Νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από 1η Απριλίου

Ενοποιημένες θα καταβληθούν από την 1η Απριλίου οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων μαζί με τις φορολογικές υποχρεώσεις σε 12 ή 24 δόσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στο Mega.

Όπως είπε οι 12 δόσεις θα έχουν μηδενικό επιτόκιο, ενώ οι 24 δόσεις 2,5% επιτόκιο.

Η ρύθμιση θα αφορά και χρέη προς την εφορία και ενώ αν και αρχικά εξεταζόταν να αφορά μόνο όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό τώρα δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν υποστεί αναστολή των πληρωμών τους. Οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών τους από τον Απρίλιο του 2021.

Έτσι για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με αναστολή φόρων ύψους 3000 ευρώ. Αν επιλέξει τις 12 άτοκες δόσεις θα δίνει 250 ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν «παγώσει» υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.

Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, μεταξύ των οποίων επιχείρησες που έκλεισαν με κρατική εντολή, εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Β