tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο νόμος 4849/2021 για την οργάνωση και λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου

Δημοσιεύτηκε ο νόμος 4849/2021ΦΕΚ Τεύχος A’ 207/05.11.2021 με τίτλο: «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και λοιπές επείγουσες διατάξεις.»

Ο σκοπός τη νέα νομοθέτησης

Σύμφωνα με το άρθρο 1, σκοπός του παρόντος είναι η ρύθμιση των υφιστάμενων μορφών άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο του υπαίθριου εμπορίου, η θέσπιση νέων μορφών υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων και η ρύθμιση της διαδικασίας του ελέγχου συμμόρφωσης των πωλητών υπαίθριου εμπορίου. Επιδιώκονται ειδικότερα η βελτίωση του πλαισίου του ν. 4497/2017 (Α’ 171) σχετικά με τη ρύθμιση του υπαίθριου εμπορίου, η ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και η εμπέδωση ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου εποπτείας και ελέγχου της οικείας αγοράς.

Αντικείμενο του νόμου είναι η ρύθμιση των οργανωτικών και των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν στις αγορές του υπαίθριου εμπορίου, καθώς και των διαδικασιών που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία τους, προκειμένου να υπηρετούνται ο οικονομικός τους σκοπός και το δημόσιο συμφέρον.

Ορισμοί

Με το άρθρο 2 διευκρινίζεται ότι ο νόμος ορίζει σαφώς τις περιπτώσεις που αφορά και δίνει τους παρακάτω ορισμούς:

Για τους σκοπούς του παρόντος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

