- 07/01/2025
Νέα από το e-forologia.gr (7/1/2025)
Άρθρο
Τι ισχύει για τα υποκαταστήματα με Κ.Α.Δ. που δεν εντάσσονται στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Ερωτήματα
Εργαζόμενος με ωράριο 08:00-16:00 με διάλειμμα εντός ωραρίου, κατά την είσοδο του χτυπάει την ψηφιακή του κάρτα στις 07:57 και κατά την έξοδο του στις 16:00. Τα 3 λεπτά πριν την έναρξη του ωραρίου, καθώς και τα 3 λεπτά μετά την λήξη του ωραρίου του (07:57 με 15:57) θεωρούνται υπερεργασία ή θα πρέπει να υποβληθεί απολογιστική δήλωση με νέο ωράριο;
Απάντηση
Η σήμανση της ψηφιακής κάρτας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθεί εργαζόμενος να εργάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης πριν την έναρξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου εργασίας του και δεν έχει σημάνει την κάρτα του ή βρεθεί να εργάζεται αφού έχει σημάνει την κάρτα του κατά τη λήξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου του, επιβάλλονται κυρώσεις.
Πάντως , όταν από τα χτυπήματα της κάρτας προκύπτει συστηματικά ότι ο εργαζόμενος απασχολείται κάθε εργάσιμη ημέρα , παραπάνω λεπτά , σε σχέση πάντα με το δηλωθέν ωράριο του , για παράδειγμα εμφανίζεται για 22 εργάσιμες ημέρες ενός μήνα , να έχει εργαστεί παραπάνω δέκα πέντε (15) λεπτά σε ημερήσια βάση , ήτοι 22 ημέρες x 15 λεπτά = 330 λεπτά , άρα 5,5 ώρες, βεβαίως και υφίσταται στην περίπτωση αυτή υποχρέωση υποβολής απολογιστικής δήλωσης με το νέο ωράριο , όπως επίσης νομιμοποιούνται τα ελεγκτικά όργανα της επιθεώρησης εργασίας να ελέγξουν αν και κατά ποσόν έχει αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας η εν λόγω υπερεργασία και φυσικά αν έχει πληρωθεί.
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.
Υπάλληλος παντρεύτηκε για δεύτερη φορά 06/08/2023 . Ζητάει να πάρει την άδεια γάμου που δεν είχε πάρει τον προηγούμενο χρόνο. Τι ισχύει, τι δικαιούται ένα χρόνο μετά ;
Απάντηση
Το όρθρο 6 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του έτους 1993 ορίζει ότι: «Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, που συνάπτουν γάμο, δικαιούνται να πάρουν άδεια γάμου πέντε (5) εργασίμων ημερών με αποδοχές η οποία δεν συμψηφίζεται με την ετήσια κανονική άδεια που προβλέπεται από τον Α.Ν. 539/1945». Με το άρθρο 10 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ετών 2000 και 2001 η «άδεια γάμου του άρθρου 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993 προσαυξάνεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται εξαήμερο και παραμένει σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται πενθήμερο».
Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