tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα ΚΥΑ με την οποία επιλύεται το ζήτημα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις με μηδενικό ΦΠΑ

Γράφει ο Στάθης Δημ. Σταματελόπουλος, Νομικός Συνεργάτης Ε.Ε.Α.


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 2250/11/6/2020, μετά από τις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η υπ. αριθμ. 57856 ΕΞ 2020 κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία  τροποποιείται η υπ. αριθμ. 39162 ΕΞ 2020/15.4.2020 κοινή υπουργική απόφαση, σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Β’1457).

 

Με την κοινή αυτή υπουργική απόφαση επιλύονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν κυρίως τα εξής ζητήματα :

 

α) Την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 Ευρώ και στις συμπλοιοκτησίες, οι κοινωνίες αστικού, ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε (τροποποίηση του άρθρου 2 της ΚΥΑ  39162 ΕΞ 2020/15.4.2020) .

 

β) Προβλέπεται ρητά ότι, η επιχείρηση η οποία πραγματοποιεί απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές), χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές), με δικαίωμα έκπτωσης και υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία απερρίφθη λόγω υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, καθ’ όλη την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 29η Φεβρουαρίου 2020, και από 1η Απριλίου 2019 και μετά έχει πραγματοποιήσει απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, ή απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα, δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση μέχρι και την 17η Ιουνίου 2020 για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, η επιχείρηση έχει τροποποιήσει τις δηλώσεις ΦΠΑ περιόδων από 1η Απριλίου 2019 και μετά, περιλαμβάνοντας σε αυτές, στους κωδικούς 310, 311, 312 και 349, ποσά που αφορούν τις ως άνω απαλλασσόμενες και χωρίς δικαίωμα, ή με δικαίωμα έκπτωσης πράξεις (εκροές), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις (τροποποίηση του άρθρου 3 παρ. 1 της ΚΥΑ  39162 ΕΞ 2020/15.4.2020) .

 

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω τροποποίηση αφορά πολλές περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοπασχολουμένων, όπως για παράδειγμα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι δεν εντάσσονταν σε καθεστώς ΦΠΑ, ή ασκούσαν και δευτερεύουσα δραστηριότητα υπαγόμενη σε ΦΠΑ με μηδενικές όμως εκροές, καθώς δεν είχαν καθόλου ασκήσει αυτήν την δραστηριότητα, κατά το χρονικό διάστημα, που προέβλεπε, ως προϋπόθεση, για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η υπ. αριθμ. 39162 ΕΞ 2020/15.4.2020 κοινή υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να μη λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 Ευρώ. Με ενέργειες και πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου υπήρξε η σχετική όχληση και ενημέρωση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να αποκατασταθεί μία πρόδηλη αδικία για αυτήν την κατηγορία αυταπασχολουμένων .    

 

γ) Ειδικά προβλέπεται ότι, για τις συμπλοιοκτησίες και τις κοινωνίες αστικού, ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε., η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» μέχρι και την 17η Ιουνίου 2020 (τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. 1 της ΚΥΑ  39162 ΕΞ 2020/15.4.2020) .

 

Εξάλλου και ειδικά για τις επιχειρήσεις που στις 20/3/2020 εντάσσονταν σε μία από τις τέσσερις γενικές κατηγορίες πληττόμενων δραστηριοτήτων, που περιγράφονται στο τέλος του συνημμένου πίνακα της απόφασης 39162 ΕΞ 15/4/2020, χωρίς αναγραφή ΚΑΔ και είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα έως 28η Απριλίου 2020 αίτηση για χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα να εισέλθουν εκ νέου στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» μέχρι και την 17η Ιουνίου 2020 και να επιβεβαιώσουν, συμπληρώνοντας ειδικό σχετικό πεδίο, ότι ανήκουν σε μία από τις τέσσερις αυτές γενικές κατηγορίες πληττόμενων κλάδων. Η συμπλήρωση αυτή, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986. Κατόπιν τούτου και εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις της απόφασης 39162 ΕΞ 15.4.2020, λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ( τροποποίηση του άρθρου 4 της ΚΥΑ 39162 ΕΞ 15.4.2020, με την προσθήκη παραγράφου 4 ).

 

ε.) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα υποβολής αιτήματος επανεξέτασης σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (προσθήκη παραγράφου 5 στο άρθρο 4 της ΚΥΑ 39162 ΕΞ 15.4.2020) :

 

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι, η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση, ή την απόρριψη της αίτησης της.

 

Στη συνέχεια η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, ως εξής:

 

α) εάν έχει ήδη λάβει, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, την ανωτέρω ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτημάτων επανεξέτασης στο «myBusinessSupport»,

 

β) εάν δεν έχει λάβει, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, την ανωτέρω ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ενημέρωσης.

 

Η αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 6 απαντά στο αίτημα επανεξέτασης, βάσει των στοιχείων και πληροφοριών, που αιτείται και λαμβάνει από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσας απόφασης.

 

στ) Προστίθεται άρθρο 6 στην ΚΥΑ 39162 ΕΞ 15.4.2020, που έχει ως εξής:

 

Υποχρεώσεις δικαιούχων της ενίσχυσης –Κυρώσεις

  1. Οι δικαιούχοι – λήπτες της αποζημίωσης υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγησης της Δράσης, στα αρμόδια όργανα.
  2. Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα (10) χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολο-γητικών και παραστατικών.
  3. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.
  4. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα μέτρα πληροφόρησης που προβλέπονται στο Παράρτημα XII του Κανονισμού 1303/2013 και να αποδέχονται τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο των πράξεων του Ε.Π. που δημοσιοποιεί η οικεία ΕΥΔ στις διαδικτυακές πύλες www.ependyseis.gr,www.espa.gr, κατά τα προ-βλεπόμενα στο άρθρο 115 και στο Παράρτημα ΧΙΙ του Καν. 1303/2013, και στο οποίο αναφέρονται: η ονομασία του δικαιούχου και της πράξης, σύνοψη της πράξης, ημερομηνία έναρξης της πράξης, καταληκτική ημερομηνία πράξης, συνολική επιλέξιμη δαπάνη, ποσοστό συγχρηματοδότησης, ταχυδρομικός κώδικας ή άλλη κατάλληλη ένδειξη της τοποθεσίας, χώρα, ονομασία της κατηγορίας παρέμβασης της πράξης.
  5. Ο λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνει το κοινό σχετικά με την στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία:

α) παρέχοντας στον διαδικτυακό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση,

β) τοποθετώντας τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο.

6. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ενημερώνεται αρμοδίως η οικεία Διαχειριστική Αρχή, η οποία εκδίδει απόφαση ολικής ανάκτησης της επιχορήγησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση Δημοσιονομικών Διορθώσεων. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης για τη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης».