Ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας δεν αντέχει άλλους βανδαλισμούς

Οι ζημιές που υπέστησαν την Τρίτη πολλά μαγαζιά στην Ερμού είναι σημαντικές και έρχονται να προστεθούν στα τεράστια βάρη που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά...

Στο έλεος κουκουλοφόρων βρέθηκαν για μία ακόμη φορά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. 
Οι ζημιές που υπέστησαν την Τρίτη το βράδυ πολλά μαγαζιά στην Ερμού είναι σημαντικές και έρχονται να προστεθούν στα τεράστια βάρη που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι επαγγελματίες σε μία περίοδο κρίσης.
Όπως εκτιμά ο Β' Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ, κ. Νίκος Κογιουμτσής, ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο κέντρο της Αθήνας, το κόστος για την αντικατάσταση της βιτρίνας ενός καταστήματος μπορεί να φτάνει τα 2.000-3.000 ευρώ. 
 
Επιστολή ΕΣΑ στο Ν. Τόσκα
 
Με αφορμή την επανάληψη των φαινομένων βίας στην οδό Ερμού και δεδομένου ότι έχει εξαντληθεί πλέον η αντοχή του εμπορικού κόσμου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έστειλε την κάτωθι επιστολή στον Υπουργό προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα απαιτώντας άμεσες λύσεις:
 
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος  βιώνει εικόνες καταστροφής στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Ερμού.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, αφ’ ενός δε λαμβάνεται κανένα μέτρο πρόληψης και καταστολής και αφ’ ετέρου δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αποζημίωση των πληγέντων εμπόρων από τους βανδαλισμούς.
Επισημαίνουμε, ότι και αυτή την φορά η Ελληνική Αστυνομία δεν κατόρθωσε να συλλάβει ούτε έναν ένοχο.
Απαιτούμε αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα βίας να καταδικαστούν από όλους και ζητούμε :
Να μην υπάρχει πλέον ανοχή από την πολιτεία σε αντίστοιχα φαινόμενα βίας.
Ένταση των μέτρων αστυνόμευσης στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, για εμπέδωση κλίματος ασφαλείας.
Πρόβλεψη διαδικασίας άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων εμπόρων.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, δεν θα επιδείξει την παραμικρή ανοχή σε αντίστοιχα θέματα και θεωρεί μονόδρομο την άμεση και μόνιμη εξεύρεση λύσεων, σε παρόμοια φαινόμενα βίας».
 
Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητεί και η ΓΣΕΒΕΕ
 
"Με λύπη μας παρατηρούμε, για μια ακόμη φορά, η Ερμού ο εμπορικότερος δρόμος στην καρδιά της Αθήνας να στοχοποιείται και να γίνεται πεδίο εκτόνωσης κουκουλοφόρων. Για μια ακόμη φορά, καταστήματα και επιχειρηματίες υφίστανται άλλο ένα υλικό, αλλά και ηθικό κόστος σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι επαγγελματίες επωμίζονται με το οικονομικό βάρος αναίτιων εις βάρος τους βανδαλισμών από ομάδες που θεωρούν δικαίωμά τους να καταπατούν δικαιώματα συμπολιτών τους", σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της.
Η Συνομοσποδνία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανάγκη ενός επαρκούς επιπέδου ασφαλείας σε όλους τους πολίτες και τις περιουσίες τους ως απαραίτητη συνθήκη για την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει πληγωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα σε ένα τουριστικό προορισμό, όπως το κέντρο της Αθήνας.
Με δεδομένες τις οικονομικές δυσχέρειες τις οποίες ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι εκτός από την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων (ενεργοποίηση του Ν. 3775/21.7.2009), είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.