tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέοι όροι λειτουργίας για επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής

Νέα Υγειονομική Διάταξη για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος προβλέπει σειρά από αλλαγές και νέες προδιαγραφές για την ίδρυση και τη λειτουργία τους


Η νέα Υγειονομική Διάταξη για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (Αριθ. πρωτ.: Υ1γ/ Γ.Π/ οικ.4476/ 14.1.2013) προβλέπει σειρά από αλλαγές και νέες προδιαγραφές για την ίδρυση και τη λειτουργία τους.

Η διάταξη απαιτεί να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ΟΤΑ στη χορήγηση άδειας όσον αφορά τις χρήσεις γης, τους περιορισμούς λειτουργίας από άλλες νομοθεσίες ειδικά για  τις περιπτώσεις «προσθήκη χώρου εκδηλώσεων σε επιχείρηση αναψυχής ή μαζικής εστίασης ή προσθήκη Κέντρου Διασκέδασης σε επιχείρηση Μαζικής εστίασης κ.λ.π.»

Για τη μουσική

Για τη χρήση της μουσικής και τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στην αίθουσα της επιχείρησης α) δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για την ηχοαπομόνωση του κτιρίου β) δεν απαιτείται ηχομέτρηση αλλά μόνο αυτοψία.

Όσον αφορά τη χρήση μουσικής στους υπαίθριους χώρους απαιτείται η τεχνική έκθεση του μηχανικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη διάταξη και το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, τα οποία και θεωρούνται από την υγειονομική υπηρεσία.

Όπως προβλέπεται γενικά, η χορήγηση γνωμοδότησης για χρήση ή μη μουσικών οργάνων εντός ή και εκτός της επιχείρησης, πέραν των δικαιολογητικών, γίνεται μετά από αυτοψία και αφού ληφθούν υπόψη η θέση της επιχείρησης σε σχέση προς κατοικίες, τυχόν ανοίγματα στην αίθουσα της επιχείρησης, παράπονα πολιτών κ.λ.π. καθώς και διαπιστώσεις των αρμόδιων αρχών κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία

Όροι υγιεινής

Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας διαπιστώνεται από την υγειονομική υπηρεσία.  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ενημερώνει τον αρμόδιο ΟΤΑ για ανάκληση της άδειας προσωρινά ή οριστικά .

Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα τον κανονισμό της Υγειονομικής Διάταξης.

Ο προθάλαμος μπορεί να είναι κοινός κατά την κρίση του επιχειρηματία, αλλά θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, τουλάχιστον ανάλογος του αριθμού αποχωρητηρίων.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό όπου αυτό προβλέπεται.

Ο αριθμός αποχωρητηρίων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των καθήμενων πελατών, που είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν στην επιχείρηση (δυναμικότητα) ή των απασχολουμένων στην επιχείρηση κατά την κρίση της υγειονομικής υπηρεσίας με γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων των πελατών, τον μη συγχρωτισμό και τη δυνατότητα εύκολου καθαρισμού και απολύμανσης σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αριθμός εξυπηρετουμένων ατόμων/Απαραίτητος αριθμός αποχωρητηρίων

Μέχρι 40/1 αποχωρητήριο (ανδρών και γυναικών)
Από 41 μέχρι 120/2 αποχωρητήρια (1 ανδρ. και 1. γυναικ.)
Από 121 μέχρι 250/4 αποχωρητήρια (2 ανδρ. και 2 γυναικ.)
Από 251 μέχρι 500/6 αποχωρητήρια (3 ανδρ. και 3 γυναικ.)

Από 501 και πάνω για κάθε μια επί πλέον 500/άδα, ή μέρος αυτής, ατόμων δύο αποχωρητήρια επί πλέον των απαιτουμένων για τα 500 άτομα. Ως μέρος της 500/άδας ατόμων θα θεωρείται ο αριθμός ατόμων μεταξύ 100 και 500.

Αν τα αποχωρητήρια ανδρών υπερβαίνουν τα δύο, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί, κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση κατά το ένα τρίτο αυτών με ουρητήρια υγιεινού τύπου.
 

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας