tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νομοθετήθηκε το δικαίωμα δίκαιης ικανοποίησης από καθυστέρηση δίκης

Η αίτηση κατατίθεται στη γραμμα¬τεία του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση και υπογράφεται από δικηγόρο

Με το νόμο 4239/14 (ΦΕΚ 43 Α /20-02-2014) ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών προς την Πολιτεία, να αποζημιώνονται για ζημίες που έχουν υποστεί από καθυστέρηση δίκης. Ο νόμος φέρει τον εύγλωττο τίτλο: «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, οποιοσδήποτε από τους διαδίκους, εκτός από το Δημόσιο και τα δημόσια νομικά πρόσωπα, μπορεί να ζητήσει με αίτηση δίκαιη ικανοποίηση προ­βάλλοντας ότι η διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθε­σης καθυστέρησε αδικαιολόγητα και συγκεκριμένα ότι διήρκεσε πέραν του λεγόμενου ή εκτιμώμενου ευλόγου χρόνου που απαιτείται για τη διάγνωση των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που ανέκυψαν στη δίκη.

Η αρμοδιότητα εκδίκαση της αίτησης όταν αφορά καθυστέρηση εκδίκασης υπόθεσης ενώπιον: (α) του Αρείου Πάγου, ανατίθεται σε Αρεοπαγίτη, (β) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανατίθεται σε Σύμβουλο ή Πάρεδρο, (γ) του εφετείου, ανατίθεται σε Πρόεδρο Εφετών του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, (δ) του πρωτοδικείου, ανατίθεται σε Πρόε­δρο Πρωτοδικών του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, (ε) του ειρηνοδικείου, ανατίθεται στον Ει­ρηνοδίκη που διευθύνει το ειρηνοδικείο που εξέδωσε την απόφαση.

Η αίτηση ασκείται ανά βαθμό δικαιοδοσίας εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της ορι­στικής απόφασης του δικαστηρίου που εκδόθηκε μετά από δίκη για την οποία ο αιτών παραπονείται ότι υπήρ­ξε υπέρβαση της εύλογης διάρκειάς της.

Η αίτηση κατατίθεται στη γραμμα­τεία του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση και υπογράφεται από δικηγόρο.

Για την άσκηση της αίτησης καταβάλλεται παρά­βολο, το οποίο ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ για τις αιτήσεις ενώπιον του Ειρηνοδικείου, εκατό (100) ευρώ για τις αιτήσεις ενώπιον του Πρωτοδικείου και Εφετείου και εκατόν πενήντα (150) ευρώ για τις αιτήσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ του Δημοσίου. Η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη εάν δεν καταβλη­θεί παράβολο μέχρι τη συζήτηση.

Δείτε ολόκληρο το νόμο