tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (4/1/2021)

Άρθρα

«Πυρ» από την αγορά και τους δανειολήπτες κατά του νέου Πτωχευτικού Κώδικα

Ερωτήματα

Επιχειρήσεις που διαθέτουν προσωπικό την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και μεταγενέστερα το απολύσουν, μπορούν να προσλάβουν αντίστοιχα αριθμητικά προσωπικό μερικής απασχόλησης για να μην υποχρεωθούν σε επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής;

 

Με βάση την ΓΔΟΥ 281/13.11.2020 σχετικά με τη διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, στο άρθρο 9 αναφέρει ότι το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 8 του παρόντος άρθρου.

Παρ. 8 (άρθρου 9) : Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020.

Επιχείρηση διατηρούσε τον ίδιο αριθμό προσωπικού, έναν εργαζόμενο τον Μάρτιο 2020 και τον Σεπτέμβριο 2020 με πλήρη απασχόληση. Την 1 η Νοεμβρίου προέβη στην απόλυση του εργαζομένου.

Στην αίτηση υποβολής για την επιστρεπτέα προκαταβολή IV, εμφανίζεται ότι απασχολεί 1 εργαζόμενο τη 1/9/2020, ενώ στην πραγματικότητα δεν απασχολεί προσωπικό. Προτίθεται μέσα στον Δεκέμβριο να προσλάβει εργαζόμενο με μερική απασχόληση.

Ποιο θα είναι το ποσό της ενίσχυσης που θα οφείλει να επιστρέψει η επιχείρηση με την παραδοχή ότι από Δεκέμβριο 2020 έως Μάρτιο 2021, θα απασχολεί έναν εργαζόμενο με μερική απασχόληση?

Απάντηση

 

Σύμφωνα με την Απόφαση ΓΔΟΥ 281/14.11.2020 (ΦΕΚ 5047 τεύχος Δεύτερο), με θέμα «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020», ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι:

«Άρθρο 9, Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης

1. Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 8 του παρόντος άρθρου.…

8. Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαρτίου 2020, κατά περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.».

 

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Λήψη κανονικής άδειας

 

Εργαζόμενος ,που δεν έλαβε την κανονική Άδεια (είναι σε ασθένεια από τον Ιούλιο και θα είναι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου) . Ερωτάται

1)πότε θα λάβει την Κανονική Άδεια πού δικαιούται

2)πότε θα λάβει το Επίδομα Αδείας

Απάντηση:

Στο άρθρο 69 Ν.4756/2020 με τίτλο « Μεταφορά ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας που τελούν σε αναστολή» ορίζονται τα εξής:

«1. Επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, δύνανται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30ή Ιουνίου 2021.  2. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας».

Σύμφωνα με  την  ανωτέρω διάταξη , η μεταφορά  της ετήσιας κανονικής άδειας του  έτους 2020 έως και την 30ή Ιουνίου 2021 ,  κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 69 του  Ν.4756/2020 , α φορά αποκλειστικά και μόνο εργαζομένους   των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και  συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα.

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Μίσθωση ακίνητου μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας

Έστω ατομική επιχείρηση με ιδιόκτητο ακίνητο , με κύριο ΚΑΔ υπηρεσίες παροχής γευμάτων και δευτερεύον τον 68201200 Υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, μισθώσει το ακίνητο της σε άλλη εταιρεία από το 2021 για επαγγελματική στέγη.

Το μίσθωμα μπορεί να το περάσει σαν επιχειρηματική δραστηριότητα ή θα πρέπει αναγκαστικά να το δηλώσει σαν εισόδημα από ακίνητη περιουσία μέσω του Ε2?

Αν έχει δυνατότητα το μίσθωμα να το περάσει από επιχειρηματική δραστηριότητα πως γίνεται πρακτικά?

Δεν θα συμπληρώσει Ε2 και θα περαστούν στο Ε3 τα μηνιαία έσοδα και αν ναι υπάγονται στον ΦΠΑ;

Απάντηση:

  1. Γενικά για την διάκριση του εισοδήματος (φυσικού προσώπου) ως από ακίνητα ή ως από επιχειρηματική δραστηριότητα  η αναφορά είναι στην ΠΟΛ.1069/2015ως εξής : «Το εισόδημα αυτό (σημ.: ενν. το εισόδημα από ακίνητα) αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. [….] Στην έννοια του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία περιλαμβάνεται και το εισόδημα που προκύπτει στις παρακάτω περιπτώσεις (ενδεικτική απαρίθμηση): i. Κατά την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση της χρήσης γης ή ακινήτου μαζί με τα έπιπλα ή τα μηχανήματά του (εξοπλισμός), υπολογίζεται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία και το εισόδημα που προκύπτει και από την εκμίσθωση των επίπλων ή μηχανημάτων. […]»

    2. α) Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητα (φορολογητέο εισόδημα) των φυσικών προσώπων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4172/2013. Όπως δε αναφέρεται στην εφαρμοστική απόφαση ΠΟΛ.1069/2015 «Με τις διατάξεις της περ. α’ της παραγράφου αυτής (σημ.: ενν. παρ. 3 του άρθρου 39) ορίζεται ότι αν φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτου, δικαιούται να εκπέσει από το εισόδημα αυτό συνολικά ποσοστό 5% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ίδιου του ακινήτου, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτού (κατοικία, κατάστημα, γραφείο, αποθήκη, κλπ) ή των αντίστοιχων δαπανών που αναλογούν στο ακίνητο αυτό από τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου που στεγάζεται.».

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr