργασιακή σχέση.
Απάντηση
Όπως πολύ σωστά αναφέρεστε σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (Εγκύκλιος τ.ΙΚΑ 93/1996), η ασφάλιση συγγενικών προσώπων α’ και β’ βαθμού εξ αίματος, καθώς και των συζύγων, είναι υποχρεωτική, αλλά όχι αυτοδίκαιη.
Η πλέον ουσιώδης διαφορά είναι, ότι η ασφάλιση των προσώπων αυτών είναι υποχρεωτική όχι όμως και αυτοδίκαια.
Αυτό σημαίνει ότι, για να αρχίσει και να τελειώσει η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών, θα πρέπει να αναγγελθεί έγγραφα στο Ίδρυμα η έναρξη και η διακοπή της απασχόλησης από το απασχολούμενο πρόσωπο ή από τον αποδέκτη των υπηρεσιών του.
Όπως είναι γνωστό η αναγγελία πρόσληψης μισθωτού στον ΟΑΕΔ, ως διαδικασία πρόσληψης είναι σε όλους γνωστή (εργοδότες – εργαζόμενους). Στις περισσότερες περιπτώσεις ασφάλισης συγγενικών
προσώπων χωρίς αναγγελία της απασχόλησης στο Ίδρυμα, οι ενδιαφερόμενοι επικαλούνται ότι η αναγγελία έχει γίνει στον ΟΑΕΔ και ότι αυτή αποτελεί όχι μόνο δήλωση της βούλησής τους για απασχόληση , αλλά και δήλωση ασφάλισης στο Ίδρυμα.
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.
Πηγή: www.e-forologia.gr