  1. «Υπαίθριο εμπόριο»: Εμπορική δραστηριότητα που ασκείται σε υπαίθριο χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ιδιόκτητο ή μισθωμένο, και διακρίνεται σε εμπόριο σε οργανωμένες υπαίθριες αγορές, στάσιμο εμπόριο και πλανόδιο εμπόριο.
  2. «Οργανωμένες υπαίθριες αγορές»: Οι λαϊκές αγορές, οι βραχυχρόνιες αγορές, οι υπαίθριες αγορές παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου (street food markets), οι πρότυπες λαϊκές αγορές και οι αγορές χειροτεχνών/καλλιτεχνών.
  3. «Στάσιμο εμπόριο»: Η άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας από πωλητή που δεν μετακινείται από το καθορισμένο από την αρμόδια αρχή σταθερό σημείο.
  4. «Πλανόδιο εμπόριο»: Η άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας από πωλητή που μετακινείται με οποιοδήποτε μηχανοκίνητο, ρυμουλκούμενο ή άλλου τύπου κινούμενο μέσο.
  5. «Λαϊκή αγορά»: Η υπαίθρια, μετακινούμενη, οργανωμένη αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται παραγωγοί πωλητές πρωτογενών προϊόντων και μεταποιημένων προϊόντων οικοτεχνίας, καθώς και επαγγελματίες πωλητές για τη διάθεση πρωτογενών και βιομηχανικών-βιοτεχνικών μη εδώδιμων ειδών.
  6. «Βραχυχρόνιες αγορές»: Οργανωμένες υπαίθριες αγορές, με σαφή και καθορισμένη περιορισμένη διάρκεια, οι οποίες περιλαμβάνουν τις θρησκευτικού χαρακτήρα αγορές (ολιγοήμερες εορταστικές αγορές, θρησκευτικά πανηγύρια, αγορές Χριστουγέννων και αγορές Πάσχα), τις εμποροπανηγύρεις, τις επετειακές αγορές, τις πολιτιστικές αγορές, τις εποχιακές αγορές, τις κυριακάτικες αγορές και τις αγορές ρακοσυλλεκτών.
  7. «Υπαίθρια αγορά παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου» ή «Street Food Market»: Υπαίθρια αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που προσφέρουν τρόφιμα και ποτά από κινητά καταστήματα σε δημόσιους (ιδιόκτητους ή μισθωμένους) και ιδιωτικούς χώρους.
  8. «Πρότυπη λαϊκή αγορά»: Υπαίθρια λαϊκή αγορά, τα σημεία πώλησης της οποίας έχουν κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά και στην οποία εφαρμόζονται εμπορικές πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη της ποιότητας των τοπικών ή εγχώριων προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας.
  9. «Ειδική θεματική αγορά»: Υπαίθρια αγορά σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο που αφορά στην ανάδειξη και προώθηση προϊόντων και έχει μικτό χαρακτήρα πώλησης ειδών (εδώδιμα και μη προϊόντα).
  10. «Αγορά χειροτεχνών/καλλιτεχνών»: Η υπαίθρια αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται ως πωλητές χειροτέχνες και καλλιτέχνες, είτε φυσικά πρόσωπα που δημιουργούν έργα τέχνης, καλλιτεχνήματα, χειροτεχνήματα και λοιπά έργα πρωτότυπης, αποκλειστικά δικής τους, καλλιτεχνικής δημιουργίας είτε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) του ν. 4430/2016 (Α’ 205) που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο.
  11. «Αγορά παραγωγών βιολογικών προϊόντων»: Οργανωμένη αγορά στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και αγροτικοί συνεταιρισμοί, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των βιολογικών αγροτικών προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν ή οικοτεχνικών βιολογικών αγροτικών προϊόντων, ή μεταποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων, το βασικό συστατικό των οποίων είναι δικής τους παραγωγής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 56 του ν. 4235/2014 (Α’ 32) και την υπό στοιχεία 1978/ 157498/28.6.2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 2710).
  12. «Αγορά ρακοσυλλεκτών»: Η υπαίθρια αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται ως πωλητές φυσικά πρόσωπα που κατέχουν σχετική βεβαίωση ή άδεια, που έχει ήδη εκδοθεί, καθώς και φυσικά πρόσωπα στα οποία χορηγείται βεβαίωση δραστηριοποίησης σε αγορά ρακοσυλλεκτών.
  13. «Φορέας λειτουργίας»: Ο δήμος ή η περιφέρεια που οργανώνει υπαίθριες αγορές και είναι αρμόδιος/α για την εύρυθμη λειτουργία τους, την αντιμετώπιση κάθε σχετικού ζητήματος που ανακύπτει όσον αφορά στην εν γένει λειτουργία τους και στη δραστηριοποίηση των πωλητών σε αυτές.
  14. «Πωλητής»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο έχει χορηγηθεί άδεια, προκειμένου να δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, από αρμόδια αρχή.
  15. «Παραγωγός πωλητής υπαίθριου εμπορίου»: Ο παραγωγός που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α’ 151), δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο διαθέτοντας προς πώληση αγροτικά προϊόντα αποκλειστικά ιδίας παραγωγής και στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια δραστηριοποίησης από αρμόδια αρχή.
  16. «Επαγγελματίας πωλητής υπαίθριου εμπορίου»: Το φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο διαθέτοντας προς πώληση τα είδη που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 66, τα οποία δεν προέρχονται από ιδία παραγωγή, και στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια δραστηριοποίησης από αρμόδια αρχή.
  17. «Μεταποίηση»: Η ουσιαστική τροποποίηση του πρωτογενούς προϊόντος που συμπεριλαμβάνει ιδίως τη θερμική επεξεργασία, το κάπνισμα, το αλάτισμα, την ωρίμανση, την αποξήρανση, το μαρινάρισμα, την εκχύλιση, την εξώθηση ή τον συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων.
  18. «Μεταποιημένα προϊόντα»: Τα τρόφιμα που προέρχονται από τη μεταποίηση πρωτογενών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι δυνατό να περιέχουν συστατικά τα οποία είναι αναγκαία για την παρασκευή τους ή τα οποία τους προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
  19. «Αγροτικά προϊόντα»: Τα προϊόντα του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων, της υδατοκαλλιέργειας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας και των κάθε είδους εκτροφών, καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα.
  20. «Οικοτεχνία»: Η μικρής κλίμακας μεταποίηση γεωργικών προϊόντων από παραγωγό εγγεγραμμένο στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 4235/2014.
  21. «Κινητές καντίνες»: Οχήματα, αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, διασκευασμένα σε κινητά καταστήματα, τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161), κατατάσσονται στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και, ειδικότερα, στις επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.
  22. «Φορητές εγκαταστάσεις έψησης»: Οι φορητές εγκαταστάσεις για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, όπως ποπ κορν, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες και κάστανα που σύμφωνα με το άρθρο 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας εντάσσονται στις επιχειρήσεις παρασκευής ή προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.
  23. «Άδεια παραγωγού πωλητή και επαγγελματία πωλητή»: Η άδεια που χορηγείται από την αρμόδια αρχή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, παραγωγούς πωλητές και επαγγελματίες πωλητές αντίστοιχα, προκειμένου να δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο.
  24. «Άδεια πωλητή χειροτέχνη-καλλιτέχνη»: Η άδεια που χορηγείται σε χειροτέχνες/καλλιτέχνες και σε Κοιν.Σ.ΕΠ. από τον αρμόδιο φορέα, προκειμένου να δραστηριοποιούνται σε αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών.
  25. «Άδεια πωλητή σε υπαίθρια αγορά παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου» ή «Άδεια Street Food Market»: Η άδεια που χορηγείται σε πωλητές από τον αρμόδιο φορέα, προκειμένου να δραστηριοποιούνται σε υπαίθριες αγορές παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου.
  26. «Βεβαίωση δραστηριοποίησης στις βραχυχρόνιες αγορές»: Η βεβαίωση που χορηγείται από τον αρμόδιο φορέα σε πωλητές, προκειμένου να δραστηριοποιούνται σε βραχυχρόνιες αγορές.
  27. «Παράλληλη αγορά»: Προσωρινή υπαίθρια οργανωμένη αγορά που λειτουργεί εντός των ορίων του ίδιου δήμου, εφόσον υπάρχει έκτακτη ανάγκη, ιδίως σε περίπτωση πανδημίας ή θεομηνίας.
  28. «Ο.Π.Σ.Α.Α.»: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοιχτή Αγορά», του άρθρου 56, στο οποίο καταχωρούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν στη σύννομη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και τηρείται σχετική βάση δεδομένων. Το Ο.Π.Σ.Α.Α. μπορεί να αξιοποιείται, μεταξύ άλλων, κατά τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα ελέγχου για το υπαίθριο εμπόριο.

 

Μορφές άσκησης υπαίθριου εμπορίου – Πεδίο εφαρμογής

  1. Ο παρών νόμος ρυθμίζει όλες τις μορφές άσκησης υπαίθριου εμπορίου που διακρίνονται σε:

α) Εμπόριο σε οργανωμένες υπαίθριες αγορές:

αα) λαϊκές αγορές,

αβ) πρότυπες λαϊκές αγορές,

αγ) βραχυχρόνιες αγορές,

αδ) υπαίθριες αγορές παρασκευής έτοιμου φαγητού και ποτού επί του δρόμου (street food markets),

αε) αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών,

αστ) αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων,

β) στάσιμο εμπόριο,

γ) πλανόδιο εμπόριο.

Δείτε το ΦΕΚ

 

Β