Νέα χαλάρωση στα capital controls εν όψει

Ποιές κινήσεις είναι στα σκαριά.

Νέα χαλάρωση των capital controls τις επόμενες εβδομάδες "βλέπουν" οι τραπεζίτες μετά την επιτυχία των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το επόμενο Σάββατο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.in.gr, η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων το Μάρτιο, που ξεπέρασε τα 1,1 δισ. ευρώ, τη συνεχή μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης ELA της Τράπεζας της Ελλάδος και τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, ανοίγει το δρόμο για νέες βελτιωτικές κινήσεις στο περιοριστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην κίνηση των κεφαλαίων.
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, θα λάβει από την Φρανκφούρτη μέχρι τις αρχές του Ιουνίου το πράσινο φως για να προχωρήσει σε αλλαγές.
Σε αυτές θα περιλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση μία γενναία αύξηση των ορίων για εκτέλεση εισαγωγών, κι οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν υπάρξουν τροποποιήσεις στις συναλλαγές που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή κατά βάση στο μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών, αυτές θα είναι συμβολικού χαρακτήρα, πχ. μία αύξηση των 2.300 ευρώ στα 2.500 ευρώ.
Ενδεχομένως, για …επικοινωνιακούς λόγους, να υπάρξει μικρή αύξηση του ορίου αποστολής εμβασμάτων σε λογαριασμούς του εξωτερικού, που σήμερα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ το δίμηνο.
Στόχος αυτών των περιορισμένης κλίμακας αλλαγών, εφόσον εγκριθούν από την ΕΚΤ, θα είναι να σταλεί το μήνυμα στους καταθέτες ότι το τραπεζικό σύστημα οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς την κανονικότητα.
Πηγή: www.in.gr