tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα παράταση για την εγγραφή στο ΓΕΜΗ των φυσικών προσώπων που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα

Γράφει ο Στάθης Δημ. Σταματελόπουλος, Νομικός Σύμβουλος Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Ε.Ε.Α.


Δημοσιεύτηκε στο Β΄1469/29-3-2022 – όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, λόγω της μη εισέτι προετοιμασίας του πληροφοριακού συστήματος του ΓΕΜΗ και των συναρμόδιων φορέων –, η υπ. αριθμ. 31512/2022 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία τροποποιείται  η αντίστοιχη υπ. αριθμ. 90043/10-08-2021 υπουργική απόφαση που αφορά στον «Καθορισμό των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα και μη εμπορική δραστηριότητα. Εγγραφή και υποχρεώσεις δημοσιότητας των φυσικών προσώπων που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. βάσει Κ.Α.Δ.» (ΦΕΚ Β’ 4066) και όπως αυτή είχε αντίστοιχα τροποποιηθεί με τις υπ’ αρ. 104186/24-09-2021 (ΦΕΚ Β’ 4486) και την υπ’ αρ. 138352/20-12-2021 (ΦΕΚ Β’ 6054) υπουργικές αποφάσεις.

Με την εν λόγω απόφαση δίνεται νέα παράταση, μέχρι την 30/6/2022 για την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της ως άνω υπ. αριθμ. 90043/10-08-2021 υπουργικής απόφασης στα οποία προβλέπεται ότι :

 

Άρθρο 3


Φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα και υποχρεώσεις αυτών

  1. Μη εμπορική δραστηριότητα ασκούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα που δεν έχει τα χαρακτηριστικά της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας. Μη εμπορικές δραστηριότητες θεωρούνται ιδίως αυτές που έχουν κυρίαρχα επιστημονικό ή/και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, οι δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής και διάθεσης αγαθών, καθώς και όσες λαμβάνουν χώρα σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα στο πλαίσιο της αγοράς και με θεμέλιο τον ίδιο σωματικό μόχθο των προσώπων που τις ασκούν.2. Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα:
    α) εγγράφονται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ.,
    β) δεν καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη του άρθρου 113 του Ν.4635/2019, με εξαίρεση τα τέλη που αφορούν σε επιλογή διακριτικού τίτλου, η οποία είναι προαιρετική.

Άρθρο 4


Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε μη εμπορική δραστηριότητα

Οι Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν σε άσκηση μη εμπορικής δραστηριότητας, δυνάμει της ΠΟΛ 1133/2008 (ΦΕΚ Β’ 2149), όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί με την Α.1122/2021(ΦΕΚ Β’ 2287), περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας. Ο μη εμπορικός χαρακτήρας των Κ.Α.Δ. του παραρτήματος ΙΙ προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις του εταιρικού δικαίου, τη θεωρία και την κρατούσα νομολογία σχετικά με τον ορισμό των εννοιών του εμπόρου και των εμπορικών πράξεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 56 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού
Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2Οής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αψορά τη χρήση ψηψιακών εργαλείων
και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου» προβλέπεται η ίδρυση Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων [ΓΕΜΜΕΦ], ως ακολούθως:

 

Άρθρο 56

Γενικό Μητρώο Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ.)

  1. Συγκροτείται Γενικό Μητρώο Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ.) στο οποίο εγγράψονται προαιρετικάτα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στους κατωτέρω επιστημονικούς ψορείς ή στα μέλη αυτών: Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος,Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (<επιστημονικοί φορείς»).
  2. Το ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ τηρείται σε πληροψοριακό σύστημα, που αναπτύσσουν από κοινού οι επιστημονικοί Φορείς.Το Κόστος ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας του
    πληροφοριακού συστήματος καλύπτουν οι επιστημονικοί Φορείς Κατά την αναλογία των μελών τους.
    3. Η ανάπτυξη, η λειτουργία και η συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος, καθώς και η ευθύνη της εποπτείας και της τήρησης του ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ., ανατίθεται σε εννεαμελές συλλογικό
    διακλαδικό όργανο, στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος κάθε επιστημονικού Φορέα («Επιτροπή Εποπτείας ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ.»). Το όργανο διοίκησης κάθε επιστημονικού Φορέα
    ορίζει προς τούτο έναν εκπρόσωπο μετον αναπληρωτή του, με διετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Επιτροπής Εποπτείας
    ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ εκλέγονται με μυστική ψηψοψορία από τα μέλη της Επιτροπής. Για τη συγκρότηση, τις συνεδριάσεις, τη λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων της Επιτροπής εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 13 έως και 15 του ν. 2690/1999 (ΦΕΚ Α 45).

Πάντως εύλογες απορίες δημιουργούνται, καθώς το ως άνω σχέδιο νόμου που αφορά στην ΥΜΣ και το Γ.Ε.ΜΗ. προβλέπει παράλληλα, με την ως άνω υποχρεωτική εγγραφή των μη ασκούντων εμπορική δραστηριότητα φυσικών προσώπων (επιστημόνων), την οποία προβλέπει η ως άνω απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και την προαιρετική εγγραφή τους στο συσταθησόμενο Γενικό Μητρώο Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ.). Αναμένουμε την ψήφιση του σχεδίου νόμου για να αποσαφηνιστεί η σχετική διαδικασία.