tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Γολγοθάς της φορολογικής δήλωσης

«Πότε θα κάνω δήλωση φέτος;». Αυτός είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών η οποία προειδοποιεί για το μαρτύριο...

«Πότε θα κάνω δήλωση φέτος;». Αυτός είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών η οποία προειδοποιεί για το μαρτύριο που περιμένει λογιστές και φορολογουμένους με τις καθυστερήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓΠΣ, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω:

Κοντεύουμε στα μέσα του Μάη και το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της Γ.Γ.Π.Σ., το γνωστό Taxisnet, είναι ακόμα κλειστό για την υποβολή των δηλώσεων αυτών. Ας εξετάσουμε κάποια δεδομένα και με υπόθεση ότι ανοίγει στις 18/5/2015 (που φαίνεται και το πιο πιθανό):

α)Η υποβολή είναι, σύμφωνα με το νόμο, έως 30/6/2015, άρα 37 (τριανταεπτά) εργάσιμες ημέρες (συμπεριλαμβανομένων των Σαββάτων).

β)Πέρυσι υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 5.811.933 δηλώσεις. Φέτος αναμένεται να υποβληθούν 6.050.000 δηλώσεις.

γ) Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται (6.050.000/37=) 163.514 δηλώσεις ημερησίως, προκειμένου να εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα που θέτει η σχετική νομοθεσία.

δ) Θα πρέπει να συνυπολογιστούν και 200.000 δηλώσεις νομικών προσώπων οι οποίες έχουν, στην πλειοψηφία τους, πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από αυτές των φυσικών προσώπων (δηλώσεις Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., κλπ)

Κι αν για τα νομικά πρόσωπα μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει προετοιμασία με εξαγωγή αποτελεσμάτων από πριν και να περιμένουμε μόνο την υποβολή (αν και ούτε αυτό, για λόγους που εξηγούνται παρακάτω, είναι εφικτό) δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα φυσικά πρόσωπα. Ο σημαντικότερος αριθμός δεδομένων προς επεξεργασία έχουν (ή θα έπρεπε) υποβληθεί στο taxis και πρέπει να αντληθούν από εκεί προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των δηλώσεων.

Τα στοιχεία αυτά είναι:
α) Μισθοί και συντάξεις
β) Παρακρατούμενοι φόροι
γ) Κατοικίες
δ) Αυτοκίνητα
ε) Τόκοι καταθέσεων

Αφού αντληθούν αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να γίνει η επεξεργασία της δήλωσης βάσει των εγκυκλίων με τις οδηγίες συμπλήρωσης των δηλώσεων. Να θυμίσουμε ότι:

α) Το φορολογικό τοπίο εφέτος είναι κατά πολύ διαφοροποιημένο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Νέοι κωδικοί, νέα στοιχεία (ΑΜΚΑ, δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων αναλυτικά και όχι συνοπτικά, τόκοι καταθέσεων εξωτερικού, κλπ) και νέες διατάξεις οι οποίες απαιτούν χρόνο για μελέτη και, πιθανώς, εκπαίδευση. Σημειωτέον ότι οι σχετικές οδηγίες (ΠΟΛ. 1088) δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ στις 30/4/2015 (αρ. φύλλου 763), δυο (2) μόλις μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία, ενώ η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων ακόμα συνεχίζεται.

β) Ακόμα επικρατεί μεγάλη σύγχυση και ασάφεια για τον τρόπο προσδιορισμού και φορολόγησης ενός μεγάλου τμήματος φορολογουμένων, των αγροτών.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο χρόνος δεν επαρκεί ούτε για το ήμισυ των προβλεπομένων υποβολών. Υπενθυμίζεται, απλώς, ότι πέραν των τρεχουσών φορολογικών, ασφαλιστικών, εργατικών και άλλων λογιστικών υποχρεώσεων, πρέπει να γίνουν και οι ρυθμίσεις φορολογιών και ασφαλιστικών οφειλών, ένα νέο καθήκον που έχουμε επωμιστεί. Δεν το αρνούμαστε, είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, όμως απαιτείται πλέον πολύ περισσότερος χρόνος για να κάνουμε τη δουλειά μας, κι αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει.

