Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.

Νέα από το e-forologia.gr (8/6/2026)

Μοιράσου το στο

Νέα από το e-forologia.gr (8/6/2026)

EΕA takeaways
  • Καταργείται η υποχρέωση υποβολής έντυπων με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ψηφιοποίηση δηλώσεων, αλλά διατηρείται ο έγγραφος τύπος συμβάσεων, αλλιώς τεκμαίρεται πλήρης απασχόληση.
  • Δεν θεωρούνται ευθέως παραβάσεις η μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού, το βιβλίο αδειών (2026+), έντυπα όρων και εκκαθαριστικά, λόγω πρόσβασης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
  • Ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ με σκοπό αγορά/διαχείριση ακινήτων υποχρεούνται σε δήλωση ΕΦΑ ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet (Ν. 5219/2025).

Άρθρο

Το καθεστώς ασφάλισης των μερικώς απασχολουμένων για το έτος 2026

Ερωτήματα

Όροι μερικής απασχόλησης

Σχετικά με την μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, γινόταν υποβολή των όρων ατομικής σύμβασης εργασίας στο έντυπου Ε9 το οποίο καταργήθηκε. Μαζί με το έντυπο καταργήθηκαν και οι όροι ή τους όρους τους τηρούμε εγγράφως στο συρτάρι, όπου σε περίπτωση ελέγχου να μην θεωρηθεί πλήρης απασχόληση;

Απάντηση

Με το νέο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ καταργείται η υποχρέωση υποβολής εντύπων, επιτρέπεται η ηλεκτρονική διαχείριση διαδικασιών και ψηφιοποιούνται οι δηλώσεις έναρξης, μεταβολής και λήξης της εργασίας και άρα δεν ορίζεται κάπου η υποχρέωση διατήρησης κάποιου από τα έντυπα που αναφέρετε εκτυπωμένου στο αρχείο της επιχείρησης.

Επιπρόσθετα , Καταργήθηκε  η υποχρέωση γνωστοποίησης στο ΣΕΠΕ των έγγραφων συμβάσεων μερικής/εκ περιτροπής απασχόλησης και της συνακόλουθης ανάρτησής τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Διατηρούνται  όμως ο υποχρεωτικός έγγραφος τύπος των συμβάσεων μερικής/εκ περιτροπής απασχόλησης, ελλείψει του οποίου τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του εργαζόμενου.

Επισημαίνεται ότι δεν συνιστούν πλέον ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις:

•α) η μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού και προγράμματος ωρών εργασίας, αφού τα σχετικά στοιχεία είναι προσβάσιμα στον ελεγκτή μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ,

•β) η μη επίδειξη βιβλίου αδειών, το οποίο καταργείται (όσον αφορά τις άδειες των ημερολογιακών ετών 2026 και μετά)

•γ) η μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, αφού πλέον βάσει του άρθρου 75 του ΚΕΔ, οι όροι αυτοί μπορούν να γνωστοποιηθούν στον εργαζόμενο και σε ηλεκτρονική μορφή

•δ) η μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων των αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο, καθώς βάσει της παρ. 9 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 , η καταβολή των μισθών γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης και τα σχετικά στοιχεία είναι διαθέσιμα εφόσον ζητηθούν.(Άρθρο 17 N.5239/17.10.2025 ).

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Ποια νομικά πρόσωπα υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων; Πότε υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου φόρου επί των ακινήτων με συντελεστή 15%; Υποχρεούνται σε καταβολή φόρου;

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα φυσικά την Ελλάδα (Καλλιθέα), έχει ως κύρια και βασική δραστηριότητα την αγοραπωλησία ακινήτων (κατοικιών κυρίως ) στην Ελλάδα. Επειδή η ελληνική αυτή εταιρεία έχει αγοράσει και έχει την 01.01.2026 ακίνητα στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριότητα, είναι υπόχρεη του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ); Πρέπει να υποβάλλει μηδενική δήλωση;

Απάντηση

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, όσον αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, υποχρέωση υποβολής δήλωσης ανεξάρτητα της φορολογικής υποχρέωσης, έχουν σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 1 του > >Ν. 5219/2025, εφόσον ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, (περ. β’ άρθρου 21) έχουν την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων. Δεν υποχρεούνται σε διαφορετική περίπτωση.

    Η δήλωση ειδικού φόρου επί ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από το υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το στο

Αναζήτηση