tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέο θρίλερ με τους Θεσμούς για την α’ κατοικία

Στο πεδίο της διαδικασίας επιδότησης των πιο αδύναμων νοικοκυριών, που θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας, αλλά του περιεχομένου των εφαρμοστικών Υπουργικών Αποφάσεων, έχει μεταφερθεί, πλέον, η μάχη μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Ευρωπαίων τεχνοκρατών.

Η χθεσινή ημέρα είναι χαρακτηριστική των σκληρών παζαριών που μόλις ξεκίνησαν, καθώς την ώρα που οι Βρυξέλλες εξέπεμπαν θετικό σήμα για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, στην Αθήνα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έβαζαν “κόκκινες” γραμμές.

Η εντονότερη διαφωνία εντοπίζεται στο ύψος κι ακολούθως στην κλιμάκωση της επιδότησης, ανάλογα με το εισόδημα των αιτούμενων προστασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι επ’ ουδενί δέχονται η επιδότηση αυτή να φτάνει στο 100%, θέτοντας ζήτημα κρατικής ενίσχυσης, άρα και απόρριψης του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Η “οροφή” τίθεται από τους Ευρωπαίους στο 50% και κάπου εδώ ξεκινά το παζάρι με την ελληνική πλευρά, που πλέον δεν συζητά επιδότηση χαμηλότερη του 20% για τη δόση. Σημειωτέον ότι αν και το κόστος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ για κάθε έτος εφεξής, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σε αυτές τις εκτιμήσεις άρα και κίνδυνος μεγαλύτερων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.

Πέρα από το δημοσιονομικό, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν κι επισήμως το φόβο ότι οι Ελληνικές Αρχές θα ανοίξουν «παράθυρο» και σε άλλους «κόκκινους» δανειολήπτες, κάνοντας by pass στις διατάξεις που ψηφίστηκαν, μέσω των επικείμενων Υπουργικών Αποφάσεων, εξ ου και οι εξαντλητικές συζητήσεις μεταξύ των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών.

Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς πέρα από τη δημοσίευση των Αποφάσεων, που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει η πλατφόρμα και το νέο πλαίσιο προστασίας, η ελληνική πλευρά σε συνεννόηση με τους Θεσμούς θα πρέπει να αναμορφώσει πλήρως το υφιστάμενο πλαίσιο δικαστικής προστασίας.

Στόχος- της ελληνικής πλευράς τουλάχιστον- είναι να στηθεί ο νέος, μόνιμος μηχανισμός εξωδικαστικής και δικαστικής ρύθμισης οφειλών, κατ’ εφαρμογήν της αναμενόμενης Κοινοτικής Οδηγίας, που σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο σε όσους έχουν την πτωχευτική ιδιότητα.