Η φορολογική δήλωση ενός πολίτη πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον επαγγελματία λογιστή – φοροτεχνικό με υπευθυνότητα, ηρεμία και εύλογη διάθεση χρόνου. Δεν είναι μια απλή αίτηση «άνευ χαρτοσήμου».

Είναι η βάση από την οποία ξεκινάνε οι σχέσεις πολίτη – Πολιτείας.

Είναι η πρώτη ύλη για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι η πηγή των εσόδων του Δημοσίου.

Είναι, δηλαδή, κάτι πολύ σημαντικό. Και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, του Υπουργείου Οικονομικών προεξάρχοντος.

Το 2014 και κατά την περίοδο μεγάλης αιχμής (από 16/6 έως 14/7) οι μόνες ημέρες που οι υποβολές ξεπέρασαν τον υπολογιζόμενο για φέτος αριθμό των 163.514 υποβολών ήταν οι 24/6 (167.558) η 25/6 (186.605) και η 27/6 (198.949).

Θυμίζουμε ότι δεν είχε ανακοινωθεί, ακόμα, καμία παράταση (ανακοινώθηκε στις 27/6).

Θυμίζουμε ότι το Υπ. Οικονομικών προέκρινε, τότε, ως κατάλληλες ώρες υποβολής από 10 το βράδυ έως 7 το πρωί, λόγω μη ικανής υποδομής του Taxisnet να δεχτεί έναν τέτοιο όγκο δεδομένων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θυμίζουμε ότι και οι λογιστές απασχολούν εργαζόμενους με εργασιακά δικαιώματα (ωράρια, άδειες, κλπ) ενώ και οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι.

Θυμίζουμε ότι ο ν. 2238/1994 προβλέπει ημερομηνίες υποβολής από 1.2 έως 30.6. Βέβαια το 1.2, δια στόματος υπηρεσιακών παραγόντων, θεωρήθηκε δυνητικό και όχι δεσμευτικό, όμως η βούληση του νομοθέτη ήταν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα υποβολής, επειδή είχε γνώση της κατάστασης, και όχι για ένα διάστημα μόλις ενάμιση μήνα (των αργιών συμπεριλαμβανομένων)

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για τη βεβαίωση φόρων σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν είναι, όμως, δυνατόν, ακόμα κι αν υπερβάλουμε εαυτούς να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε κατάλληλα, με ψυχραιμία, ακρίβεια και σοβαρότητα σε ένα τόσο δύσκολο και σημαντικό έργο το οποίο αφορά στην δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Δεν είμαστε οπαδοί των παρατάσεων. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι με προσωπική ζωή, με οικογένειες και φίλους, με ανάγκη ξεκούρασης μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος.

Δεν είμαστε, όμως, και οπαδοί του πρόχειρου και βιαστικού. Κανένας λογιστής που σέβεται τη δουλειά του δεν δουλεύει πρόχειρα.

Ενημερώνουμε λοιπόν όλους τους εμπλεκόμενους (Υπουργείο, φορολογουμένους, κλπ) ότι:

– αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, ούτε ως τις 30.6, ούτε ως τις 10.7, όπως ειπώθηκε από την κ. Βαλαβάνη, ούτε και ως τις 31.7, όπως ψιθυρίστηκε κάποια στιγμή.

– δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναζήσουμε τις εργασιακές συνθήκες του 2014, όταν θρηνήσαμε συναδέλφους μας που χάθηκαν μπροστά στα πληκτρολόγια. Ο καύσωνας του καλοκαιριού δεν μας αφήνει ανεπηρέαστους. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι με προβλήματα υγείας πολλές φορές, λόγω της φύσης της εργασίας μας που είναι ιδιαίτερα αγχώδης.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομικών να βρει λύση στο πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια προχειρότητα στη μεταχείριση λογιστών και φορολογουμένων. Δεν θέλουμε χάρες, απαιτούμε χρηστή διοίκηση, αυτό που έχει ανάγκη όσο ποτέ η χώρα μας.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ευνομία και τη σωστή και ομαλή διεκπεραίωση αυτού του τόσο σοβαρού καθήκοντος, λογιστών και φορολογουμένων.