Νέου τύπου έλεγχοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Συνεργασία από τις πλατφόρμες ζητά η ΑΑΔΕ

"Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος", λέει το γνωστό ρητό κι αυτό ακριβώς σκοπεύει να εφαρμόσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Στις 30 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία εγγραφής στο ειδικό Μητρώο της ΑΑΔΕ των ακινήτων, που έχουν "ανέβει" σε πλατφόρμες τύπου Airbnb και όσοι δεν συμμορφωθούν θα νιώσουν ασφυκτική πίεση. Όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo, ήδη γίνονται αυτοψίες από εφοριακούς (σ.σ. με το γνωστό κόλπο του "πελάτη"), αλλά από εδώ και πέρα τα πράγματα θα αλλάξουν και θα επιστρατευτεί η υψηλή τεχνολογία. 

Κατ' αρχάς, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες να διαγράψουν όσους πελάτες δεν έχουν δηλώσει τον ειδικό αριθμό Μητρώου. Το εγχείρημα δεν είναι απλό, καθώς αν και υπάρχει διάθεση από τις πλατφόρμες να συνδράμουν στις ελεγκτικές διαδικασίες, είναι προφανής η νομική δυσκολία να επιβληθεί κάτι τέτοιο. "Yπάρχει ήδη διάλογος με τις εταιρίες. Αλλά η μία περιμένει την άλλη να δει τι θα κάνει. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή και προοδευτικά αυτό γίνεται. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να εκβάλουν από την πλατφόρμα όσους δεν συμμορφώνονται με τη διαδικασία’’, παρατήρησε ο Γ. Πιτσιλής. 

Το επόμενο στάδιο απαιτεί την αξιοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα η ΑΑΔΕ θέλει να αξιοποιήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη δημιουργία μηχανισμού  (search robot),  ούτως ώστε να σαρώνονται αυτόματα και άμεσα οι ιδιοκτήτες που έχουν «ανεβάσει» τα ακίνητα στην πλατφόρμα, αλλά παρέχουν και άλλες υπηρεσίες. Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες πρέπει να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ.  

"’Υπάρχει μια κατανόηση της ανάγκης να δράσουμε συνολικά. Έχουμε επισημάνει ότι είναι ένα πρόβλημα που κάθε μία διοίκηση δεν μπορεί να λύσει χωριστά. Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε, θα έχει ένα αποτέλεσμα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει, ήδη, τις οδηγίες για τα θέματα πλατφορμών. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μια κοινή λύση. Η φορολογία δεν μπορεί να είναι παράγοντας που επηρεάζει τον ανταγωνισμό’’, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πιτσιλής.